ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


22η Διδακτική περίοδος 2024-2025

Μάθημα 3ο, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ώρα 7μ.μ.

Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Νικ. Νικολάου 20

ΘΕΜΑ  Παρουσίαση του βιβλίου  Κύκλος/ Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς του Στ.Τραχανά, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2024

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Στέφανος Τραχανάς

                      Καλόμοιρος Ιωάννης

                      Παπούδα Ντίνα

Ο Στέφανος Τραχανάς είναι Έλληνας Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός από την Κρήτη και συγγραφέας πανεπιστημιακών βιβλίων στο αντικείμενο της κβαντικής μηχανικής και των διαφορικών εξισώσεων. Είναι Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του οργανισμού από το 1984 έως το 2013. Το 2002 ανακηρύχθηκε σε Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το Νοέμβριο του 2015 είναι Διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) για τη δημιουργία και δωρεάν διάθεση Διαδικτυακών μαθημάτων στο πρότυπο των Μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (ΜΑΔΜ) μέσω της πλατφόρμας Open edex.  Επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων : πανεπιστημιακών εγχειριδίων Κβαντομηχανικής, εκλαϊκευμένης επιστήμης και δοκιμίων.

Το τελευταίο του βιβλίο ο Κύκλος/ επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς εκδόθηκε από τις ΠΕΚ  το 2024 και πραγματεύεται το πρόβλημα της εμφάνισης φαινομένων ανορθολογισμού και ψευδοεπιστήμης , που αμφισβητούν την θεμελιώδη επιστήμη, την μεθοδολογία της και τον τρόπο της εμπειρικής πρόσβασης στη γνώση, που αυτή προτάσσει. Το ερώτημα, μάλιστα, που βασανίζει τον συγγραφέα είναι: «Πώς συμβαίνει και σε μια εποχή υποτιθέμενου  θριάμβου της επιστήμης, ένας διαρκώς μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων να παραδίδονται χωρίς αντίσταση στις πιο ακραίες μορφές ανορθολογισμού και ψευδοεπιστήμης;» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). Το φιλοσοφικό πλαίσιο  του βιβλίου θέτει ο Κύκλος της Βιέννης του μεσοπολέμου (εξ ου και ο τίτλος), ομάδα επιστημόνων και φιλοσόφων με εξαιρετική συνεισφορά σε πολλά επίπεδα. Αυτή η κατάσταση μας φέρνει αντιμέτωπους, κατά την εκτίμηση του συγγραφέα, με τα ίδια πολιτικά, ηθικά, επιστημονικά διλήμματα με την περίοδο του μεσοπολέμου  και εξετάζονται αναλογίες της εποχής μας με την εποχή εκείνη. Έτσι αναδύεται και η προβληματική της σχέσης της επιστήμης με την δημοκρατία , την οποία εκθέτει εκτενώς ο Στ. Τραχανάς.

Ο δρ. Ιωάννης Καλόμοιρος είναι καθηγητής στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Η Ντίνα Παπούδα είναι φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών.

 

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη