Με μελανά χρώματα περιγράφει το Βήμα της Κυριακής την κατάσταση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σε σχόλια στη στήλη των παραπολιτικών με τίτλο «Αυγουστιάτικες σκοτούρες…», περιγράφεται η καθημερινότητα Μητσοτάκη «που βρίσκεται στα Χανιά, κολυμπάει, ξεκουράζεται και βολτάρει ευχόμενος καλές δουλειές στους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης της κατακλυζόμενης από επισκέπτες Βόρειας Κρήτης, αλλά ‘’βασανίζεται” εσωτερικά, όπως λένε οι συνομιλητές του, για την επανεκκίνηση του Σεπτεμβρίου. Τον απασχολεί η φθορά των ευρωεκλογών, τα πολλαπλασιαζόμενα νεοδημοκρατικά μουρμουρητά και βεβαίως η πανθομολογούμενη κυβερνητική κόπωση».
Ενα άλλο σχόλιο στην ίδια στήλη, καταγράφει τα διάφορα προβλήματα, από τα εσωτερικά της ΝΔ μέχρι τις πυρκαγιές, με ιδιαίτερη αναφορά τη μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο, «όπου απειλήθηκαν σχεδόν 15 χωριά και υπήρξε ο κίνδυνος οι φλόγες να περάσουν στον πλούσιο κάμπο της Μεσαράς. Εσπευσμένα μετέβη στην περιοχή και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, επανέλαβε διάφορα ηρωικά και πένθιμα, αλλά όφειλε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος τόπος, από τον Φουρφουρά, τις Κουρούτες και τη Νίθαυρη μέχρι το Αποδούλου, την Αγία Παρασκευή, ως και τη βλέπουσα το Λιβυκό Πέλαγος Αγία Γαλήνη, ορίζεται από τους σχεδόν αδιάκοπους όλον τον χρόνο ισχυρούς βοριάδες του Ψηλορείτη και χρήζει αυξημένης επιτήρησης. Την οποία προφανώς αμέλησαν οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας».
Ιδιαίτερα επικριτική είναι η ανάλυση του Αντώνη Καρακούση, πρώην διευθυντή της εφημερίδας που διαπιστώνει ότι «η χώρα έχει κάτσει»:
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μοιάζει εγκλωβισμένη στον πρότερο σχεδιασμό και απλώς υπερασπίζεται τον μεταπανδημικό σχεδιασμό, ο οποίος όμως δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου να υπερασπίσει το προηγούμενο σχέδιο απαριθμώντας το πλήθος των προηγηθεισών κυβερνητικών παρεμβάσεων και εκείνων που προγραμματίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και οι οποίες αυτάρεσκα βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις».
Αν ωστόσο ρωτήσει κάποιος έναν πολίτη ποια από αυτόν τον μακρύ κατάλογο παρεμβάσεων αντιλαμβάνεται ως αποδοτική για τη χώρα και τους ανθρώπους της μεταρρύθμιση, δύσκολα θα λάβει αυθόρμητη απάντηση… η οργάνωση των περισσότερων αγορών, από την τραπεζική και την κατασκευαστική μέχρι την ακτοπλοϊκή και εκείνη του λιανικού εμπορίου, παραμένει κατά βάση ολιγοπωλιακή…
..Για να μη μιλήσουμε για τα προφανή πια αδιέξοδα της στεγαστικής πιστωτικής πολιτικής, όπως και εκείνης του αποκλεισμού του πλήθους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τις πιστώσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης οι πόροι μένουν ανεκμετάλλευτοι επειδή οι προεγκεκριμένες ιδιωτικές επενδύσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν το πλήθος των αδειοδοτήσεων που το γραφειοκρατικό κράτος απαιτεί και πολλές φορές εμπορεύεται. Ή ακόμη και την ηλεκτρική διασύνδεση που ο ιδιωτικοποιημένος ΔΕΔΗΕ δεν μπορεί να υπηρετήσει γιατί απλούστατα έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις υποδομών».
O αρθρογράφος καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να σηκώσει το όποιο κόστος και να αναλάβει πρωτοβουλίες μεγάλων πολιτικών. Εντυπωσιάζει, για παράδειγμα, ότι, μετά τις διεθνώς κακές εμπειρίες της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων, δεν κινεί τις διαδικασίες για ένα ευρύ πρόγραμμα ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, κατά τα πρότυπα εκείνου που υιοθέτησαν πριν από είκοσι χρόνια οι Ολλανδοί. Ας προσλάβει ειδικευμένους συμβούλους να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη και αποδοτική αλλαγή στην ελληνική γεωργία. Και αντιστοίχως να επιχειρήσει το ίδιο στη διαχείριση του νερού…
..Παρότι το πρόβλημα της λειψυδρίας λαμβάνει εκρηκτικές, υπαρξιακού τύπου διαστάσεις, η διαχείριση των υδάτινων πόρων παραμένει κατακερματισμένη, συγκροτούμενη από ασθενείς, τοπικής εμβέλειας μονάδες με περιορισμένες τεχνικές και επενδυτικές δυνατότητες. Η ένταση και η φύση του προβλήματος απαιτούν πανεθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα μεταφοράς νερού από τον Βορρά στον Νότο και εκτεταμένα προγράμματα αφαλατώσεων συνδυασμένα με επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επειδή απλούστατα η μετατροπή αλμυρού νερού σε γλυκό είναι βαρύτατα ενεργοβόρος ».
Ο κ. Καρακούσης αναφέρεται στη συνέχεια στην αδυναμία της αντιπολίτευσης, εξαιτίας της οποίας , «η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη» διευρύνεται και τον προειδοποιεί:
«Ή θα επιχειρήσει τώρα το άλμα που απαιτούν οι περιστάσεις ή απλώς θα χάσει το τρένο της Ιστορίας».