Επιστημονική ημερίδα στις Σέρρες με θέμα την εκπαίδευση φροντιστών στη διαχείριση ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας


Ο Δήμος Σερρών, το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση φροντιστών στη διαχείριση ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024, από τις 09:00 το πρωί έως τις 16:00 στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» στις Σέρρες.

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2024, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Νάσος Παπαδόπουλος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Νικόλαος Φαρμάκης, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Παναγιώτης Πεγίδης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος, παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη τύπου, προκειμένου να ενημερώσουν και να απευθύνουν κάλεσμα στους Σερραίους πολίτες.

 

«Η ημερίδα έχει ως στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των φροντιστών υγείας όπως και τη διεύρυνση των γνώσεών τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα προβλήματα υγείας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Νάσος Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «έμπειροι ομιλητές και ειδικοί στον τομέα της υγείας θα αναπτύξουν θέματα όπως τις βασικές αρχές φροντίδας ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, τις τεχνικές επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης, τη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων περιστατικών και τις καλές πρακτικές και εμπειρίες από τον τομέα της φροντίδας των ασθενών».

 

Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Παναγιώτης Πεγίδης ανέφερε ότι η υλοποίηση της επιστημονικής ημερίδας έτυχε θερμής υποδοχής από τη Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, σημειώνοντας ότι η από κοινού ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών στο μέλλον μόνο θετική επίδραση θα μπορούσε να έχει στη διαμόρφωση του κοινωνικού αποτυπώματος, τόσο του Νοσοκομείου, όσο και του Δήμου Σερρών.

 

«Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών συμμετέχει με χαρά στην επιστημονική ημερίδα, στο πλαίσιο εξωστρέφειας, με την επιστημονική κοινότητα και με την κοινωνία των Σερρών. Από τον περασμένο Μάιο δεχθήκαμε τιμητική πρόσκληση από την καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) κ. Αναστασία Κοτανίδου για να συνδιοργανώσουμε την παραπάνω ημερίδα. Κατά την διάρκεια των εργασιών, επιστήμονες και στελέχη του νοσοκομείου θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες για τους αφανείς ήρωες-φροντιστές των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας» επεσήμανε ο κ. Πεγίδης.

 

Στον ρόλο, την πρόσφορα και τις ανάγκες των φροντιστών υγείας μακροχρόνιων ασθενών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να μην παραμελούνται από την κοινωνία, καθώς χρήζουν ψυχολογικής και σωματικής υποστήριξης, προκειμένου να εκτονωθεί η ψυχική τους κόπωση. «Οι φροντιστές παίζουν σημαντικό ρόλο για τον ασθενή. Πρόκειται για ανθρώπους που τους φροντίζουν και βρίσκονται στο πλάι τους τις δύσκολες στιγμές της διάγνωσης, της θεραπείας, αλλά και της ανάρρωσης. Οι φροντιστές υγείας θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και χρειάζονται εξατομικευμένη εκπαίδευση για να τις αποκτήσουν» κατέληξε ο κ. Βάκαλος.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη