Δ.Σ. Σερρών: Το κολυμβητήριο Ομόνοιας κεντρικό θέμα στη λογοδοσία- Τα «αγκάθια», οι καθυστερήσεις και το μέλλον του


(Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Σερρών- Άδειες οι καρέκλες της μείζονος αντιπολίτευσης, μετά την αποχώρηση της παράταξης από τη συνεδρίαση)

 

Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

 

Απουσία των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης, μετά την απόφαση για αποχώρηση της παράταξης από τον Επικεφαλής Αλέξανδρο Χρυσάφη (διαβάστε ΕΔΩ), πραγματοποιήθηκε η λογοδοσία του δεύτερου διμήνου, της Δημοτικής Αρχής Σερρών, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (15/05/2024) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών. Μάλιστα το θέμα του κολυμβητηρίου, τέθηκε ως μία από τις ερωτήσεις από την παράταξη του κ. Χρυσάφη, που τελικά λόγω της αποχώρησής της, συζητήθηκε ερήμην της.

 

Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν αυτό της πορείας κατασκευής κολυμβητηρίου Σερρών στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας, με τη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα να το χαρακτηρίζει ως ένα «πολύπαθο, δύσκολο και μεγάλο έργο».

 

Το ιστορικό του έργου

 

Η Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και συγκεκριμένα υπογράμμισε:

 

• Η πράξη εντάχθηκε καταρχάς το 2019, με προϋπολογισμό 5.580.000 ευρώ και αφορούσε σε ένα υποέργο, αυτό της την κατασκευής του κολυμβητηρίου.

 

• Στις 30/3/2020 αυξήθηκε ο προϋπολογισμός με παρέμβαση του τέως Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, σε 6.450.000 ευρώ, με την προσθήκη δεύτερου υποέργου που αφορούσε την αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής του κολυμβητηρίου.

 

• Στις 3/12/2020 υπεγράφη μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σερρών και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

• Το 2022 έγινε η μετατόπιση της πράξης στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

• Στις 4/12/2023, λίγες μέρες πριν παραδώσει τα «ηνία» η τέως δημοτική αρχή, κοινοποιήθηκε απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία τροποποιήθηκε η πρώτη απόφαση και έθεσε τότε πλέον ως ημερομηνία ανάληψης νομικής δέσμευσης για όλα τα υποέργα, την 21η Μαΐου 2024. Το ένα υποέργο αφορούσε στην εκπόνηση της μελέτης και το δεύτερο υποέργο στην κατασκευή του έργου.

 

• Στις 3/12/2020 δημοσιεύθηκε η περίληψη της διακήρυξης του διαγωνισμού και με διάφορες διαδικασίες και καθυστερήσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στις 29/4/2022.

 

• Στις 24/5/2022 υπογράφεται η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης με τις αναδόχους εταιρείες, η οποία μελέτη θα έπρεπε να παραδοθεί, μαζί με άδειες και τεύχη δημοπράτησης της κατασκευής του έργου, τον Μάιο του 2023.

 

Τα «αγκάθια» και το ρέμα που «βυθίζει» το έργο

 

Όπως ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα στην πορεία και ένα από αυτά ήταν η υποτιθέμενη- όπως τη χαρακτήρισε- ύπαρξη ενός ρέματος που εμπόδιζε και εμποδίζει ακόμη και σήμερα την Πολεοδομία, στο να εκδώσειτις συγκεκριμένες άδειες.

 

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου ρέματος εντός του αγροτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το προς αποπεράτωση Κολυμβητήριο, διαιρεί την έκταση του τοπικού ρυμοτομικού σε δυο επιμέρους αγροτεμάχια.

 

Επανερχόμενη στο ζήτημα του ρέματος, η κ. Μητλιάγκα ανέφερε πως στις 23/11/2023, μετά τις εκλογές δηλαδή, ο κ. Χρυσάφης δήλωνε σε συνέντευξη τύπου ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει λυθεί, ωστόσο- σύμφωνα με τη Δήμαρχο Σερρών– το πρόβλημα δεν είχε λυθεί και υποστήριξε πως στις 23/11/2023 δεν έστειλε καν σχετικό αίτημα στη ΔΕΥΑΣ, το οποίο εστάλη τελικά στις 4/12/2023, απαντήθηκε την επόμενη μέρα, αλλά παρόλα αυτά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

 

Ωστόσο, η κ. Μητλιάγκα εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την έκβαση του θέματος δηλώνοντας χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά».

 

Ένα ακόμη «αγκάθι» είναι οι συνεχείς απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία παρακολουθούσε και εξακολουθεί να παρακολουθεί το έργο, ζητώντας από τους μελετητές και από τον Δήμο Σερρών να αναπροσαρμόσουν τη μελέτη και τον σχεδιασμό αυτού του κολυμβητηρίου, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές, προκειμένου να επιτρέψει την κατασκευή του με την τελική θετική γνωμοδότησή της.

 

«Όλες αυτές οι καθυστερήσεις είχαν ως αποτέλεσμα εδώ και πάρα πολύ καιρό το έργο πραγματικά να κινδυνεύει» δήλωσε με έμφαση η κ. Μητλιάγκα, η οποία πρόσθεσε πως το πρώτο έγγραφο που είδε το «φως της δημοσιότητας» ήταν τον Μάιο 2023, ενώ η ίδια επεσήμανε με νόημα πως «ο κ. Χρυσάφης εκείνη την περίοδο δήλωνε ότι η μελέτη είναι έτοιμη, ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί κι ότι την άνοιξη του 2024 θα είναι έτοιμο κολυμβητήριο, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πάρα πολύ καλά πως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε προτείνει την απένταξη του έργου- όχι της μελέτης- ακριβώς λόγω των καθυστερήσεων και με την παραίνεση προς τον Δήμο Σερρών να ολοκληρώσει τη μελέτη και να διεκδικήσει εκ νέου την κατασκευή του έργου σε επόμενη χρηματοδότηση».

 

Η Δήμαρχος Σερρών πρόσθεσε: «Για το έργο αυτό παλέψαμε και παλεύουμε πάρα πολλοί άνθρωποι. Δεν θα υποτιμήσω ούτε θα υποβαθμίσω την προσπάθεια που έχει κάνει και η προηγούμενη δημοτική αρχή, που προσπάθησε να λύσει κάποια προβλήματα, αν και κατά την ταπεινή μου άποψη και για το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που έχουμε αναλάβει εδώ και 4 μήνες, όχι απαραίτητα πάντοτε τόσο αποτελεσματικά. Εκείνο που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι να λέμε την αλήθεια στους δημότες και η αλήθεια είναι ότι το έργο είναι δύσκολο και πολύπαθο. Το παλεύουμε, έχουμε την πολιτική στήριξη και του πρώην Υπουργού που είναι κοντά και πραγματικά κάνει προσπάθειες».

 

Οι κινήσεις της νυν Δημοτικής Αρχής τους 4 μήνες

 

Ακολούθως, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, αναφέρθηκε στις κινήσεις και τις επαφές από τη σημερινή δημοτική αρχή.

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

 

• Μετά τη δεύτερη συνεδρίαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, ζητήθηκαν οι τελευταίες συμπληρώσεις και απαιτήσεις για τις μελέτες. Έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά και παραδοθεί στο Δήμο Σερρών και έχουν σταλεί τις τελευταίες ημέρες στη Γενική Γραμματεία τα αρχιτεκτονικά σχέδια, η στατική μελέτη, η γεωτεχνική μελέτη και όλα όσα μπορούν να γίνουν σ’ αυτό το στάδιο, καθώς επίσης έχουν γίνει και οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις που έχει ζητήσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Σύμφωνα με την Δήμαρχο Σερρών, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε ζητήσει τις αλλαγές αυτές από πέρυσι και δεν είχαν γίνει παρόλο που η νυν δημοτική αρχή θεωρούσε ότι είχαν γίνει.

 

• Στις 20 Μαρτίου εστάλη επιστολή, με την οποία η δημοτική αρχή ενημερωνόταν για το περιθώριο της νομικής δέσμευσης του δεύτερου υποέργου, ουσιαστικά δηλαδή για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου.

 

«Καταλαβαίνετε πολύ καλά, όσοι γνωρίζετε τις διαδικασίες, ότι ένας διεθνής διαγωνισμός τόσο μεγάλου αντικειμένου, θέλει τουλάχιστον αν υπάρχουν και ενστάσεις, ένα 8μηνο για να ολοκληρωθεί και να έχει ανάδοχο. Αυτό σημαίνει ότι ούτε τον Μάρτιο του 2024, ούτε φυσικά τον Δεκέμβριο του 2024- που ο κ. Χρυσάφης δήλωνε ότι το κολυμβητήριο θα είναι έτοιμο- υπήρχε περιθώριο να τηρηθούν αυτές οι προθεσμίες» δήλωσε η κ. Μητλιάγκα.

 

• Από τη νυν Δημοτική Αρχή ζητήθηκε παράταση των προθεσμιών.

 

• Η Δήμαρχος Σερρών επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς για να εξακριβώσει ακριβώς τι γίνεται και να μπορέσει να διεκδικήσει τη συνέχιση αυτού του έργου.

 

«Νομίζω ότι τα δείγματα είναι θετικά. Έχω την εντύπωση και την εικόνα ότι στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς στο τομεακό του πρόγραμμα εντάχθηκε, υπάρχουν ευήκοα ώτα. Έχω ενημερώσει πλήρως για την εξέλιξη τον κ. Καραμανλή, γιατί είναι ένα έργο που παρακολουθεί και γνωρίζει και βοηθά στη διατήρησή του. Γίνεται μια προσπάθεια να πετύχουμε επέκταση της προγραμματικής σύμβασης και θέλω να πιστεύω ότι με την πολλή δουλειά που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε το πολυπόθητο έργο» επεσήμανε η Δήμαρχος Σερρών.

 

Β. Μητλιάγκα: «Δεν είμαι έτοιμη να δώσω χρονοδιαγράμματα»

 

Θέλοντας να προλάβει τις σχετικές ερωτήσεις, η Δήμαρχος Σερρών ξεκαθάρισε πως δεν είναι έτοιμη να δώσει χρονοδιαγράμματα, καθώς όπως είπε υπάρχει ένα περιθώριο για την ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τον Αύγουστο του 2024 υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ζητήσει η εταιρεία παράταση που θα δικαιούται ζητήσει, γιατί άλλαξαν πάρα πολύ οι απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε σχέση με το πως ήταν σχεδιασμένη η μελέτη στην αρχή.

Τέλος, η κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα έδωσε τη διαβεβαίωση πως η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το «χέρι» της για να εξασφαλίσει ότι θα γίνει πραγματικότητα το νέο κολυμβητήριο.

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη