Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ / Γιατί χαίρονται στο Μαξίμου για το δίδυμο Ανδρουλάκη – Δούκα


Νικόλ Λειβαδάρη

Την πιο μεγάλη, ίσως, ανάσα από την έκβαση του εκλογικού θρίλερ του ΠΑΣΟΚ την πήραν στο Μαξίμου.

 

Ήταν διπλή ανάσα αφενός διότι ο πρώτος του πρώτου γύρου των εκλογών Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται ότι δεν έχει την δυναμική να «απογειώσει» το ΠΑΣΟΚ και να το φέρει σε τροχιά εξουσίας απειλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, αφετέρου, ο δεύτερος Χάρης Δούκας εκτιμάται ότι δεν έχει δυναμική να προσελκύσει και να «κόψει» ψηφοφόρους από την Νέα Δημοκρατία. Καταγράφεται ως αριστερόστροφος που δεν μπορεί να απειλήσει την συσπείρωση της κεντροδεξιάς βάσης της ΝΔ.

 

Επισήμως βεβαίως, τα σχόλια ήταν μετρημένα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε να χαιρετίσει «κάθε δημοκρατική διαδικασία, ακόμη κι εάν αυτή δεν δικαίωσε πλήρως τις προσδοκίες», με την τελευταία αναφορά να αποτελεί αιχμή για το εύρος της συμμετοχής. Στην κυβέρνηση δεν υποτιμούν μεν τον αριθμό των  300.000 ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, λένε όμως ότι δεν προέκυψε και η έκρηξη συμμετοχής που πολλοί προδίκαζαν. Εξ αυτού βγάζουν και το συμπέρασμα ότι, παρά την διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε το μεγάλο αμφίπλευρο άνοιγμα και τον μαζικό επαναπατρισμό παλαιών του ψηφοφόρων.

 

Στην άμεση πολιτική ουσία, και ως προς το δίδυμο της τελικής μονομαχίας, η πιο ειλικρινής μπορεί και να ήταν η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη: «Δεν μπορώ», είπε, «να σχολιάσω μια εν εξελίξει εσωκομματική διαδικασία σε ένα άλλο κόμμα, δεν θα πω ποιος πρέπει να βγει την Κυριακή, θα βγει όποιος νομίζουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κ. Γερουλάνου και της κυρίας Διαμαντοπούλου θα έδιναν μεγαλύτερη πίεση στη ΝΔ».

 

Ειδικά ως προς το σκέλος Γερουλάνου η άποψη του υπουργού Υγείας αποτυπώνει και το πλειοψηφικό κλίμα εντός κυβέρνησης. Το υψηλό ποσοστό του Παύλου Γερουλάνου αιφνιδίασε πολλούς στο Μαξίμου και το μεσονύχτιο θρίλερ για την δεύτερη θέση τους κράτησε σε συναγερμό.

 

Ουδείς θα το πει δημόσια αλλά και ουδείς στο επιτελείο Μητσοτάκη ήθελε τον Παύλο Γερουλάνο στον δεύτερο γύρο και τελικό διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι πως θεωρείται πολύ πιο πολυσυλλεκτικός από τον Χάρη Δούκα, με πέρασμα τόσο στο κεντροαριστερό όσο και στο κεντροδεξιό κοινό. Η δε εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι πως, ακριβώς εξαιτίας του πιο κεντρώου προφίλ του, θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη απ’ ό,τι ο Χάρης Δούκας διαμορφώνονοντας νέα πολιτική συνθήκη.

 

Με τα τελικά, πραγματικά δεδομένα που έβγαλε ο πρώτος γύρος, οι πιο αισιόδοξοι στην ΝΔ θεωρούν ότι η υπόθεση ΠΑΣΟΚ είναι πια win-win για εκείνους. Όπως λένε, εάν κερδίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης το καλύτερο που μπορεί να πετύχει είναι να ανεβάσει λίγο ακόμη τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ κρατώντας το όμως και πάλι ένα «μικρομεααίο κόμμα». Εάν κερδίσει ο Χάρης Δούκας  μπορεί να πάρει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει διείσδυση στο κέντρο όπου θα παραμείνει κυρίαρχη η ΝΔ.

 

«Στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ κέρδισε ο… Μητσοτάκης» λένε όσοι κάνουν αυτή την ανάγνωση.

 

Οι πιο επιφυλακτικοί όμως παραπέμπουν στις κάλπες της επόμενης Κυριακής και συνιστούν «συγκράτηση». Όπως λένε, δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός πως ο Χάρης Δούκας εάν κάνει την ανατροπή και εκλεγεί μπορεί να πάρει και τις πρωτοβουλίες ανασύνθεσης της «όλης κεντροαριστεράς». Όπως δεν πρέπει να αποκλείεται και μια διαφορετική δεύτερη θητεία Ανδρουλάκη εάν είναι εκείνος ο νικητής: με νέα ηγετική ομάδα, με συστράτευση όλων των δυνάμεων και με στόχο να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ παραταξιακή δύναμη. Δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σ’ αυτό το σενάριο αλλά το θεωρούν υπαρκτό.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη