Παρέμβαση ΟΟΣΑ για προστατευόμενους μάρτυρες – Καλεί την κυβέρνηση να τους προστατέψει


Κυκλοφόρησε η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ, με αναφορά στο σκάνδαλο Novartis και με μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Η έκθεση με θέμα την εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές έρχεται λίγες μέρες μετά την ένταση στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, η οποία τελικά μπήκε στον πάγο.

 

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεσή του πως «ανησυχεί σοβαρά για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του αδικήματος της ξένης δωροδοκίας από την Ελλάδα» και πως οι διαδικασίες «απαιτούν επείγουσα βελτίωση».

 

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή νέας νομοθεσίας που θα παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα σε όσους καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών.

 

«Πρόσφατες αναφορές για φερόμενα αντίποινα κατά των πληροφοριοδοτών στην υπόθεση της Φαρμακευτικής εταιρείας και απόπειρες αποκάλυψης ταυτότητας, έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην αντίληψη των πληροφοριοδοτών και έχουν ένα επιπλέον αποτρεπτικό αποτέλεσμα σε όσους θα μπορούσαν δυνητικά να αναφέρουν καταγγελίες για διαφθορά και δωροδοκία αλλοδαπών» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

 

 

 

Ο ΟΟΣΑ αποφεύγει να αναφέρει το όνομα Novartis, ωστόσο αφιερώνει ένα μέρος της έκθεσης στο σκάνδαλο. Όπως τονίζεται, «υπάλληλοι ελληνικής θυγατρικής φαρμακευτικής εταιρείας που εδρεύει σε άλλο κράτος φέρεται να δωροδοκούσε πολλούς δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτες γιατρούς στην Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί η πώληση των φαρμακευτικών προϊόντων.

 

Επίσης τονίζεται ότι οι καταγγελίες προέκυψαν μετά από αναφορές δύο προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ οι οποίοι προμήθευσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ με έγγραφα που αποκάλυψαν το σχέδιο», ενώ παράλληλα αναφέρονται και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις ΗΠΑ των 340 εκατ. δολαρίων για δωροδοκίες στη χώρα μας.

 

Στην Ελλάδα, η υπόθεση έγινε γνωστή ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ίδρυση του ελληνικού κράτος. Η υπόθεση πυροδότησε πολιτική κρίση με καταγγελίες δωροδοκίας σε βάρος δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών» τονίζει ο ΟΟΣΑ.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη