Τέλος ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Δήμου Σερρών και ΔΕΥΑΣ;- Έξαλλος ο Αλ. Χαλκιόπουλος με τις ανακοινώσεις Μητλιάγκα


Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- Infonews24

 

▪ Β. Μητλιάγκα: «Παραλάβαμε δύο υπηρεσίες χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα»

 

▪ Αλ. Χαλκιόπουλος: «Προβοκατόρικο και προσχηματικό το ερώτημα του Αντιδημάρχου»

 

▪ Αλ. Χρυσάφης: «Πυροδοτείτε τις εντάσεις- Εγκαταλείψτε την αμετροέπεια»

 

▪ Β. Μητλιάγκα: «Την αντιδικία, την αντιπαλότητα, το άσχημο κλίμα μέσα στις υπηρεσίες τα φέρατε εσείς με την απόφαση να προχωρήσουν δικαστικές επιδιώξεις των χρεών μεταξύ των δύο υπηρεσιών»

 

Οι ανακοινώσεις της Δημάρχου Σερρών Βαρβάρας Μητλιάγκα για το θέμα των οικονομικών διαφορών μεταξύ του Δήμου Σερρών και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ), που είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία μεταξύ των δύο οργανισμών, «άναψε» το… φυτίλι της αντιπαράθεσης, μεταξύ της ίδιας, του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρου Χαλκιόπουλου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρου Χρυσάφη.

 

Το ερώτημα τέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Έργων Σάκη Γάτσιο, στο πλαίσιο της  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και συγκεκριμένα της διαδικασίας της λογοδοσίας.

 

Ο κ. Γάτσιος στο θέμα που έθεσε, ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση του σώματος για την εξέλιξη των οικονομικών διαφορών μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΣ, μετά τη διαπίστωση της δυσλειτουργίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς.

 

▪ Β. Μητλιάγκα: «Παραλάβαμε δύο υπηρεσίες χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα»

 

Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα έκανε λόγο για «ευχάριστη έκπληξη», ανακοινώνοντας πως από σήμερα ο Δήμος και η ΔΕΥΑΣ, μετά από πάρα πολύ καιρό, δεν έχουν πλέον πρόβλημα με τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους ενημερότητες.

 

«Το συζητάμε καιρό η ανισορροπία που υπήρχε μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Όλοι προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα και κανείς δεν το κατάφερε. Από την ώρα που κάθισα σ’ αυτή την καρέκλα μου είπαν ‘αν θέλεις ασχολήσου, είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 8 με 10 χρόνια και δεν το έλυσε κανένας’. Ένα τεράστιο ‘αγκάθι’ στη λειτουργία και της ΔΕΥΑΣ και του Δήμου Σερρών, το οποίο βρήκαμε μπροστά μας και είμασταν με ‘δεμένα χέρια’. Παραλάβαμε δύο υπηρεσίες χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος Σερρών, προσθέτοντας πως τα χρέη έχουν διακανονισθεί, έχουν αποπληρωθεί, έχουν τακτοποιηθεί και πως δεν έχουν πλέον κανένα πρόβλημα στη λειτουργία, ούτε ο Δήμος, ούτε η ΔΕΥΑΣ.

 

Η κ. Μητλιάγκα αναγνώρισε πως έγιναν προσπάθειες και στο παρελθόν, ωστόσο επεσήμανε πως με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, οι υπηρεσίες των δύο οργανισμών «μπήκαν» σε μία αντιδικία χωρίς τέλος, με τη ΔΕΥΑΣ να εκδίδει διαταγές πληρωμής κατά του Δήμου, να προχωρά σε κατάσχεση στους λογαριασμούς του δήμου, να στέλνει τα χρέη του Δήμου στην εφορία, οι δήμαρχοι και ο τέως και η νυν να είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι» με ποινικό αδίκημα για οφειλές στην εφορία για περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ.

 

Η Δήμαρχος Σερρών ανέφερε πως «μπήκαν» οι βάσεις και πως είναι έτοιμες οι υπηρεσίες των δύο οργανισμών να ξεκινήσουν σε μία νέα εποχή και πρόσθεσε: «Μιλάμε για προβλήματα και επιτυχίες που δεν φαίνονται που δεν διαφημίζονται. Κανένας στην πόλη μας δεν ήξερε, δεν γνώριζε. Το είπαμε πολλές φορές ότι ο δήμος δεν έχει φορολογική ενημερότητα, ότι η ΔΕΥΑΣ δεν μπορεί να εισπράξει τις επιδοτήσεις, τις επιστροφές του ΦΠΑ, έχουν οδηγηθεί σ’ έναν οικονομικό και διαδικαστικό ‘στραγγαλισμό’ και οι δύο υπηρεσίες, που είναι τα δύο ‘χέρια’ σε ένα ‘σώμα’ κι όχι δύο αντίπαλοι που πάνε να ‘βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου’. Είμαι περήφανη πραγματικά που βάλαμε το βασικότερο λιθαράκι σ’ αυτή τη διαδικασία. Επιτέλους από αύριο μπορούν να προχωρήσουν μαζί».

 

Η ίδια ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια.

 

▪ Αλ. Χαλκιόπουλος: «Προβοκατόρικο και προσχηματικό το ερώτημα του Αντιδημάρχου»

 

Η τοποθέτηση της Δημάρχου Σερρών προκάλεσε την αντίδραση του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης και τέως Προέδρου της ΔΕΥΑΣ Αλέξανδρου Χαλκιόπουλου, ο οποίος εξέφρασε καταρχάς την απογοήτευσή του, ισχυριζόμενος ότι περίμενε να αναφερθεί η αλήθεια.

 

Ο κ. Χαλκιόπουλος χαρακτήρισε «προβοκατόρικο» και «προσχηματικό» το ερώτημα του Αντιδημάρχου Έργων Σάκη Γάτσιου: «Το να γίνεται ερώτημα προετοιμασμένο για να κάνετε μια εξαγγελία για τη δήθεν εξυγίανση της ΔΕΥΑΣ και του Δήμου Σερρών στις μεταξύ τους διαφορές, εγώ προσωπικά πρώτη φορά το συναντώ. Προσχηματικό το ερώτημα, μια ‘πάσα’ σε εσάς, για να μας πείτε τι; Ότι ολοκληρώσατε αυτό που έπρεπε υποχρεωτικά να ολοκληρωθεί;».

 

Όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιόπουλος, η ΔΕΥΑΣ, επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ανέσυρε 180 χαμένα υδρόμετρα, εξέδωσε τη διαταγή πληρωμής και έφτασε σε ένα σημείο, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου, για να «ξεκολλήσει» αυτή η κατάσταση.

 

«Ήρθατε να πάρετε τα credits ότι εσείς λύσατε το θέμα; Εμείς μειώσαμε την τιμή του νερού. Πουθενά αλλού δεν υπήρξαν μειώσεις. Που ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε η ΔΕΥΑΣ με τις αυξήσεις της ενέργειας, όταν διασφαλίσθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή μέσα από το Δήμο Σερρών η οικονομική ενίσχυση του 1.750.000 ευρώ; Όταν μετακινήθηκαν υπάλληλοι που έβαζαν προσχώματα επί σειρά ετών από τον κ. Χρυσάφη μέσα στην υπηρεσία, όλοι βγαίνατε και φωνάζατε για ποιο λόγο αλλάζουν οι υπάλληλοι» υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει συμψηφισμός μόνο για το ρεύμα, περίπου 500 χιλιάδων ευρώ και πως δεν υπάρχει για κάτι άλλο.

 

«Οι δε καταχωρήσεις των τιμολογίων ξεκίνησαν από τη δική μας δημοτική αρχή κι όταν κατάλαβαν όλοι ότι τα νούμερα είναι αυτά και αυτά πρέπει να πληρωθούν, γιατί είχε μάθει ο δήμος και με την ανοχή των προηγούμενων δημοτικών αρχών και με την υπηρεσία, η οποία είχε δημιουργήσει όλη αυτή την κόντρα με τη ΔΕΥΑΣ, τώρα ξαφνικά ξεκίνησε καλή συνεργασία Δήμου και ΔΕΥΑΣ;» αναρωτήθηκε ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, κατηγορώντας τη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, πως επί δικών της ημερών έστειλε η ΔΕΥΑΣ, 2 εκατομμύρια στην εφορία και πως επί δικών της ημερών δεσμεύθηκε η φορολογική ενημερότητα, ενώ της «χρέωσε» και την απώλεια ενός έργου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, στον βιολογικό καθαρισμό.

 

Ο κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του θέτοντας τα ερωτήματα, πότε θα ολοκληρωθούν οι πληρωμές και με ποιες δόσεις.

 

▪ Αλ. Χρυσάφης: «Πυροδοτείτε τις εντάσεις- Εγκαταλείψτε την αμετροέπεια»

 

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης, υποστήριξε πως ακούστηκε ένα λογύδριο, το οποίο αφορούσε σε ευχαριστίες και το οποίο ενημέρωνε το σώμα ότι λύθηκε το θέμα και πως δεν ακούσθηκε πως λύθηκε το θέμα και δεν ακούσθηκαν οι ιδιαίτερες αυτές συμφωνίες που έγιναν αν έγιναν, με τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΣ και κατά πόσο αυτές οι συμφωνίες απαιτούν και αποφάσεις των αντίστοιχων οργάνων.

 

«Ακούσαμε ψευδώς ότι το πρόβλημα αυτό μεταξύ της ΔΕΥΑΣ και του Δήμου δημιουργήθηκε επί δικής μας θητείας κι αυτό είναι το ψευδέστερο από όλα, γιατί αυτό το πρόβλημα το παραλάβαμε κι εμείς, όπως κι εμείς σε αυτό όλο το διάστημα κάναμε μία σειρά προσπαθειών, τις οποίες έρχεστε αν θέλετε να συνεχίσετε, για να λυθεί το θέμα. Μην παρουσιάζετε λοιπόν το πράγμα από το τέλος. Παρουσιάστε το πλήρως, για όλες τις εργώδεις προσπάθειες που έγιναν κι από τη δική μας δημοτική αρχή για ένα πρόβλημα που παραλάβαμε. Για λόγους καθαρά πολιτικάντικους θέλετε να παρουσιάσετε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε ως διά μαγείας από εμάς, ενώ εμείς ήμασταν αυτοί που ξεκινήσαμε να λύνουμε το πρόβλημα» υποστήριξε ο κ. Χρυσάφης, ο οποίος πρόσθεσε πως για πρώτη φορά, επί δικής του θητείας, έγινε ένα πλήρες ξεκαθάρισμα των καταναλώσεων που πραγματικά είχε ο Δήμος και που ήταν το βασικό «αγκάθι» μεταξύ των δύο οργανισμών.

 

«Περάσαμε μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και πολλές ΔΕΥΑ έκαναν παύση πληρωμών στη ΔΕΗ. Εμείς κρατήσαμε τη ΔΕΥΑΣ όρθια» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και συνέχισε την τοποθέτησή του σε υψηλούς τόνους λέγοντας: «Αντί, λοιπόν, να έρθετε εδώ και να πείτε ‘ελάτε να συνεχίσουμε’ ή τουλάχιστον να εξηγήσετε στο σώμα τι ακριβώς έχετε εσείς δρομολογήσει για να προχωρήσουμε στη λύση, ήρθατε με μία τοποθέτηση, η οποία ήταν υβριστική προς την προηγούμενη δημοτική αρχή για να πείτε ότι ‘ήρθαμε και ως Μεσσίες λύσαμε το θέμα, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί’».

 

Ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης κατηγόρησε τη Δήμαρχο Σερρών ότι με τις τοποθετήσεις της «πυροδοτεί» την ένταση με την προηγούμενη δημοτική αρχή και της «χρέωσε» αμετροέπεια, καλώντας την να την «εγκαταλείψει», για να φανεί- όπως είπε- χρήσιμη στους δημότες.

 

Ο κ. Χρυσάφης αναφέρθηκε και στην «προίκα»- όπως είπε- που άφησε στη νυν δημοτική αρχή: «Είμαστε έτοιμοι να πούμε τι παραλάβατε από εμάς για να μην έχετε αυτή την ‘καραμέλα’ ότι παραλάβατε ‘καμένη γη’. Και τα ταμεία ήταν γεμάτα και ευτυχώς για τον Δήμο και για εσάς έχουμε ένα μοναδικό ρεκόρ χρηματοδοτήσεων που εσείς θα το υλοποιήσετε. Θα βαρεθείτε να κόβετε κορδέλες με τα έργα που πετύχαμε εμείς. Εβδομήντα (70) εκατομμύρια, αν και κάποια από αυτά τα έχετε ‘τσεκουρέψει’».

 

▪ Β. Μητλιάγκα: «Την αντιδικία, την αντιπαλότητα, το άσχημο κλίμα μέσα στις υπηρεσίες τα φέρατε εσείς με την απόφαση να προχωρήσουν δικαστικές επιδιώξεις των χρεών μεταξύ των δύο υπηρεσιών»

 

Περνώντας στην αντεπίθεση, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, οι δύο υπηρεσίες σταμάτησαν να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ έκανε αναφορά και στην τοποθέτηση του κ. Χρυσάφη για την «προίκα» που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, λέγοντας: «Μακάρι να είχαμε κι ένα μαγικό ραβδάκι να βρούμε και να εμφανίσουμε κι όλα αυτά τα χρήματα που αναφέρει ο κ. Χρυσάφης, ο οποίος παρέλαβε τα ταμεία του δήμου με 23 εκατομμύρια ευρώ το 2019, ενώ η δική μας δημοτική αρχή παρέλαβε έναν δήμο με 13,5 εκατομμύρια» και προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Χρυσάφη, ο οποίος την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

 

«Όσο κι αν θέλετε να απαξιώσετε αυτό που πραγματικά πετύχαμε με πολύ κόπο, εγώ καταλαβαίνω από την αντίδρασή σας ότι προφανώς κάναμε κάτι πάρα πολύ σωστό, το οποίο εσείς δεν καταφέρατε να το κάνετε κι αυτό ενοχλεί. Έχουμε δύο υπηρεσίες που ήταν στα ‘μαχαίρια’ μεταξύ τους κι αυτή τη στιγμή συνεργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε η Δήμαρχος Σερρών, η οποία ανέφερε πως αυτό που έγινε από την πρώτη στιγμή ήταν να γίνει αντιπαραβολή όλων των λογαριασμών και των λογιστικών εγγραφών, που είχαν και οι δύο υπηρεσίες με τα διαφορετικά συστήματα που κρατάνε κι αφού γίνει μια σωστή εγγραφή που να συμφωνεί και στις δύο υπηρεσίες, ξεκαθαρίσθηκαν αυτά που πρέπει να συμψηφισθούν και έχουν ήδη αποπληρωθεί μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

 

Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα, ότι ο Δήμος φαινόταν να χρωστάει κάποια ποσά, τα οποία όμως πλήρωνε τη ΔΕΗ εδώ και χρόνια.

 

«Αυτή την αντιδικία, την αντιπαλότητα, το άσχημο κλίμα μέσα στις υπηρεσίες τα φέρατε εσείς με την απόφαση να προχωρήσουν δικαστικές επιδιώξεις των χρεών μεταξύ των δύο υπηρεσιών» δήλωσε η Δήμαρχος Σερρών, η οποία υπογράμμισε πως οι χρεώσεις έχουν εκλογικευθεί, τα τρέχοντα της ΔΕΥΑΣ θα πληρώνονται από εδώ και πέρα, οι υπέρογκες χρεώσεις θα σταματήσουν, καθώς θα σταματήσουν να υπάρχουν ρολόγια που δεν μπορεί να υπολογισθεί πόσο ξοδεύουν και οι χρεώσεις μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΣ που δεν είχαν ουσιαστικά κάποιον αντίκτυπο θα εκλογικευθούν.

 

«Συνεργάστηκαν οι δύο υπηρεσίες, συμφώνησαν στις χρεώσεις, σβήστηκαν εκατέρωθεν τα λάθη. Αφού ήταν αυτονόητο γιατί δεν ολοκληρώσατε τη δουλειά;» διερωτήθηκε τέλος, η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη