Αλέξανδρος Μάρκου / Εδώ Βαλκάνια


Το γραφείο της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska Davkova θα ζητήσει εξηγήσεις για τη φωτογραφία μπροστά από τη βουλγαρική σημαία που τραβήχτηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev,στην επίσκεψή της πριν λίγες ημέρες στη Σόφια.

«Αυτό που επισκίασε το γεγονός είναι η απόκλιση από το συμφωνηθέν πρωτόκολλο για τη συνάντηση, σύμφωνα με το οποίο δεν έπρεπε να υπάρχουν φωτογραφίες εντός του κλειστού χώρου. Δυστυχώς όμως, πριν από την έναρξη της τετ α τετ συνάντησης, ο Πρόεδρος Radev κάλεσε την πρόεδρο Siljanovska για μια  κοινή φωτογραφία μπροστά στη βουλγαρική σημαία, αν και τέτοια κίνηση και πράξη δεν προβλεπόταν ούτε συμφωνήθηκε»- τονίζει η ανακοίνωση.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η πρόεδρός της ,είχε συνάντηση με πρόεδρο άλλου κράτους χωρίς κανένα κρατικό σύμβολο. Για να γίνει ακόμη μεγαλύτερο το σκάνδαλο, στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος ήταν μόνο σιωπηλός μάρτυρας της ανάρμοστης και ταπεινωτικής πράξης» - ήταν η ισχυρή αντίδραση του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου SDSM, Venko Filipce στα Σκόπια.

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev σε μια δήλωση μπροστά στις κάμερες σχετικά με την έντονη αντίδραση της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του από τα Σκόπια , είπε  ότι οι δυο τους είχαν μια πολύ ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη της Siljanovska Davkova ήταν εντελώς άτυπη. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν ήταν ούτε κρατική, ούτε επίσκεψη εργασίας και ελπίζω ότι σύντομα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη με όλες τις επίσημες τελετές σύμφωνα με το πρωτόκολλο και αυτό θα συμβάλει επίσης στις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Η Gordana Siljanovska-Davkova έφτασε ανεπίσημα την Παρασκευή στη Σόφια για να παρακολουθήσει την παράσταση "Nabucco" του Βέρντι από την Εθνική Λυρική Σκηνή της Βόρειας Μακεδονίας και έγινε δεκτή από τη Βούλγαρη ομόλογό της.

Μετά τη συνάντηση ερωτηθείς εάν θα έβαζαν τα Σκόπια τους Βούλγαρους στο προοίμιο του Συντάγματος δήλωσε πως «δεν είναι μονάρχης για να αναστείλει την κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα και  ότι οι βουλευτές στη Βουλή θα αποφασίσουν για το θέμα».

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη