Ακατάσχετος λογαριασμός: Πώς θα «ξεπαγώνουν» οι καταθέσεις μετά τη ρύθμιση των οφειλών


Μέτρα αναχαίτισης του κύματος νέων οφειλών προς την εφορία αναζητά η κυβέρνηση και για αυτό το λόγο φαίνεται πώς σκέφτεται να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επιβράβευσης στους συνεπείς φορολογούμενους με «ψαλιδισμα» των οφειλών αλλά και ενεργοποίηση του προοδευτικού ακατάσχετου λογαριασμού. Το σχέδιο περιλαμβάνεται σε μια παλέτα κινήτρων, αλλά και επιβραβεύσεων για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν είτε να τεκνοποιήσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του, είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

 

Μεταξύ άλλων προκρίνεται το μέτρο του προοδευτικού ακατάσχετου λογαριασμού, για τους οφειλέτες που θα προχωρούν σε ρύθμιση των χρεών τους και θα πληρώσουν κανονικά τις πρώτες δύο δόσεις της ρύθμισης. Το μέτρο είχε αποφασιστεί από το 2019, ωστόσο πάγωσε εξαιτίας και της πανδημίας καθώς είχαν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.

 

Η πρόβλεψη για τον προοδευτικό ακατάσχετο λογαριασμό θα έρθει ως κίνητρο, αλλά και προστασία σε όσους επιθυμούν με τις ρυθμίσεις να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, προκειμένου στη συνέχεια να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς προβλήματα και πιέσεις από τα χρέη που δημιουργήθηκαν και μέσα στην πανδημία.

 

Το ακατάσχετο όριο που ισχύει σήμερα είναι τα 1.250 ευρώ, δίνοντας έτσι περιθώριο στις επιχειρήσεις να μην μπορεί να δεσμευτεί το σύνολο του λογαριασμού τους. Ωστόσο, εφόσον ενεργοποιηθεί το νέο μέτρο, τα 1.250 ευρώ θα αυξάνονται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

 

Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

 

    Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.

    Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

    Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

 

Δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρχει. Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του θα χάνει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.

 

 

 

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα χτίζεται ως εξής:

 

    Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό, αφού υπαχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

    Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

    Αν η δόση ή οι δόσεις, στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μία ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται, αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

    Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500Χ3,8).

    Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

    Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 120 δόσεων, κορωνο-ρύθμιση) το βήμα για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.

    Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για ένα μήνα.

    Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη