ΕΛΣΤΑΤ / Σχεδόν 2 στους 3 ηλικίας 50-74 ετών δεν παίρνουν σύνταξη στην Ελλάδα


Χωρίς σύνταξη είναι τα 2 στα 3 άτομα ηλικίας 50 – 74 ετών στη χώρα, με μόλις το 31,2% να λαμβάνει εθνική σύνταξη γήρατος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τα αποτελέσματα της ειδικής έρευνας (ad hoc) της για το 2023, για τις συντάξεις και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, στην ίδια ηλικιακή ομάδα το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν επαγγελματική ή ιδιωτική σύνταξη είναι πολύ χαμηλό (0,4%), ενώ το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων ανέρχεται σε 2,5%.

Επίσης, τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και εξακολουθούν να εργάζονται είναι το 1,8% του συνόλου των απασχολουμένων.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 54 ετών το ποσοστό που λαμβάνει σύνταξη είναι πολύ χαμηλό, κάτω του 5,0%, και αυξάνεται με παρόμοιο τρόπο και για τα δύο φύλα μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Μετά τα 60 έτη, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη είναι σημαντικά μεγαλύτερο για τους άνδρες έναντι των γυναικών, και στην ηλικία των 74 ετών ανέρχεται στο 90,1% για τους άνδρες και στο 63,7% για τις γυναίκες.

Επιπλέον, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες. Στην ηλικία των 74 ετών τα ποσοστά συνταξιοδότησης διαμορφώνονται σε 69,3% για τα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης, σε 78,9% για τα άτομα μέσης εκπαίδευσης και σε 92,1% για τα άτομα ανώτερης εκπαίδευσης.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, η μέση ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε η λήψη σύνταξης γήρατος για τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών ήταν τα 58,6 έτη. Η ηλικία συνταξιοδότησης είναι λίγο μεγαλύτερη για τους άνδρες (58,9) σε σύγκριση με τις γυναίκες (58,2). Μεγαλύτερες διαφορές εμφανίζονται στα άτομα διαφορετικού εκπαιδευτικού επιπέδου και συγκεκριμένα, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης είναι 60,7 ενώ για τα άτομα μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης είναι αντίστοιχα 57,1 και 57,3 έτη.

Όσον αφορά τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, ανάλογα με το επάγγελμα της τελευταίας εργασίας, παρατηρείται ότι αυτή κυμαίνεται από τα 59,0 έτη για τους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα έως τα 65,6 έτη για τους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη