Ο Μπογδάνος και ο δημοσκοπικός συναγερμός στα δεξιά της ΝΔ


Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Πέντε μήνες μετά την διαγραφή του από την ΝΔ και αφού «κάηκαν» όλες οι γέφυρες επαναπροσέγγισης με το Μαξίμου, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος επέλεξε το timing εκείνο στο οποίο η κυβέρνηση γνωρίζει την πιο έντονη φθορά της θητείας της για να ανακοινώσει την ίδρυση δικής του πολιτικής κίνησης.

 

Η κίνηση θα ονομάζεται «Εθνική Συμφωνία» και θα παρουσιαστεί επίσημα στις 6 Απριλίου, κατά τον ανεξάρτητο βουλευτή και ιδρυτή της θέλει να εκφράσει τον φιλελεύθερο συντηρητισμό με ευρωατλαντική κατεύθυνση, στην πραγματικότητα όμως εκείνο που επιχειρεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι να βάλει τη «μαγιά» για το ελληνικό Tea Party.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο βουλευτής βλέπει τη νέα κίνηση ως το «όχημα» για τη συμμετοχή του σε έναν ευρύτερο και «ενωτικό» ακροδεξιό σχηματισμό – εν προκειμένω, τη σύμπραξη με τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη που ήδη έχουν ενώσει τα κόμματά τους «Δημιουργία» και «Νέα Δεξιά» και θα είναι παρόντες στην επίσημη παρουσίαση της «Εθνικής Συμφωνίας». Μπογδάνος, Τζήμερος και Κρανιδιώτης είχαν διαπραγματευτεί ξανά το τελευταίο πεντάμηνο την κοινή κάθοδό τους στις εκλογές, ωστόσο το τελικό deal προσέκρουσε στη διαφωνία για το ποιος θα είναι ο αρχηγός.

 

Η συνεργασία όμως δείχνει τώρα να αποκτά νέα δυναμική, καθώς και οι τρεις βλέπουν νέο πολιτικό χώρο και αυξημένες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή όσο φθείρεται η ΝΔ και ανοίγει το παιχνίδι στα δεξιά της.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση Μπογδάνου έρχεται την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν επιτάχυνση της κυβερνητικής φθοράς με παράλληλη διεύρυνση της δεξαμενής στα δεξιά της ΝΔ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Marc και της Metron Analysis έδωσαν στην Ελληνική Λύση 4,7%, δύο ακόμη μετρήσεις μεγάλων εταιριών που βγαίνουν σήμερα και αύριο στον αέρα δίνουν αντίστοιχα ποσοστά στο κόμμα Βελόπουλου, ενώ ενισχυμένο εμφανίζεται και το κόμμα Κασιδιάρη: Στη δημοσκόπηση της Metron βρισκόταν στο 2,3% και η Marc το έδωσε στο 2,2% από το 1,9%.

 

Τη διεύρυνση του ανοιχτού πεδίου δεξιά της ΝΔ καταγράφουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, με την επισήμανση ότι πρόκειται για μια τάση που ενισχύεται σταθερά το τελευταίο εξάμηνο. Ο επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata Αγγελος Σεριάτος λέει στο tvxs.gr ότι σε όλα τα τελευταία κύματα ερευνών των τελευταίων έξι μηνών η δεξαμενή αυτή αυξάνεται – ο αριθμός των ανθρώπων που προσδιορίζεται στην άκρα δεξιά πληθαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον «Σφυγμό» της Prorata για τον Μάρτιο το ποσοστό που δήλωσε ότι  προτιμά «άλλο κόμμα» ήταν  6,5%. Περίπου οι μισοί εξ αυτών προσδιορίζονταν στην άκρα δεξιά.

 

Η πολιτική ανάλυση αυτής της τάσης οδηγεί στο συμπέρασμα  πως εάν υπήρχε μια ενωτική έκφραση του χώρου αυτού θα μπορούσε να έχει και κοινοβουλευτική παρουσία – χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως πως την εν λόγω ενωτική έκφραση μπορεί να την πετύχει η κίνηση Μπογδάνου.

 

Είναι δεδομένο ωστόσο ότι υπάρχει μια γενικότερη και αυξημένη κινητικότητα στον υπερδεξιό-ακροδεξιό χώρο, την οποία ο Αγγελος Σεριάτος αποδίδει σε δύο παράγοντες: Ο ένας είναι ότι πολλοί παλαιοί ψηφοφόροι  της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια (μετά την καταδίκη της ΧΑ) είχαν περιθωριοποιηθεί. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν ψηφίσει καν στις τελευταίες εκλογές και τώρα επανεμφανίζονται και ενεργοποιούνται ξανά.

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη