Ν.Δ. / Το αντάρτικο των «8» με άρωμα Σαμαρά – Καραμανλή


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Τα «δείπνα συμφιλίωσης» – όπως λέγονται στο γαλάζιο λεξιλόγιο – μεταξύ υπουργών και μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν φαίνεται να αποδίδουν τους προσδοκώμενους καρπούς για την κυβέρνηση. Χθες, οχτώ βουλευτές της Ν.Δ. επεφύλαξαν ερώτηση – χτύπημα προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας.

 

Οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γεώργιος Καρασμάνης, Γιάννης Πασχαλίδης και Μίλτος Χρυσομάλλης ερωτούν τους Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκη Κεραμέως, εάν προτίθενται να επεκτείνουν την απαλλαγή από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβάνοντας όσους συνταξιούχους πληρούν τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε αμηχανία, αν και είναι απολύτως ενήμεροι οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες για την κινητικότητα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οι δύο παράμετροι

 

Τους πονοκεφάλους, εντούτοις, στο επιτελικό σύστημα επέτειναν δύο παράμετροι:

 

Το γεγονός ότι οι «8» πραγματοποίησαν την παρέμβαση τους, λίγα 24ωρα πριν το πάρτι για τα πεντηκοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. που στοχεύει να προβάλλει – έστω επικοινωνιακά – ένα ενωτικό κλίμα

 

Η διαπίστωση ότι ουδείς από τους βουλευτές που συνυπέγραψαν την χθεσινή ερώτηση, συμμετείχε στην πρωτοβουλία των «11» για τα κόκκινα δάνεια και τους απροστάτευτους δανειολήπτες. Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι μία ομάδα, περίπου τριάντα γαλάζιων βουλευτών, λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές πολιτικές και στέκεται με κριτική διάθεση έναντι του Κ. Μητσοτάκη.

 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού – σε επικοινωνία με το TVXS – ανέφεραν ότι «οι δουλειά των βουλευτών είναι να καταθέτουν ερωτήσεις» και σημείωσαν «ότι θα απαντηθεί και αυτή η ερώτηση, όπως και η προηγούμενη (σ.σ. για τα κόκκινα δάνεια). Αποκλείουν, σε κάθε περίπτωση, την λήψη πειθαρχικών μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι η περίπτωση Σαλμά ήταν «διαφορετικής φύσεως» λόγω «των συκοφαντικών του δηλώσεων περί φωτογραφικών διαγωνισμών». Υπενθυμίζεται ότι ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής όταν είχε καταθέσει επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με «τους αδιαφανείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των κυλικείων και εστιατορίων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων»

Η χαρτογράφηση των «8»

 

Αναφορικά με την χαρτογράφηση των «8» , οι Χ. Αθανασίου – Αν. Δημοσχάκης – Γ Καρασμάνης, Μ. Χρυσομάλλης ανήκουν στους βουλευτές της «σαμαρικής» επιρροής και οι Θ. Λεονταρίδης – Γ. Ανδριανός – Δ. Καλογερόπουλος – Γ. Πασχαλίδης διατηρούν κανάλια επικοινωνίας με το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή. Σε αυτό το πλαίσιο, το συμπέρασμα που έχει εξαχθεί – όπως καταγράφεται από τις συζητήσεις στα γαλάζια πηγαδάκια – είναι ότι πρόκειται για μία παρέμβαση που ενέχει το στοιχείο των διαχωριστικών γραμμών, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή.

 

Αυτή η διαπίστωση θεωρείται καίρια από τους λάτρεις της κομματικής κουζίνας καθώς η προηγούμενη ομάδα των «11» είχε αξιολογηθεί από το Μαξίμου, ως «ανομοιογενής» στην κομματική σκακιέρα. Όπως έχει γράψει το TVXS, οι ζυμώσεις εντός της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ιδιαίτερα πυκνές με αποτέλεσμα να καταρτίζονται ερωτήσεις για τα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, τα αγροτικά θέματα και την προοπτική βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το…θρίλερ γύρω από τα γενέθλια της Ν.Δ.

 

Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται στον απόηχο του μυστηρίου αναφορικά με το αν θα δώσουν το παρών οι Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής, στα αυριανά γενέθλια της Ν.Δ., έπειτα από το τηλεφώνημα του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο φως της δημοσιότητας έρχονται αντικρουόμενες πληροφορίες ενώ, χθες το βράδυ, κυκλοφόρησε η φημολογία ότι ο Κώστας Καραμανλής θα παραβρεθεί σε αντιδιαστολή με τον Αντώνη Σαμαρά που θα επικαλεστεί ανειλημμένες υποχρεώσεις. Οι περισσότεροι συνομιλητές των δύο «πρώην», ωστόσο, εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν κοινή στάση, με την εκδοχή της απουσίας τους να επικρατεί. Όπως άλλωστε, λένε, οι πιο φαρμακερές γλώσσες της παράταξης «θα το σκεφτούν πολύ οι Σαμαράς και Καραμανλής να εισέλθουν στο ίδιο κάδρο – στο φόντο της Ρηγίλλης – με τους Σκέρτσο και Πατέλη που πανηγύριζαν μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη