Φορολόγηση φιλοδωρημάτων / Επιβεβαιώνει ο Χατζηδάκης – «Δεν είμαστε ταληροφονιάδες»


Ως εφαρμογή ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας, σε συνδυασμό με σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εμφάνισε την φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

 

Μιλώντας στο Action 24, ο υπουργός υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση δεν είναι «ταληροφονιάδες» αλλά ακολουθούν τη νομοθεσία και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

 

Επίσης, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, αφορμή για τη φορολόγηση στάθηκε το γεγονός της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

 

«Εδώ και αρκετές δεκαετίες το φιλοδώρημα θεωρείται μέρος του εισοδήματος και ήδη φορολογείται. Απλώς λόγω του ότι δεν υπήρχαν pos, δεν μπορούσε να το εντοπίσει κανένας και δεν φορολογείτο» σημείωσε αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:

 

«Προέκυψε το θέμα λόγω POS και λόγω μίας απόφασης του Αρείου Πάγου που ήρθε να πει ότι η ορθή ερμηνεία της νομοθεσίας είναι ότι φορολογείται. Ορισμένοι είπαν να ήρθε η κυβέρνηση με τους ταληροφονιάδες και θέλει να φορολογήσει τα γκαρσόνια, τον κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να βγάλει ένα εισόδημα να ζήσει. Δεν είναι η κυβέρνηση, η νομοθεσία ήταν που ίσχυε πάρα πολλά χρόνια, ήρθε ο Άρειος Πάγος και επιβεβαίωσε αυτή τη νομοθεσία».

 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση εδώ και δέκα μέρας μελετάει την υπόθεση και «θα έρθει με το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας θα παρουσιάσει μία ρύθμιση που θα είναι δίκαιη, θα απαντάει στις εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων που έχουν ένα έξτρα εισόδημα από τα φιλοδωρήματα. Θα επιχειρήσουμε να είναι μία δίκαιη ρύθμιση απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως γιατί μέσα σε ένα εστιατόριο είναι κάποιοι εργαζόμενοι που είναι σερβιτόροι και παίρνουν φιλοδώρημα».

 

Σύμφωνα με όσα διαρρέει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη