Αλέξανδρος Μάρκου / Εδώ είναι Βαλκάνια


Με τίτλο «Ο Μίτσκοσκι γονατίζει μπροστά στον Βούτσιτς και τον Όρμπαν» βουλγαρική ιστοσελίδα δημοσιεύει ένα άρθρο στο οποίο επισημαίνει πως η  Ουγγαρία είναι ο κρυφός ενδιάμεσος της Κίνας, στο δάνειο των 500 εκατομμυρίων ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ουγγαρία και ο Βίκτορ Όρμπαν είναι ο μεσάζων της Κίνας για το δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας με επικεφαλής τον Hristijan Mickoski, αναφέρει το πρακτορείο.

Στα χαρτιά, τα κεφάλαια προέρχονται από τη Βουδαπέστη. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα είναι μέρος του 1 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ουγγαρία κοινοπραξία κινεζικών τραπεζών στις αρχές του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Vsquare.

Τον Σεπτέμβριο ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε μια δανειακή σύμβαση που σύμφωνα με το VMRO-DPMNE δεν θα προερχόταν από την Κίνα, αλλά θα παραχωρηθεί «από κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν η Ουγγαρία.

Το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ αντιπροσωπεύει το ήμισυ του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που υποσχέθηκε να εξασφαλίσει  ο Μίτσκοσκι μετά τη νίκη του στις εκλογές τις 8 Μαΐου. Στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται επιτόκιο 3,25%, τριετής περίοδος χάριτος και 12ετής περίοδος αποπληρωμής, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά ευνοϊκή».

Διπλωματικές πηγές είναι ξεκάθαρες ότι τα δύο δάνεια (το κινεζικό για την Ουγγαρία και το ουγγρικό για τη Βόρεια Μακεδονία) συνδέονται. Σύμφωνα με αυτούς, αρχικά υπήρχε πιθανότητα τα κεφάλαια να διοχετευθούν μέσω της Σερβίας.

Από πού προήλθαν πραγματικά τα χρήματα;

Την άνοιξη, η ουγγρική κυβέρνηση εξασφάλισε και απορρόφησε πλήρως 1 δισ. ευρώ από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την China Export-Import Bank και το ουγγρικό υποκατάστημα της Bank of China.

Η συμφωνία κρατήθηκε μυστική μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν ο τοπικός Τύπος ανέφερε σχετικά με βάση την τακτική ενημέρωση των στοιχείων για το δημόσιο χρέος. Οι όροι του τριετούς κυμαινόμενου δανείου, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων και των όρων αποπληρωμής, δεν έγιναν γνωστοί. Σύμφωνα με πρόσφατα σχόλια κυβερνητικών αξιωματούχων, η Ουγγαρία ζήτησε από τους Κινέζους εταίρους της να συμφωνήσουν να δημοσιοποιήσουν τους όρους.

Το δάνειο που εξασφάλισε η Βουδαπέστη είναι το μεγαλύτερο τραπεζικό δάνειο στο χαρτοφυλάκιο χρέους της χώρας, χωρίς εκδόσεις ομολόγων, που υπερβαίνει τα 917 εκατ. δολάρια που προβλέπονται για το κοινό έργο Ουγγαρίας-Κίνας για την επέκταση και αναβάθμιση του σιδηροδρόμου Βουδαπέστης-Βελιγραδίου.

 Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι και οι υφιστάμενοί υπουργοί του ευνοούν ακριβώς τις συγκοινωνιακές συνδέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας-Σερβίας-Ουγγαρίας, μέρος του Διαδρόμου 10, σε βάρος του Διαδρόμου 8 στη γραμμή Μπουργκάς (Βουλγαρία) - Δυρράχιο (Αλβανία). Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε μεταφορά κεφαλαίων από τον Διάδρομο 8 στον Διάδρομο 10, αλλά η ιδέα του απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια από το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών και της ενέργειας, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, αλλά και πάλι δεν έγινε αναφορά για παροχή μέρους του δανείου σε τρίτη χώρα (Βόρεια Μακεδονία ).

Σύμφωνα με το Vsquare, η Ουγγαρία αρχικά ήλπιζε να λάβει ένα πολύ μεγαλύτερο δάνειο κατά την επίσκεψη του Xi Jinping στη Βουδαπέστη τον Μάιο, ως αντικατάσταση των παγωμένων ευρωπαϊκών κεφαλαίων της χώρας.

Η ΕΕ μπλόκαρε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμεία συνοχής για τη Βουδαπέστη λόγω ανησυχιών για ζητήματα κράτους δικαίου, διαφθοράς και έλλειψης μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα. Επιπλέον, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κονδυλίων για την ανασυγκρότηση έχουν μπλοκαριστεί λόγω της μεταχείρισης των προσφύγων, των διακρίσεων σε βάρος της LGBT κοινότητας και των παραβιάσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Η κυβέρνηση Orbán απέτυχε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόσβαση σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Μηχανισμό Ανασυγκρότησης και Αειφορίας (RSM) και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φάση δανεισμού του προγράμματος.

"Το Fidesz του Orbán και το VMRO-DPMNE του Mickoski είναι σύμμαχοι. Η Ουγγαρία φιλοξενεί εδώ και χρόνια τον πολιτικό πατέρα του Μιτσκόσκι , Νίκολα Γρουέφσκι , πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας  Μακεδονίας και ηγέτης του VMRO-DPMNE, που έχει επιβληθεί κυρώσεις βάσει του νόμου Magnitsky. Ο Όρμπαν χρηματοδοτεί μια αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία που εκτοξεύει ισχυρή προπαγάνδα και μίσος κατά της Βουλγαρίας και ετοιμάζεται να αποκτήσει και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών της γειτονικής χώρας.

Το ερώτημα παραμένει γιατί η ουγγρική κυβέρνηση παρείχε οικονομική βοήθεια σε μια ξένη κυβέρνηση τη στιγμή που η ίδια αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Το γραφείο του Ούγγρου πρωθυπουργού δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που έστειλε η Vsquare. Ένα άλλο ερώτημα τίθεται - πώς θα αποπληρώσουν τα Σκόπια το δάνειο;

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας εκτινάχθηκε στο 103% του στόχου που είχε τεθεί στην αρχή του έτους, ή 73% μετά την αύξηση του στόχου για το έλλειμμα στο 4,5%. Σύμφωνα με αναλυτές, απαιτούνται περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από αυτό το επίπεδο και, ενδεχομένως, ακόμη πιο σκληρά μέτρα για να ευθυγραμμιστεί κάτω από το 3% με τους στόχους βάσει των κανόνων της ΕΕ για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος- τονίζει το BGNES.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη