ΑΣΟΕΕ: Ομόφωνα οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση του πρύτανη


Κωνσταντίνος Λάππας

Με μια σπάνια για τα εν Ελλάδι φοιτητικά δρώμενα στιγμή σύμπραξη, μία ημέρα μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις «σκοτεινές» υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όλες οι φοιτητικές παρατάξεις κατέληξαν ομόφωνα στο αίτημα για «παραίτηση του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, καθαίρεση του κατηγορουμενου καθηγητή Δράκου και λογοδοσία της Συγκλήτου για την συγκάλυψη».

 

Μάλιστα σε επιστολή προς τον κο. Μπουραντώνη η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ τον κατηγορεί ότι επέλεξε συνειδητά να μην προχωρήσει σε αναστολή καθηκόντων του καθηγητή Δράκου που κατηγορείται για τοκογλυφία και ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για παιδεραστία και ότι στοιχήθηκε «πίσω από την επίσημη κυβερνητική γραμμή ότι “υψώνουμε τείχος προστασίας στα δικά μας παιδιά και δεν δίνουμε αναφορά σε κανέναν”».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου το πρυτανικό συμβούλιο και οι συμμετέχοντες καθηγητές συμφώνησαν στο ψήφισμα που τελικά εκδόθηκε και δεν έχει καμία αναφορά στις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο καθηγητής Αναστάσιος Δράκος.

 

Η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ

 

Στη γενική συνέλευση που προηγήθηκε της πορείας προς τη Βουλή, οι φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), γνωστότερο ως ΑΣΟΕΕ, κατέληξαν ομόφωνα στο εξής κείμενο: «Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ, αποφασίσαμε πορεία από την σχολή προς το κέντρο και κατάληψη της σχολής αύριο Παρασκευή 14/01, απαιτώντας την παραίτηση του πρύτανη της σχολής Δημήτρη Μπουραντώνη, την καθαίρεση του κατηγορουμενου καθηγητή Δράκου και λογοδοσία της Συγκλήτου για την συγκάλυψη».

 

Οι φοιτητές αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία την ερχόμενη Δευτέρα 17/1, ώρα 1μμ και να συμμετέχουν σε κεντρικό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα με τους φοιτητικους συλλόγους της Αθήνας.

 

Στο πανό που ύψωσαν κατά τη διάρκεια της πορείας έγραφαν: «Καμία σκέψη για αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ! Όχι στην συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων!»

 

Καμία αναφορά στον Αν. Δράκο στο ψήφισμα της Συγκλήτου

 

Την ίδια περίπου ώρα συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του ΟΠΑ, με τον πρυτανικό συμβούλιο, τους κοσμήτορες και τους προέδρους των τμημάτων να εκδίδουν ψήφισμα που αναφέρεται στον ξυλοδαρμό του κου. Δράκου από τους κουκουλοφόρους την περασμένη Τρίτη και στην προσπάθεια αγνώστων να γκρεμίσουν έναν εσωτερικό τοίχο του κεντρικού κτιρίου. Το ψήφισμα δεν κάνει καμία αναφορά στις υποθέσεις της τοκογλυφίας και της παιδεραστίας.

 

«Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 13 Ιανουαρίου 2022 και εξέτασε την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα εξαιτίας δυο γεγονότων: (α) του ξυλοδαρμού μέλους ΔΕΠ από ομάδα κουκουλοφόρων την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 κατά τη διάρκεια διάλεξης, και (β) της προσπάθειας καταστροφής, από ομάδα αγνώστων, τοίχου στο χώρο του κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ με χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

 

Η Σύγκλητος καταδικάζει κατηγορηματικά και απερίφραστα τις παραπάνω ενέργειες που οδηγούν στην ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, την εμπέδωση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα, και την αποθάρρυνση φοιτητών-τριων και προσωπικού να αφιερωθούν στο πανεπιστημιακό τους έργο, στη μάθηση και στη δημιουργία.

 

Η Σύγκλητος θα υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ομαλή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του ιδρύματος, το δικαίωμα των χιλιάδων μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου να έχουν ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του, και θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, με τη συνδρομή της πολιτείας, προκειμένου να προστατεύσει το κύρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», καταλήγει το ψήφισμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, παίρνοντας τον λόγο ο πρύτανης κ. Μπουραντώνης αναφέρθηκε στις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Δράκος. Φέρεται να είπε ότι η πρυτανεία του ΟΠΑ έχει παραπέμψει τον συγκεκριμένο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ για τις κατηγορίες της τοκογλυφίας και της εκβίασης καθώς για αυτές έχει ασκηθεί δίωξη από τη Δικαιοσύνη αλλά όχι για την υπόθεση της παιδεραστίας που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάκρισης. Η τοποθέτηση αυτή, όπως φαίνεται παραπάνω, δεν ενσωματώθηκε κάπως στο ψήφισμα.

 

Από τους παρευρισκόμενους, διαφωνία φέρεται να διατύπωσε μόνο η εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών, η οποία τόνισε πως προφανώς και οι φοιτητές καταδικάζουν τα φαινόμενα βίας αλλά πως το πανεπιστήμιο πρέπει να τοποθετηθεί και σχετικά με τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του καθηγητή Δράκου.

 

«Λειτουργήστε αξιοκρατικά ή παραιτηθείτε»

 

Από τη μεριά της η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρύτανη του ΟΠΑ, στην οποία τον κατηγορεί ότι παρότι γνώριζε για τις υποθέσεις τοκογλυφίας κα παιδεραστίας, «όπως μαρτυρούν και σχετικές επιστολές και υπομνήματα που σας είχαν αποσταλεί από τον Δεκέμβριο του 2020, εσείς επιλέξατε την ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ και τη ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ».

 

Αναφέρουν ότι τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε στην Σύγκλητο ζήτημα αναστολής καθηκόντων του εν λόγω καθηγητή, όμως η Σύγκλητος αποφάσισε ο κ. Δράκος να συνεχίσει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά του. «Όμως ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ να καταψηφίσετε την αναστολή, επιτρέποντας στον υπόδικο διδάσκοντα να θεωρεί ότι βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους ΑΣΥΛΙΑΣ», γράφουν οι φοιτητές της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ.

 

Αφού μιλούν για την απόφαση της κυβέρνησης να τον διορίσει, αν και υπόδικος, σε δύο φορείς του Δημοσίου, προσάπτουν στον πρύτανη ότι «στοιχηθήκατε δηλαδή πίσω από την επίσημη κυβερνητική γραμμή ότι “υψώνουμε τείχος προστασίας στα δικά μας παιδιά και δεν δίνουμε αναφορά σε κανέναν”».

 

Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ κλείνουν την επιστολή τους ζητώντας ουσιαστικά την παραίτηση του κου. Μπουραντώνη: «Είναι ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΡΓΟ λοιπόν, το ότι ο υπόδικος διδάσκοντας χωρίς ίχνος ντροπής βρίσκεται όλη αυτή την περίοδο στα Αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου εκπέμποντας ηχηρό μήνυμα ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ, ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ αλλά και ΑΗΔΙΑΣ. Και φτάνοντας αισίως στο σήμερα και σε όσα με δική σας ευθύνη δεν αποτρέψατε να συμβούν, οφείλετε έστω και την ύστατη ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας και είτε να λειτουργήσετε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ και με ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σεβόμενος την ακαδημαϊκή δεοντολογία και το κύρος του Ιδρύματος είτε να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ και να απαλλάξετε το Πανεπιστήμιο από το να συνεχίσετε την πολύ κακή θητεία σας ως Πρύτανης του Ο.Π.Α.».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις στο ΟΠΑ, με τα τώρα δεδομένα, εάν η υγεία του κου. Δράκου έχει επανέλθει μετά τον ξυλοδαρμό που υπέστη την περασμένη Τρίτη, ο εν λόγω καθηγητής πολύ σύντομα θα ξαναμπεί στο αμφιθέατρο να διδάξει τους φοιτητές.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη