Συνέντευξη Μητσοτάκη: Τι είπε για πανδημία, οικονομία και εκλογές


Την πολιτική του στη διαχείριση της πανδημίας υπερασπίστηκε ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, το βράδυ της Πέμπτης.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι απαντώντας για την περίφημη φράση του για το «τελευταίο μίλι» προς το τέλος της πανδημίας στις αρχές του 2021, είπε ότι «ο ιός μας επιφύλασσε ακόμα πολλές εκπλήξεις», ενώ, για το αρνητικό ρεκόρ θανάτων της προηγούμενης χρονιάς απάντησε ως εξής: «Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως. Όμως ταυτόχρονα έχουμε και το 82% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί (...) κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%. Ταυτόχρονα, ναι, θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς. Και ο βασικός λόγος που έγινε αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς τους κρίσιμους μήνες - του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου - υπολειπόμασταν ακόμα των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού. Οι άνθρωποι που και σήμερα - θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές - χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας. Εάν εμβολιαστεί κάποιος σήμερα, έχει 20 φορές, επαναλαμβάνω, 20 φορές μικρότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί ή να καταλήξει.».

 

Για το ΕΣΥ

 

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας σημείωσε ότι «δέχεται δέχεται πίεση εδώ και σχεδόν 24 μήνες, ανταποκρίνεται όμως».

 

Επανέλαβε ότι «έχουμε υπερδιπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (...) Έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει σήμερα στην ελεύθερη αγορά άνθρωπος ο οποίος να μπορεί να βοηθήσει - πνευμονολόγος, αναισθησιολόγος - ο οποίος να θέλει να προσληφθεί και να μην τον έχουμε προσλάβει.».

 

Για μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

 

Σε ό,τι αφορά στη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν μας είπε τίποτα το οποίο δεν γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία.».

 

Για διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ

 

Πρόσθεσε ότι «διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ έχουμε κάθε χειμώνα δυστυχώς. Είχαμε κάθε χειμώνα και σε εποχή όπου είχαμε μία εποχική γρίπη. Προφανώς και είναι καλύτερο να είναι κάποιος σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από το να είναι διασωληνωμένος εκτός. Είναι μία λύση...».

 

Για τους εμβολιασμούς

 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των εμβολιασμών, για τους οποίους νωρίτερα, εξηγώντας τους πολλούς θανάτους, είχε πει ότι «υπολειπόμασταν ακόμα των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού», εκτίμησε ότι «η Επιχείρηση "Ελευθερία" ήταν μια μεγάλη επιτυχία και είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ισοπεδώνουμε όλα τα θετικά τα οποία έγιναν σε αυτή την πρωτοφανή μάχη την οποία δίνουμε - όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες του κόσμου - για να μπορέσουμε να σηκώσουμε έτσι μια φτηνή αντιπολιτευτική σημαία.».

 

Υποστήριξε ότι «κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας να πείσουμε τους πολίτες» και «χρησιμοποιήσαμε και το ύστατο όπλο - ήμασταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που το κάναμε - το όπλο της υποχρεωτικότητας. Και το όπλο αυτό απέδωσε. Διότι, έβλεπα τα στοιχεία, σχεδόν 50% των συμπολιτών μας άνω των 60 έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου από τη στιγμή που το ανακοινώσαμε.».

 

Για το δυσβάσταχτο, σε σχέση με το ύψος των συντάξεων, μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ για μη εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ναι, αλλά υπάρχει η επιλογή του να κάνεις το σωστό (...) Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο ξέρετε. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο.».

 

Για το κόστος των μοριακών

 

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης στην τιμή των μοριακών τεστ σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας όπλο δεν είναι τα PCR. Το μεγάλο μας όπλο για να μπορούμε να έχουμε μία μαζική παρακολούθηση είναι τα τεστ αντιγόνου, τα rapid και τα self-test. Τα self-test τα έχουμε διαθέσει δωρεάν...».

 

Πρόσθεσε ότι «τα PCR τα οποία γίνονται στην Ελλάδα και τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας είναι πιο φθηνά από ό,τι στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες.».

 

Μέτρα στήριξης

 

Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μέτρα στήιξης στους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης, επικεντρώνοντας στη δυνατότητα του εργοδότη να εντάξει το 25% των εργαζόμενων σε καθεστώς αναστολής.

 

Πρόσθεσε επίσης πως επισπεύδεται η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα μπει σε εφαρμογή τον Μάιο.

 

 

 

Για «εξαφάνιση» Τσιόδρα

 

Για την «εξαφάνιση» Τσιόδρα από το δημόσιο βήμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό συνέβη «γιατί δέχτηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων. Στοχοποιήθηκε και πολιτικά. Στοχοποιήθηκε και από την αντιπολίτευση. Και ο ίδιος έκρινε ότι για να προστατεύσει και την επιστημονική του ακεραιότητα αλλά πιστεύω και την ψυχική του ηρεμία- διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσω μάλλον όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να υποστούν τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα- να κάνει ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση.».

 

Για τα σχολεία

 

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι έγινε «οργανωμένα» και «ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν υπεύθυνος, σοβαρός και ο καλύτερος».

 

Μάλιστα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της επιτροπής, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «το 50+1 μας το υπέδειξε η Επιτροπή.».

 

Για τα πανεπιστήμια

 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω».

 

Εκλογές

 

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ παράλληλα έβαλε τέλος και στα σενάρια περί εκλογικού ανασχηματισμού

 

Για την επόμενη ημέρα ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, λέγοντας παράλληλα πως «η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα με αφορμή και τη συζήτηση που υπάρχει για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση - που θα γίνει με απλή αναλογική - έβαλε σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή..».

 

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε πως «δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά».

 

Πρόσθεσε δε πως «έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

 

Στη συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο «προφίλ» της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά». Ουσιαστικά έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον χώρο του κέντρου, στον οποίο σε σημαντικό βαθμό στηρίχθηκε για την εκλογική νίκη του 2019.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη