Χρήστος Σταϊκούρας / Δημοσίευμα για απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία όπου εργάζεται η σύζυγός του – Τι απαντά ο ίδιος


Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα για απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επι ημερών πολιτικής ηγεσίας του Χρήστου Σταϊκούρα, σε εταιρείες συμβούλων, με άμεση εμπλοκή συγγενικών του προσώπων.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 2024, αποδεικνύουν πως ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέθεσε έργο στην εταιρεία συμβούλων όπου εργάζεται η σύζυγός του, θέτοντας ζήτημα ηθικής και διαφάνειας.

Χρήστος Σταϊκούρας: Τι απαντά για το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας»

 

Ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων πως όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί επί των ημερών του, είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «απόπειρα παραπλάνησης» από το εν λόγω δημοσίευμα.

 

Η ανακοίνωση Σταϊκούρα

 

«Η Κυριακάτικη Δημοκρατία επιχειρεί, για δικούς της λόγους, να παραπλανήσει. Με πρωτοσέλιδο «Βαριά εκτεθειμένος ο Υπουργός» και «Ζητείται εισαγγελέας», και με τίτλο, στη σελ. 18, «Μέγα σκάνδαλο», καταλήγει ότι «δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός για παράνομες αναθέσεις!».

 

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί επί των ημερών μου είναι αυτονοήτως στη διάθεση της Δικαιοσύνης, καλώ δε την εφημερίδα να υλοποιήσει την προτροπή της!

 

Η απόλυτη διαφάνεια και η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αποδεδειγμένα διέπουν όλη την πολιτική διαδρομή μου τις προηγούμενες περίπου δύο δεκαετίες, και, προφανώς, και τη θητεία μου ως Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

 

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

Αν αυτό έχει ενοχλήσει ή/και ενοχλεί κάποιους, δεν με αφορά».

ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηθικής τάξης για Σταϊκούρα

 

Με αφορμή το ίδιο δημοσίευμα, σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για θέμα «ηθικής τάξης».

 

«Από το Δεκέμβριο του 2023 με ερώτηση που καταθέσαμε με την υπογραφή 13 βουλευτών και δεν έχει ακόμα απαντηθεί επί της ουσίας, εγκαλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς προσπαθεί να υποκαταστήσει τη διαχειριστική της ανεπάρκεια αναθέτοντας την παραγωγή κυβερνητικού έργου σε εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έναντι εκατομμυρίων ευρώ και συνήθως με ασαφές παραδοτέο έργο. Με την αδιαφανή αυτή πρακτική υπονομεύεται επί της ουσίας η αρχή της καλής νομοθέτησης καθώς οι εντεταλμένες υπηρεσίες των Υπουργείων παρακάμπτονται αλλά και η νομοπαρασκευαστική διαδικασία ευτελίζεται σε “φασόν” νομοθετήματα, πολλές φορές υποβολιμαία από συμφέροντα.

 

Σήμερα η εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” αποκαλύπτει με δημόσια έγγραφα πώς τον Φεβρουάριο του 2024 με υπογραφή του κ. Σταϊκούρα ανατέθηκε στην εταιρεία όπου εργάζεται η σύζυγός του, η “εκτέλεση απαιτούμενων υπηρεσιών υποστήριξης και επίβλεψης έργων για την υποβοήθηση του γραφείου Υπουργού”!!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και ζητά απαντήσεις από τον Χ. Σταϊκούρα και τον πρωθυπουργό, για το κόστος που είχαν αυτές οι αναθέσεις στο ελληνικό κράτος.

 

«Να ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης ποιες είναι οι εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις έργων του ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 6 χρόνια και πόσο έχουν κοστίσει αυτές. Ποιες είναι οι εκθέσεις αξιολόγησης και τα αποτελέσματα από την ανάθεση των έργων στις εταιρείες αυτές; Οι λόγοι που ωθούν τα υπουργεία να υλοποιούν συμβόλαια υλοποίησης του κρίσιμου κυβερνητικού έργου με ιδιωτικές συμβουλευτικές εταιρείες είναι μόνο οι συγγενικές σχέσεις ή μοιράζονται και κάποιο ακόμα μυστικό που πρέπει να γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες;» αναφέρει η Κουμουνδούρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη