Στέλιος Κούλογλου / Ψηφίζουν για πόλεμο, κερδίζουν και από τις μετοχές τους


Στέλιος Κούλογλου

 

To ράλλυ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποθεώθηκε με τον πόλεμο στη Γάζα και τώρα στον Λίβανο: η πολεμική βιομηχανία ίσως είχε να δει τέτοιες χαρές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ομως δεν είναι μόνο οι εταιρείες που κερδίζουν. Αλλά και Αμερικανοί βουλευτές, που ψηφίζουν στο Κογκρέσο υπέρ της αύξησης των πολεμικών δαπανών.

 

Τουλάχιστον 50 μέλη του Κογκρέσου ή άλλα μέλη των οικογενειών τους έχουν μετοχές σε πολεμικές βιομηχανίες. Η συνολική αξία των μετοχών που κατέχουν σε τέτοιες εταιρείες υπολογίζεται στα 10,9 εκατ $, σύμφωνα με την έρευνα-σοκ του αμερικανικού ιστότοπου Sludge. Η έρευνα στηρίχθηκε στα πόθεν έσχες τους.

 

Κωμικοτραγικό στοιχείο του σύγχρονου, παρηκμασμένου καπιταλισμού: ενώ οι μετοχές πέφτουν όταν απειλείται στρατιωτική σύρραξη, ειδικά στη Μέση Ανατολή λόγω του πετρελαίου, οι «πολεμικές» μετοχές ανεβαίνουν. Την προηγούμενη Τρίτη για παράδειγμα, όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ έπεσαν. Με την εξαίρεση των μετοχών της πολεμικής βιομηχανίας που ανέβηκαν.

Πηγή: X

Στις ΗΠΑ, οι «αμυντικές» δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024, ήταν τουλάχιστον 145 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2021, μια αύξηση σχεδόν 20%.

 

Για το 2024, το Κογκρέσο ενέκρινε το ποσό- ρεκόρ 953 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν στρατιωτική βοήθεια για το Ισραήλ, την Ουκρανία, την Ταϊβάν και την αναπλήρωση των προμηθειών όπλων των ΗΠΑ, που «ξεστοκάρουν» στέλνοντας συνεχώς οπλισμό στο Ισραήλ. Πώς να καταψηφίσουν τις δαπάνες οι κακόμοιροι βουλευτές που έχουν τις μετοχές; Ε όχι και να ..πυροβολήσουν τα πόδια τους!

 

Φυσικά και στις υπόλοιπες χώρες με πολεμικές βιομηχανίες, οι τελευταίες θησαυρίζουν. Οι μετοχές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών απογειώθηκαν κυριολεκτικά πέρυσι τέτοιες μέρες, μετά την 7η Οκτωβρίου.

Πηγή: FactSet

 

Ο πυρετός των εξοπλισμών που έχει καταλάβει και την ΕΕ είναι αποτέλεσμα και των μεγάλων συμφερόντων, των κρατών που παράγουν όπλα αλλά και των πολιτικών που συνδέονται με πολεμικές βιομηχανίες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον Ίντερ Λάιεν, πρώην υπουργού Άμυνας στη Γερμανία, διαθέτει για πρώτη φορά και Επίτροπο Άμυνας. Αλλά όχι Πολιτισμού ή Απασχόλησης.

 

Στην πιο διαβρωμένη από το χρήμα δημοκρατία του δυτικού κόσμου, τις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι «πολύ άρρωστη», δήλωσε η Αμερικανίδα βουλευτής Ρασίντα Τλαϊμπ. «Θυμηθείτε ότι τα μέλη του Κογκρέσου επιτρέπεται να κατέχουν μετοχές στην πολεμική βιομηχανία, οπότε όταν ψηφίζουν να στείλουν περισσότερες βόμβες ή να στείλουν τους αγαπημένους μας στον πόλεμο, επωφελούνται προσωπικά».

 

Η κυρία Τλαϊμπ, που είναι παλαιστινιακής καταγωγής, κατά του πολέμου και της γενοκτονίας στη Γάζα, πρότεινε ένα νόμο που απαγορεύει στα μέλη του Κογκρέσου, στις συζύγους τους και στα εξαρτώμενα παιδιά τους να διαπραγματεύονται αμυντικές μετοχές ή να έχουν οικονομικά συμφέροντα σε εταιρείες που συνεργάζονται με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

 

Δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι ανάλογο και στις Βρυξέλλες, με τους ευρωβουλευτές και τα στελέχη της Κομισιόν και της ΕΕ;

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη