Aλέξανδρος Μάρκου / Εδώ Βαλκάνια :


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, επέκρινε την Ένωση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις που δόθηκαν στις βαλκανικές χώρες πριν από 20 χρόνια, ιδίως την περίπτωση της Σερβίας.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στη Σερβία. Χωρίς τη Σερβία δεν μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τα Βαλκάνια. Όσο η Σερβία δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Βαλκάνια θα παραμένουν μια ασταθής περιοχή», είπε.

Η Σερβία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ το 2009, ενώ έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2012, πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις το 2014. Το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έχουν επίσης ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2022.

Το Κόσοβο εξακολουθεί να μην έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στα τέλη του 2022. Ο Όρμπαν υπενθύμισε στην ομιλία του ότι πριν από δύο δεκαετίες, η ΕΕ είχε υποσχεθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ.

Η διεύρυνση πρέπει να βασίζεται στην αξία, είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς τη Σερβία καμία διεύρυνση δεν θα είναι επιτυχής, γιατί οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορούν να ενσωματωθούν χωρίς τη Σερβία.

«Η ουγγρική προεδρία είναι της γνώμης ότι έχει έρθει η ώρα να εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση», είπε, ενώ ανακοίνωσε την διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τα Δυτικά Βαλκάνια.Εάν εκπληρωθούν τα προγραμματικά σημεία της ουγγρικής Προεδρίας, τότε το σύνθημά της «Κάνε την Ευρώπη Μεγάλη ξανά» θα ζωντανέψει, πρόσθεσε.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη