Τρόφιμα / «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» – Τι σημαίνουν και ποια η διαφορά

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 58 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καλώντας να μάθουμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για να μην απορρίπτουμε ασφαλή τρόφιμα.

 

Η σπατάλη πραγματοποιείται σε όλα τα στάδια της διαχείρισης των τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση, αλλά η πλειοψηφία των απορριμμάτων προκύπτει μέσα στα νοικοκυριά λόγω της κακής διαχείρισης ή από φόβο για την ασφάλεια των τροφίμων που προκαλείται από παρανόηση του τι σημαίνει στην πραγματικότητα η χρονολόγηση προϊόντων τροφίμων, τονίζει ο ΕΦΕΤ.

Ποια είναι η διαφορά «Ανάλωση έως» – «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

 

Η ένδειξη «Ανάλωση έως» αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά την οποία το τρόφιμο δεν θεωρείται πλέον ασφαλές για κατανάλωση και μπορεί να σας προκαλέσει κάποιο νόσημα. Εμφανίζεται σε νωπά, ευαλλοίωτα τρόφιμα, ψάρια, κρέας, σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Εφόσον τηρούμε τις οδηγίες αποθήκευσης, το τρόφιμο θα είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια υφή ή γεύση. Έτσι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να το πετάξουμε ακόμα!

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη