Τα 6.000 ορφανά του πολέμου στα Σέρρας!


Γράφει ο Βασίλης Τζανακάρης

 

Την άνοιξη του 1946 μία ομάδα επιθεωρητών για την παιδική προστασία θα πραγματοποιήσει στην πόλη και την περιφέρεια

 

 Σερρών μία έρευνα για τα ορφανά του πολέμου.

 

Σύμφωνα με αυτή για μεν την πόλη η ανακοίνωση της επιτροπής προέβλεπε τον αριθμό 2000 και για το σύνολο της περιφέρειας τον αριθμό 6000.

Στη συνέχεια από το έγγραφο της ανακοίνωσης της επιτροπής που υπάρχει στο αρχείο μας δίνουμε μέρος του περιεχομένου της

 

Εν Σέρραις τη 4η Απριλίου 1946

 

Προς το Κέντρον Κοινωνικής Προνοίας Νομού Σερρών

Ενταύθα

Εις εκτέλεσιν της υπ΄ αριθ. 2190/28/3/46 υμετέρας Δ/γής λαμβάνομεν την τιμήν να αναφέρομεν υμίν ότι αρχίσαμεν την εργασίαν της απογραφής των ορφανών αρχής κάμνοντες εκ των συνοικισμών της πόλεως των Σερρών Ομονοίας, Νέα Νίκαια, Καλύβια, Θρακών, Κάτω Καμενίκια έχοντες υπ΄ όψιν και την κοινοποιηθεισαν υμίν υπ΄ αριθ. 108282 εγκύκλιον του Υπουργείου Προνοίας.

 

Εκ της γενομένης απογραφής των ανωτέρω σημειωθέντων πέντε συνοικισμών υπεγράφησαν συμφώνως τω πνεύματι της εγκυκλίου του Υπουργείου και της Υμετέρας διαταγής περίπου 400 ανήλικα τα οποία διαιρέθησαν εις επτά (7) κατηγορίας ως εμφαίνεται εις τας συνυποβαλλομένας τη παρούση εις διπλούν λεπτομερείς καταστάσεις…

 

…Κατά την καταγραφήν διεπιστώσαμεν την απερίγραπτον αθλιότητα εν τη οποία φυτοζωούσι σχεδόν άπαντα τα καταγραφέντα ανήλικα Ελληνόπουλα, η υγεία των οποίων (όλων σχεδόν), είναι εις επικινδύνως επισφαλήν θέσιν λόγω του επί σειρά ετών φοβερού υποσιτισμού αυτών. Ως εκ τούτου προ πάσης άλλης οιασδήποτε μερίμνης περί αυτών επιβάλλεται η άμεσος σύστασις παρά των σχολείων των συνοικισμών τούτων, ιατρείου πλήρως εξοπλισμένου δι΄ όλων των μέσων, του εμψύχου και αψύχου υλικού και η άνευ αναβολής λεπτομερής εξέτασις απάντων σχεδόν των καταγραφέντων και η έναρξις της θεραπείας των διαφόρων παθήσεων τούτων, άλλως εάν συνεχισθεί η σημερινή κατάστασις περί την διατροφήν των ανηλίκων τούτων και η εγκατάλειψις εκ πάσης κρατικής ή άλλης μερίμνης ασφαλώς κατά τον επερχόμενον χειμώνα μεγίστη θνησιμότης θα παρατηρηθή στον ανεκτίμητον διά το Έθνος μας μικρόκοσμον τούτον ή το ολιγώτερον τα περισσότερα εξ αυτών θα έχουν χάσει ανεπανορθώτως την πολύτιμον υγείαν των.

 

Ευνόητον είναι βεβαίως ότι τα ενδύματα και η υπόδησις αυτών είναι εις απεριγράπτως αθλίαν κατάστασιν, πολλά δε τούτων δεν είναι εις θέσιν να εναλλάσωνται εσώρουχα ελλείψει εφεδρικών τοιούτων κατά τας τραγικάς αφηγήσεις των κηδεμόνων αυτών, δηλ. ούτε αυτής της στοιχειώδους καθαριότητος απολαμβάνουσι.

 

Έτερον αξισημείωτον όπερ απεκομίσαμεν κατά την καταγραφήν είναι ότι άπαντες σχεδόν οι (αι) κηδεμόνες εκφράζουν θερμήν ικεσίαν όπως τάχιστα το κράτος επιληφθή της σωτηρίας των τέκνων των, δώση δε εργασίαν εις αυτούς διά να βοηθήσουν και ούτοι εαυτούς και τους ανηλίκους στο έργον της απαθλιώσεώς των.

 

Επίσης δέον να ληφθή μέριμνα διά την ταχίστην αποσυμφόρησιν των πολυμελών οικογενειών διά της τοποθετήσεως μερικών εκ των μελών αυτών είτε εις ευπόρους οικογενείας είτε εις κρατικά Ιδρύματα.

Ωσαύτως δέον διά της αρμοδίας Γεωργικής Υπηρεσίας να γίνη πλήρης έρευνα περί την γεωργικήν εγκατάστασιν πολλών οικογενειών ορφανών τα οποία είναι και τα περισσότερον αδικούμενα, ενώ το κράτος περί αυτών εφρόντισε διά της Γεωργικής αποκαταστάσεως προ ετών. Ούτως θα επέλθη σοβαρά ελάφρυνσις εις τας κρατικάς φροντίδας περί ορισμένων ορφανών μη στερουμένων παντελώς οικονομικής υποστάσεως.

 

Όσον αφορά τας προβλέψεις περί του αριθμού των καταγραφησομένων εν γένει, διά μεν την πόλιν των Σερρών πιθανώς ο αριθμός αυτός να ανέλθη εις τας δύο χιλιάδας (2000), διά δε τον νομό

 

 Σερρών ουχί μικρότερος των εξ χιλιάδων (6000). Βάσει δε των τοιούτων προβλέψεων υποβάλλομεν ταπεινώς την γνώμην, καλόν είναι να τεθώσι τα θεμέλια πάσης εργασίας προστασίας της παιδικής ηλικίας εν τη περιφερεία μας.

 

Μετά τιμής

Οι Επιθεωρηταί Παιδικής Προστασίας

 

1. ΥΓ. Διατηρήσαμε την ορθογραφία του εγγράφου

2. Η φωτογραφία είναι από διανομή παιδικού συσσιτίου στα Σέρρας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη