Τα δύο βήματα πίσω του Κ. Μητσοτάκη - Οι δημοσκοπικοί δείκτες που φόβισαν το Μαξίμου


Μαρίνα Αλεξανδρή

 

O Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες δύο καθαρά βήματα πίσω, έστειλε σήμα επαναπροσδορισμού πολιτικής τακτικής, κι έδωσε εικόνα πρωθυπουργού υπό πίεση – την διπλή πίεση της κοινωνικής δυσφορίας και της δημοσκοπικής φθοράς.

 

Ο πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, αντικατέστησε το αίτημα και το σύνθημα της «αυτοδυναμίας ή χάος» με εκείνο της «σταθερότητας», και δεν απέκλεισε – επίσης για πρώτη φορά – το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρ’ ότι όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη απέκρουαν κατηγορηματικά μέχρι τώρα οποιαδήποτε μείωση φόρων για να αντιμετωπιστεί ο ίλιγγος της ακρίβειας.

 

Η στροφή Μητσοτάκη είναι το προϊόν των εξαιρετικά αρνητικών μηνυμάτων που στέλνουν στην κυβέρνηση όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – είτε έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, είτε η δημοσιοποίησή τους επίκειται. Η Alco, στην μέτρηση του Open, έδωσε χθες το βράδυ την διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μειωμένη στο 8,5% με σημαντική ενίσχυση του κόμματος Βελόπουλου, μεγάλη εταιρία που έπεται σήμερα θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη μικρότερη διαφορά, ενώ το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι οι διαρροές της ΝΔ τόσο προς το ΚΙΝΑΛ όσο – και κυρίως – προς τα σχήματα που βρίσκονται στα δεξιά της.

 

Η ακρίβεια και η ασφυκτική εισοδηματική πίεση που δέχονται οι πολίτες αναδεικνύεται καταλύτης αυτής της εικόνας, με το 46% να απαντά στην δημοσκόπηση της Alco ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν βοηθούν καθόλου στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, το 29% ότι βοηθούν λίγο, 17% αρκετά και μόνο 2% ότι βοηθούν πολύ.

 

Αυτό το δημοσκοπικό σκηνικό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη σε όλες τις μετρήσεις προοπτική αυτοδυναμίας, οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αναδίπλωση: «Ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση» δήλωσε, προσθέτοντας: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία».

 

Η αλλαγή πλεύσης και η εγκατάλειψη – προσώρας τουλάχιστον – της πάση θυσία αυτοδυναμίας είναι συνέπεια και της παγίδας που εντοπίζουν στην έως τώρα κυβερνητική τακτική, με αρκετή καθυστέρηση, στο Μαξίμου: Η παγίδα αυτή δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο η προσήλωση στην αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες να πριμοδοτήσει την χαλαρή ψήφο στις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής με απρόβλεπτη αναδιάταξη συσχετισμών – πόσο μάλλον μετά την ενίσχυση των ποσοστών Βελόπουλου και της δεξαμενής δεξιά της ΝΔ που προκύπτει σταθερά σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις.

 

Στο επιτελείο του Μαξίμου κρίθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η προβολή της αυτοδυναμίας ως μοναδικού στόχου διευκολύνει και αίρει την πίεση από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είναι – θεωρητικά – και ο μόνος δυνάμει κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ  από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

 

Εδώ, παρά την σταθεροποίηση και ελαφρά υποχώρηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ, έχει προσμετρηθεί και η παράμετρος του μίγματος των ψηφοφόρων που προσελκύει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη: Με βάση επίσης τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου, προκύπτει ότι στο τελικό ισοζύγιο οι διαρροές της ΝΔ προς το Κίνημα Αλλαγής  είναι περισσότερες από τις διαρροές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ.

 

Πέραν τούτων η επαναβεβαίωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο σηματοδοτεί την καθαρή πια διαπίστωση και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι μια άμεση προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απόλυτο μπούμερανγκ για την ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει χρόνο – έστω και χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι η καθυστέρηση θα του βγει - , προσβλέπει πάντα στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει την φθορά της ΝΔ και ποντάρει στην ύφεση του πληθωριστικού κύματος.

 

Εως ότου έρθει αυτή η ύφεση όμως, ομολογεί ευθέως ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν φτάνουν. Η σύγκριση με τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει στην αγορά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία είναι συντριπτική – εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να ανοίξει πλέον παράθυρο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

 

Δεν είναι δεδομένο πως αυτή η κίνηση θα γίνει άμεσα και θα έχει ευρεία εφαρμογή, οι πληροφορίες όμως λένε πως ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει πάρει οδηγία να την βάλει στο τραπέζι των θεσμών παρά το δημοσιονομικό κόστος. Η προσδοκία του Μαξίμου είναι πως μια μείωση του ΦΠΑ , σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο, μπορεί να αλλάξει το κλίμα της κλιμακούμενης λαϊκής δυσφορίας για την κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη