Φωτεινή Λαμπρίδη
«Διαφαινόταν από την εξέλιξη της δίκης ότι δεν πάει κάτι καλά αλλά τώρα έχω μείνει εμβρόντητη» λέει στο tvxs η Στάθα Καραϊβάζ Αλεξανδροπούλου. Με αφορμή τη χθεσινή απόρριψη της εισαγγελίας εφετών, στην έφεση της οικογένειας κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που αθώωσε τους δύο αδελφούς, οι οποίοι κατηγορούνται ως οι δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η χήρα του δολοφονημένου δημοσιογράφου καλεί τους δημοσιογράφους να απεργήσουν. «Όχι μόνο για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιώργου, αλλά γιατί αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, αύριο θα βρεθούν κι άλλοι στη θέση του».
Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν μάρτυρας σε μία υπόθεση που αφορούσε την Greek Mafia. Πριν καταθέσει δολοφονήθηκε στον Άλιμο. Εν μέσω καλοκαιριού αθωώθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί. Η μητέρα και η αδερφή του έκαναν έφεση στην απόφαση αυτή, ωστόσο η εισαγγελέας εφετών την απέρριψε όπως αποκάλυψε χθες το tvxs. Η υπόθεση Καραϊβάζ έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Πολλά διεθνή ΜΜΕ επιμένουν να κάνουν αναφορές, ενώ παρέμβαση για το έγκλημα έκαναν και ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η εξέλιξη αυτή (της απόρριψης της έφεσης της οικογένειας) δείχνει ότι ουδείς θέλει να συνεχιστεί η υπόθεση. Όλοι θέλουν να κλείσει η υπόθεση» δήλωσε σε χθεσινό ρεπορτάζ του tvxs ο συνήγορος της οικογένειας κ. Ξυλουργίδης. «Ενοχλεί και αποτελεί προφανώς κίνδυνο για όσους έχουν συμφέρον. Άξιο λόγου είναι ότι βλέπουμε στην ειδησεογραφία κάποιος να κακοποιεί ένα γατάκι, που το λυπάμαι και συμπάσχω προφανώς και παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως ο Εισαγγελεας. Εδώ δεν περίσσεψε η ελάχιστη ευαισθησία για να ασκηθεί Έφεση;
Δεν αναρωτήθηκε κανείς πως ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε υπό αυτές τις συνθήκες; Αν αυτό συνιστά απονομή δικαιοσύνης δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Είναι πραγματικά σκανδαλώδες και δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κοινή υπόθεση. Το οργανωμένο έγκλημα είναι ανίκητο στην χώρα μας. Έπειτα, πάγιο αίτημα των πολιτών είναι να υπάρχει δικαιοσύνη και εμείς αρκούμαστε στη διατύπωση σεβαστείτε τη δικαιοσύνη. Από ποιον για ποιον όμως;»
Η κ. Καραϊβάζ εμφανώς απογοητευμένη λέει στο tvxs πως:
«Κατέπεσαν όλα, ένα προς ένα τα άλλοθι των κατηγορουμένων. Κατέθεσαν τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες που τους αναγνώρισαν. Ανάμεσά τους, μη ένστολοι όπως ο κηπουρός του δήμου κι ένας μοτοσικλετιστής που τους είδε να παραβιάζουν το στοπ και του κίνησαν την περιέργεια.
Πέρα από τα άλλοθι όμως που δεν είχαν, έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις.
Δεν είναι δυνατό ο κατηγορούμενος να λέει ότι η πεθερά του αλβανικής καταγωγής, η οποία ήρθε στην Ελλάδα και είχε πάει μετά στο Αμβούργο γυρνώντας αγόρασε SKL στην κόρη της που αποτέλεσε το εφαλτήριο να αρχίσει ο Ι.Λ. την ενασχόληση του με super cars και τους αγόρασε μεζονέτα στα Γλυκά Νερά! Στη συνέχεια προσπαθώντας να τεκμηριώσει το πόσο εργατικοί άνθρωποι είναι υποστήριξε ότι με την πεθερά του μετά το γάμο του ξεκινούσαν στις 2 τα ξημερώματα να καθαρίζουν πολυκατοικίες. Στο όνομα των δύο αδερφών δεν υπάρχει ούτε κάποια από τις εταιρείες καθαρισμού, ούτε super cars, ούτε τα κινητά τους τηλέφωνα ούτε τα δύο βενζινάδικα που υποστήριξε ο Ι. Λ. ότι έχει στην κατοχή του. Σε βιντεοληπτικό υλικό ακούγεται να λέει ότι έχει 10 βενζινάδικα. Ως εκ τούτου η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ήταν πολύ δύσκολο το έργο της αστυνομίας γιατί δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Τα cd με το περιεχόμενο του κινητού του ήταν στη δικογραφία καταστράφηκε λέει γιατί ένας δημόσιος υπάλληλος το χάλασε με συρραπτικό. Εγώ λέω ότι το χάλασε. Όμως αντίγραφα υπήρχαν. Το είχε ο Χαριτάτος κι άλλοι.
Έπαιξε επίσης στη δίκη ηχητικό ντοκουμέντο… βίντεο, που έδειξε ότι ξυλοκοπούσε ο κατηγορούμενος Γ. ανελέητα τρεις ανθρώπους και ένας από αυτούς ήταν φίλος του λέει και καρκινοπαθής. Έτσι είπε ο ίδιος ο κατηγορούμενος και τον ρωτάει η εισαγγελέας, “έτσι χτυπάτε τους φίλους;” Και αυτός απάντησε: “εγώ δεν είπα ότι δεν χτυπάω. Χτυπάω και καλά. Είπα ότι δεν σκοτώνω”. Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που χτυπούσε, τους έλεγε: “έχω δικαστήριο σας θέλω μάρτυρες”».
Άλλες αντιφάσεις είχαν να κάνουν σύμφωνα με όσα λέει η κ. Καραϊβάζ με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
«Ο Ι. Λ. υποστήριξε ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας καθαρισμού που διατηρεί η πρώην σύζυγος του ανέρχεται στις 200 πολυκατοικίες. Δεν ερωτήθηκε ποτέ από την έδρα και δεν κατατέθηκε για το πόσα άτομα απασχολεί η εν λόγω εταιρεία. Είπε μετά ότι καθαρίζουν 200 πολυκατοικίες με 3 άτομα προσωπικό!
Σε σχέση με τη δολοφονία, ισχυρίστηκαν ότι ήταν στον Άλιμο για δουλειές. Δυο φορές βρέθηκαν στον Άλιμο πριν και μετά τη δολοφονία. Μετά δεν είχαν δουλειές στον Άλιμο!
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι μαζί έκαναν το έγκλημα τα αδέρφια και μετά τον φερόμενο ως δολοφόνο τον έβγαλε αθώο ενώ τον άλλο συνεργό. Δηλαδή εγώ που οδηγώ έχω συνεργήσει στο έγκλημα κι εσύ είσαι αθώος. Έχουμε έναν συνεργό σε μια δολοφονία που έκανε ένα φάντασμα. Για τον Ι.Λ. έβγαλαν 100% πλειοψηφία ότι είναι αθώος ο άλλος συνέργεια συναυτουργία. Με ποιον έκανε το έγκλημα;»
Η κ. Καραϊβάζ εκφράζει πικρία και για τη στάση των δημοσιογράφων στην υπόθεση:
«Όλα τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το ότι ο Γιώργος μίλαγε με αστυνομικούς και πολιτικούς. Μάλιστα ένας είπε πως βρέθηκε στο τηλέφωνο του το τηλέφωνο του αρχηγού της αστυνομίας και του υπουργού. Τι θα έχει ο αστυνομικός συντάκτης στην ατζέντα του; Το τηλέφωνο του παπά της ενορίας;
Η ΕΣΗΕΑ κάνει ό,τι μπορεί και είναι πάντα δίπλα μας. Όμως οι συνάδελφοί του, καθένας μεμονωμένα και όλοι μαζί, δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Έπρεπε να είναι όλοι στη δίκη. Αύριο μπορεί να είναι η δική τους σειρά.
Είναι ατιμωτικό στο πρόσωπο του Γιώργου να υπάρχει αυτή η συμπεριφορά. Ο Γιώργος τα έβαλε με την ΠτΔ, ποιος είχε το θάρρος να μιλήσει για το Noor One; Εγώ βρέθηκα αντιμέτωπη με τη σπίλωση του εντός δικαστηρίου. Το χρήμα κι ο βήχας δεν κρύβονται όμως. 320.000 χρέος άφησε. Το δάνειο για το σπίτι μας και στην εφορία. Και προσπαθώ να καταφέρω να αναγνωρίσουν εδώ και 3 χρόνια ότι το έγκλημα έχει γίνει κατά της ιδιότητάς του.
Από τη μεταπολίτευση και μετά πόσους δημοσιογράφους έχουν δολοφονήσει; Η πολιτεία μερίμνησε για τις οικογένειες τους, εμείς μέχρι και τους ψυχολόγους πληρώνουμε. Ο Γκιόλιας έχει θεωρηθεί θύμα τρομοκρατίας και η οικογένεια του έχει μπει κάτω από την ασπίδα του νόμου. Εμείς όχι. Σκότωσαν της Μπακογιάννη τον άνδρα, την αποζημιώνει το κράτος, εμάς όχι.
Ο Γιώργος δεν ήταν κακοποιός όπως νιώθω ότι τον αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος αλλά λειτουργός της δημοσιογραφίας και όσο ζω θα παλεύω για να αποδειχτεί το δίκιο του. Εγώ θα στραφώ μέχρι εκεί που πάει. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και παντού. Αλλά θέλω κι εσάς δίπλα μου»
Σε σχέση με την αδυναμία της πολιτείας να εντοπίσει τους ηθικούς αυτουργούς απαντά:
«Αυτό είναι δουλειά της δημοσιογραφικής έρευνας. Δεν θα διαφωνήσω ότι είναι επικίνδυνο . Ας το κάνουν ομάδες δημοσιογράφων. Δεν θα πω σε εσένα πήγαινε μόνη σου γιατί μπορεί να σε βρουν σε χαντάκι. Ο δικός μου ήταν μοναχικός λύκος».