Ηλεκτρικό ρεύμα / 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση Σεπτεμβρίου


Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα κινηθεί η επιδότηση του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

 

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι επιδοτήσεις δεν αφορούν τις επιχειρήσεις και πως, αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών ρεύματος στη χονδρική, τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφερειακή κρίση, που αν διαρκέσει πάνω από 3 μήνες, θα υπάρξει η ευρωπαϊκή παρέμβαση.

 

«Πέρσι δώσαμε περίπου 25 εκατομμύρια τον μήνα τους τελευταίους μήνες, 25 – 40 ανάλογα το μήνα, συνολικά πάνω 150 εκατομμύρια για το 2023. Το 2024 θα πάμε γύρω στα 45 εκατομμύρια, που είναι και τα έσοδα που πήραμε», είπε ο υπουργός σχετικά με τα ποσά των επιδοτήσεων.

 

Πρόσθεσε πως το Φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση τιμής χονδρικής τον Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις.

 

Ο υπουργός διαφοροποίησε την τρέχουσα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη που συντελέστηκε το 2022 – 2023 λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου που, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, έφερε αποκλειστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Κατά το τρέχον διάστημα, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης υπάρχει μία κρίση δυσλειτουργίας τοπικά του ευρωπαϊκού συστήματος και δεν πρόκειται για μία δυσκολία σαν εκείνη που είχαμε στην κρίση του φυσικού αερίου. Τότε πλήρωσε η οικονομία 8 – 9 δισ. ευρώ, σημείωσε.

 

Ο ίδιος τόνισε «είμαστε οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις», ενώ επισήμανε πως «η ανατολική με τη δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη».

Ως ακόμα πιο ακραίο παράδειγμα, ο υπουργός έφερε την Κύπρο η οποία έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα γιατί δεν είναι συνδεδεμένη.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη