Δ.Σ. Σερρών: Αποχώρησε από τη συνεδρίαση η παράταξη Χρυσάφη (Βίντεο)


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

 

• Αλ. Χρυσάφης: «Παράτυπη η συνεδρίαση- Δεν θα τη νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας- Αποχωρούμε»

 

• Β. Μητλιάγκα: «Αντί να επιλέξετε το δημοτικό συμβούλιο βρίσκετε αυτή τη φτηνή δικαιολογία για να κάνετε αύριο το δικό σας show»

 

Ούτε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών εξελίχθηκε πολιτικά «αναίμακτα», καθώς «σημαδεύτηκε» από την αποχώρηση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.

 

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 20η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για το δεύτερο δίμηνο και η ιδιαιτερότητα αυτών των συνεδριάσεων είναι πως δεν λαμβάνονται αποφάσεις και δεν απαιτείται απαρτία. Ουσιαστικά, δημοτικοί σύμβουλοι καταθέτουν θέματα και ερωτήματα και τα στελέχη της δημοτικής αρχής καλούνται να απαντήσουν.

 

• Αλ. Χρυσάφης: «Παράτυπη η συνεδρίαση- Δεν θα τη νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας- Αποχωρούμε»

 

Ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης, αφού τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της διαδικασίας και για τη δημοτική αρχή και για την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως για τους δημότες, αναφέρθηκε στο διαδικαστικό «κομμάτι», χαρακτηρίζοντας «παράτυπη» τη διαδικασία.

 

Ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης ανέφερε πως οι διατάξεις του σχετικού νόμου αναφέρουν ότι το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ενημερώνει δέκα πλήρεις μέρες πριν την συνεδρίαση που προγραμματίζει όλα τα μέλη του Δ.Σ. ζητώντας να θέσουν θέματα, κάτι που δεν τηρήθηκε στην προκειμένη περίπτωση, καθώς- όπως είπε- η ενημέρωση στάλθηκε εννέα μέρες νωρίτερα κι όχι δέκα και μάλιστα την ημέρα του Πάσχα.

 

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν τηρήθηκε ούτε το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η οποία πρέπει να σταλεί 3 πλήρεις ημέρες πριν, ενώ στην προκειμένη περίπτωση εστάλη 3 ώρες πριν.

 

«Μια τέτοια διαδικασία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται χωρίς προχειρότητα, χωρίς επιπολαιότητα, χωρίς άγνοια. Άρα εμείς οι σύμβουλοι, τουλάχιστον της μειοψηφίας δεν ξέραμε ποια θα είναι τα θέματα που θα συζητήσουμε σήμερα. Το βλέπετε λογικό να συζητήσουμε για θέματα που δεν γνωρίζουμε στο εύλογο χρονικό διάστημα που θέτει ο νομοθέτης; Σας είχε επισημανθεί και προφορικά η αστοχία στην πρώτη συνεδρίαση και τότε το αποδεχθήκαμε γιατί είπαμε ότι είναι η πρώτη φορά, θα διορθωθεί τη δεύτερη. Το ίδιο γίνεται και τώρα» υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος ακολούθως ανακοίνωσε την αποχώρηση της παράταξής του από τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως η παράταξη δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη συνεδρίαση, την οποία θεωρεί παράτυπη:

«Άρα η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι παράτυπη και γι’ αυτό το λόγο εμείς ως παράταξη δεν θα την νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, γιατί πολλά από τα θέματα που ήρθαν πριν από τρεις ώρες απαιτούσαν και δική μας προετοιμασία και δική μας θέση. Αποχωρούμε από τη συζήτηση και προτείνουμε για να διαφυλαχθεί και το νόμιμο της διαδικασίας να επαναληφθεί με τις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος και για το τυπικό και για το ουσιαστικό του θέματος. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη συνεδρίαση. Πάσχει τυπικά και νομικά».

 

• Β. Μητλιάγκα: «Αντί να επιλέξετε το δημοτικό συμβούλιο βρίσκετε αυτή τη φτηνή δικαιολογία για να κάνετε αύριο το δικό σας show»

 

Απαντώντας, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, εστίασε στο θέμα του κολυμβητηρίου Σερρών που ήταν μεταξύ των θεμάτων, αλλά και στην συνέντευξη τύπου που προγραμμάτισε για αύριο ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης.

 

«Μου κάνει εντύπωση η απόφασή σας να αποχωρήσετε σε μία συνεδρίαση στην οποία μάλιστα το βασικότερο θέμα είναι ένα θέμα (κολυμβητήριο) που το χειριστήκατε 4,5 χρόνια ως δημοτική αρχή κι εμείς το παραλάβαμε 1/1/2024 και θέλαμε να σας πούμε τι κάναμε αυτούς τους 4 μήνες και μάλιστα χάρηκα που είδα το email σας με το θέμα» ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών, η οποία εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με τη διαδικασία της λογοδοσίας υπογραμμίζοντας πως έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η κ. Μητλιάγκα υπεραμύνθηκε της διαδικασίας δηλώνοντας με έμφαση πως είναι καθ’ όλα νόμιμη και πως είναι «τσεκαρισμένο».

 

«Μου κάνει εντύπωση, αντί να επιλέξετε το δημοτικό συμβούλιο βρίσκετε αυτή τη φτηνή δικαιολογία για να κάνετε αύριο το δικό σας show, χωρίς διακοπές σε μία συνέντευξη τύπου. Αν θέλετε για λόγους επίδειξης μπορείτε να αποχωρήσετε, είναι δική σας απόφαση. Η συνεδρίαση θα συνεχίσει κανονικά, Εσείς μπορείτε να επιλέξετε τη συνέντευξη τύπου που θα είστε μόνος σας, από το να εξηγήσετε κάποια πράγματα και να βάλετε θέματα στο δημοτικό συμβούλιο που είναι το ανώτατο όργανο της δημοκρατίας. Όλα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες» ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών.

 

• Αλ. Χρυσάφης: «Άγνοια, απειρία, προχειρότητα ή όλα αυτά μαζί;»

 

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης επέμεινε στο θέμα της νομιμότητας ή μη της διαδικασίας και υπογράμμισε: «Αν φτηνή δικαιολογία είναι η μη τήρηση της νομιμότητας και του γράμματος του νόμου, για εμάς είναι εντελώς διαφορετικό. Αντί να πείτε συγγνώμη για την προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας, με την οποία αντιμετωπίζετε αυτή τη συνεδρίαση. Αφήστε τις δικαιολογίες και πείτε μία συγγνώμη γιατί δεν τηρήσατε τις διαδικασίες. Άγνοια, απειρία, προχειρότητα ή όλα αυτά μαζί;».

 

Ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα όργανα θα αποφασίσουν για τη νομιμότητα, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την προσφυγή της παράταξής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, κατά της συνεδρίασης.

 

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από την αποχώρηση της παράταξης Αλ. Χρυσάφη:

 

 


 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη