Ioanna Markou : Πόσοι-ες αναρωτήθηκαν άραγε τι σημαίνει αναθεώρηση του Συντάγματος;


Πόσοι-ες αναρωτήθηκαν άραγε τι σημαίνει αναθεώρηση του Συντάγματος;

- Κατ' αρχάς σημαίνει κατάργηση του άρθρου 16, το οποίο κατοχυρώνει τη δωρεάν δημόσια ανώτατη εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες, τη δημόσια χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ως εκ τούτου την ελευθερία στη διδασκαλία και την έρευνα.

Με την κατάργηση του άρθρου 16 συντάσσεται και το ΠΑΣΟΚ. Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την κατάλαβα. Ήταν θολή.

Την κατάργηση του άρθρου 16 είχε επιχειρήσει και το ΠΑΣΟΚ όταν ήμουν φοιτήτρια. Κάναμε καταλήψεις, χάσαμε 1 εξεταστική, αλλά ανατρέψαμε τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι στις καταλήψεις συμμετείχε μέχρι και η ΠΑΣΠ. Μόνο η ΔΑΠ είχε ταχθεί υπέρ την κατάργησης της δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.

- Αναθεώρηση του Συντάγματος σημαίνει επίσης άλωση ιδιωτών στο ΕΣΥ. Ο Θάνος Πλεύρης έχει προαναγγείλει τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Με άλλα λόγια, κατάργηση του δικαιώματος της δημόσιας περίθαλψης.

- Επιπλέον σημαίνει συγχώνευση περιφερειακών νοσοκομείων. Π.χ. τα Νοσοκομεία Σερρών, Κιλκίς και Δράμας μπορεί να συγχωνευθούν μεταξύ τους ή με το Παπαγεωργίου. Με άλλα λόγια, ολόκληροι νομοί (οι πιο δεξιοί μάλιστα) θα μείνουν χωρίς νοσοκομείο.

- Τέλος, σημαίνει άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, η Δεξιά θα διορίζει μόνο τους ψηφοφόρους της. Θα διορίζεται όποιος γλείφει περισσότερο τους  δεξιούς βουλευτές του νομού του. Πήραμε μια γεύση με τις απευθείας αναθέσεις.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη