Σφαγεία ζώων στις ΗΠΑ / Το βίντεο που οδηγεί στο κλείσιμό τους, για πρώτη φορά με τις ψήφους πολιτών

Το μεγαλύτερο σφαγείο αρνιών στις ΗΠΑ βρίσκεται στο Ντένβερ του Κολοράντο, αλλά ίσως όχι για πολύ, μετά από το οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

 

Στην πολιτεία του Κολοράντο, η προτεινόμενη απαγόρευση της λειτουργίας σφαγείων, αλλά και της παραγωγής γούνας ζώων και των υποπροϊόντων τους, εγκρίθηκαν για συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο του Ντένβερ, μετά την επιτυχημένη καμπάνια της οργάνωσης Pro-Animal Future. Πάνω από 130 εθελοντές της οργάνωσης συγκέντρωσαν χιλιάδες υπογραφές των ψηφοφόρων για αυτές τις δύο πρωτοβουλίες, ξεκινώντας τον Μάιο και ολοκληρώνοντας τώρα τον Οκτώβριο.

 

Αυτό είναι πλέον γνωστό ως το «Διάταγμα 309». Μετά την πολιτεία της Καλιφόρνια, η πολιτεία του Κολοράντο (και η «πρωτεύουσά» της το Ντένβερ), ήταν από τις πρώτες πολιτείες που θέσπισαν την ιατρική – και νομιμοποίησαν την ψυχαγωγική – χρήση της κάνναβης.

 

Μετά λοιπόν από την συγκέντρωση επαρκούς αριθμού υπογραφών, όπως εγκρίθηκε και πιστοποιήθηκε πρόσφατα από την δημοτική αρχή της πόλης του Ντένβερ, τα ερωτήματα για τη γούνα και τα σφαγεία θα τεθούν προς ψήφιση στην πόλη, εντός του μέτρου 309, κατά τις γενικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024, γεγονός που θεωρείται, και είναι, πρωτοφανές στα Αμερικανικά χρονικά και στην πολιτεία του Κολοράντο.


 

Ο λόγος για την εταιρία Superior Farms, η οποία επεξεργάζεται μεταξύ 15 και 20 τοις εκατό των αρνιών που σκοτώνονται για κατανάλωση κρέατος στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το τεράστιο σφαγείο της στο Ντένβερ, που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στη γειτονιά Globeville – μία από τις φτωχότερες περιοχές της πόλης, με πάνω από 90% Λατίνους κατοίκους – διαφημίζει τη βιώσιμη, τοπική παραγωγή κρέατος, με πιστοποίηση Χαλάλ, και ένα επιχειρηματικό μοντέλο που υποτίθεται πως «ανήκει» στους εργαζόμενους ως συνιδιοκτήτες.

 

Τώρα, όμως, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την προσεκτικά κατασκευασμένη και ψεύτικη εικόνα, δημοσιεύοντας οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο καταγράφηκε κρυφά στο χώρο του σφαγείου, και το οποίο αναδημοσιεύεται στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept.

 

Μαζί με τον έλεγχο των εργασιακών και περιβαλλοντικών αρχείων της εταιρίας, που οδήγησαν σε πρόστιμα άνω των 200.000 δολαρίων για παραβιάσεις την τελευταία δεκαετία, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων θέλουν οι αποκαλύψεις για τις συνθήκες στο σφαγείο να ενθαρρύνουν την ψήφο υπέρ της πρωτοβουλίας για το ψηφοδέλτιο.

 

Το υλικό από το σφαγείο, το οποίο καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από μυστικές κάμερες που μπήκαν κρυφά στις εγκαταστάσεις από ανώνυμα μέλη του δικτύου Direct Action Everywhere ή DxE, δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη σε έκθεση του Animal Activist Legal Defense Project (AALDP – Πρόγραμμα Νομικής Υπεράσπισης Ακτιβιστών Ζώων) του Πανεπιστημίου του Ντένβερ.

 


Το βίντεο δείχνει μια σειρά από κακοποιήσεις ζώων και περιπτώσεις που οι νομικοί εμπειρογνώμονες του AALDP λένε ότι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους νόμους περί κακοποίησης των ζώων και περί «ανθρωπιστικής μεθόδου σφαγής», δηλαδή τις επιτρεπόμενες μεθόδους αναισθητοποίησης πριν την θανάτωση/σφαγή.

 

Τα βίντεο που μοιράστηκαν με το The Intercept πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του AALDP δείχνουν, μεταξύ άλλων, αρνιά με κομμένο λαιμό να κρέμονται ανάποδα και να χτυπιούνται στην γραμμή σφαγής, ένα ζώο με ένα εσωτερικό όργανο που έχει σχιστεί μέσα-έξω και έχει αφεθεί να κρέμεται πίσω του καθώς κατευθύνεται προς τη σφαγή, τραυματισμένα αρνιά που οδηγούνται στη σφαγή- εργαζόμενοι που γελούν, χαστουκίζουν τα ζώα και επιδίδονται σε προσομοιωμένες σεξουαλικές πράξεις με κοντινά μηχανήματα, ενώ οι συνάδελφοί τους κόβουν το λαιμό τους. Δείχνει επίσης και την χρήση των λεγόμενων «προβάτων Ιούδα», ενήλικα πρόβατα που διατηρούνται ζωντανά στις εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν τα νεαρά πρόβατα στη σφαγή.

 

Εάν επιτύχει, η πρωτοβουλία για το ψηφοδέλτιο του Ντένβερ, το διάταγμα 309, θα τερματίσει όλες αυτές τις πρακτικές απαγορεύοντας την κατασκευή ή τη λειτουργία σφαγείων στην πόλη και την κομητεία του Ντένβερ.

 

Όταν ζητήθηκε σχόλιο, ο εκπρόσωπος της Superior Farms, Μπομπ Μαριάνο, αμφισβήτησε αν το The Intercept είχε επαληθεύσει ότι το υλικό προέρχεται από την τοποθεσία του Ντένβερ στις ημερομηνίες που ισχυρίζεται η DxE.

 

Το The Intercept μπόρεσε να επαληθεύσει τις ημερομηνίες από τη χρονοσφραγίδα του υλικού. Το AALDP επιβεβαίωσε την ακρίβεια της τοποθεσίας, και τα πλάνα που τραβήχτηκαν από τους ερευνητές έξω από τις εγκαταστάσεις ευθυγραμμίζονται με τις εικόνες στους χάρτες Google.

 

Το The Intercept μοιράστηκε καρέ από το υλικό που αποκτήθηκε με την Superior Farms και ζήτησε από την εταιρεία να επιβεβαιώσει αν δείχνει τις εγκαταστάσεις της στο Ντένβερ. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η εταιρεία είχε αρνηθεί να προσδιορίσει την εγκατάσταση.

 

«Κάθε εργάσιμη ημέρα, κόβουν το λαιμό περισσοτέρων των χιλίων μωρών προβάτων στη Superior Farms», δήλωσε ανώνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένας από τους ερευνητές της DxE. «Σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, το Ντένβερ έχει μια σπάνια ευκαιρία να βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική σε βιομηχανική κλίμακα μέσα στην πόλη μας», όπως είπε.

 

Το σφαγείο της Superior Farms είναι το μοναδικό που λειτουργεί σήμερα στα όρια της πόλης του Ντένβερ, οπότε θα είναι η μόνη μονάδα που θα επηρεαστεί από την ψήφιση του διατάγματος 309. Η απόφαση θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει μόνιμες και βαθιές επιπτώσεις στη βιομηχανία της κτηνοτροφίας σε εθνικό επίπεδο.

 

Ο Κένι Ρότζερς, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτροφίας του Κολοράντο, η οποία έχει συνεργαστεί με την Superior και άλλους για να αντιταχθεί στο Διάταγμα 309, δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Westword του Ντένβερ: «Ουσιαστικά, αυτή είναι η φλέβα της βιομηχανίας σφαγής προβάτων εδώ στην πολιτεία».

 

Ο εκπρόσωπος της Superior Farms δήλωσε ότι η εταιρεία αντιτάχθηκε στο μέτρο της ψηφοφορίας σε μια προσπάθεια να σώσει τις δουλειές των εργαζομένων της.

 

«Η απαγόρευση των σφαγείων στο ψηφοδέλτιο του Ντένβερ αυτόν τον Νοέμβριο στοχεύει άδικα μια μοναδική επιχείρηση που ανήκει σε εργαζόμενους και αναγκάζει 160 εργαζόμενους να φύγουν από μια εταιρεία που τους ανήκει», δήλωσε ο Μαριάνο. «Η απαγόρευση μιας και μόνο επιχείρησης του Ντένβερ δεν θα βελτιώσει την ευημερία των ζώων, αλλά θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους-ιδιοκτήτες μας και τις οικογένειές τους».

 

Συνθήκες για τα ζώα

 

Σύμφωνα με υπόμνημα του AALDP, τα βίντεο που δείχνουν αρνιά να ανασηκώνουν το κεφάλι τους και να σφαδάζουν, είναι απόδειξη ότι τα ζώα δεν είναι πλήρως αναίσθητα πριν τη σφαγή τους, όπως απαιτείται.

 

Ο Ντέιβις, πρώην κτηνίατρος του UC-Davis και πρώην συνεργάτης κτηνίατρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για την Ευημερία των Ζώων της σχολής, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από το βίντεο αν τα ζώα αναισθητοποιούνται πριν από τη σφαγή. Όπως και να έχει, είπε, το χτύπημα των αρνιών μετά το κόψιμο του λαιμού τους δεν υποδηλώνει απαραίτητα συνείδηση – κάτι που θα παραβίαζε τα πρότυπα για την «ανθρωπιστική σφαγή».

 

«Θα περίμενα λιγότερα από αυτά να κινούνται από ότι φαίνεται», είπε. «Το γεγονός ότι κινούνται δεν μου επιτρέπει να αποδείξω ότι έχουν συνείδηση».

 

Σε μια περίπτωση, όπου ένα αρνί που φαινόταν να έχει κοπεί ο λαιμός του σήκωσε το κεφάλι του και άνοιξε το στόμα του, ο Ντέιβις είπε ότι υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τη συνείδηση.

 

«Αυτό το ζώο μοιάζει να φωνάζει», δήλωσε ο Ντέιβις. «Ό,τι κι αν έγινε για να σκοτωθεί αυτό το ζώο, αυτό το ζώο είναι ακόμα ζωντανό και πιθανότατα έχει συνείδηση ή είναι εν μέρει συνειδητό».

 

Σε ένα άλλο κλιπ, ένα αρνί με τραυματισμό στο πόδι φαίνεται να μετακινείται σε ένα πλαστικό έλκηθρο και να σπρώχνεται στη γραμμή σφαγής από τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, ανεβαίνει με τα πόδια τη ράμπα προς σφαγή. Ο Ντέιβις αμφισβήτησε τις πρακτικές αυτές.

 

«Αν φτάσουμε στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα πρόβατα, ιδιαίτερα με το σπασμένο πόδι», είπε. «Το προσωπικό εκεί είναι σίγουρα σκληρό μαζί τους, ίσως περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε».

 

«Καλύτερες» δουλειές;

 

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων ελπίζουν ότι το κλείσιμο των εγκαταστάσεων θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο για άλλα μέτρα ψηφοφορίας σε όλη τη χώρα, ενώ, λόγω της κλίμακας των εγκαταστάσεων του Ντένβερ, και θα προκαλέσει επίσης άμεσα ένα βαθύ πλήγμα στην ευρύτερη κτηνοτροφική βιομηχανία.

 

Η πρωτοβουλία για την ψηφοφορία βρήκε προβλέψιμη αντίδραση στην ισχυρή βιομηχανία της κτηνοτροφίας. Μια επιτροπή που αντιτίθεται στο μέτρο, συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια από δεκάδες δωρητές, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ένωση Βιομηχανίας Προβατοτροφίας, το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού και η Εθνική Ένωση Βοοειδών.

 

Η Superior Farms, με έδρα την Καλιφόρνια, έχει δωρίσει πάνω από 160.000 δολάρια.

 

Στην Αϊόβα, οι πολιτικοί προστατεύουν τη βιομηχανία κρέατος καθιστώντας ως εγκληματίες τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων

 

Το μήνυμά τους – η επιτροπή ονομάζεται «Stop the Ban- Protect Jobs» (Σταματήστε την απαγόρευση- Προστατέψτε τις θέσεις εργασίας) – έχει προφανώς βρει ακροατήριο.

 

Τοπικοί πολιτικοί και μέλη της κοινότητας που ανησυχούν για την απώλεια θέσεων εργασίας από το πιθανό κλείσιμο του σφαγείου έχουν εκφράσει ανησυχίες που δεν μπορούν να απορριφθούν ως απλά επιχειρηματικά συμφέροντα. Εάν περάσει η απαγόρευση, θα χαθούν περίπου 160 θέσεις εργασίας της Superior Farms στο πλαίσιο ενός 14μηνου χρονοδιαγράμματος κλεισίματος που επιβάλλει το μέτρο.

 

Μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνολική απώλεια έως και 2.700 θέσεων εργασίας, αφού ληφθούν υπόψη οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον ευρύτερο κλάδο.

 

Οι συντάκτες της μελέτης αναγνώρισαν ότι «οι σχέσεις εργασίας τους με τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τους μεταποιητές κρέατος είναι σημαντικές, μακροχρόνιες και πολύτιμες» στον πρόλογο της έκθεσής τους, αλλά πρόσθεσαν ότι «πιστεύουμε ότι τα συμπεράσματα της ανάλυσής μας είναι ανεξάρτητα, βασίζονται σε δεδομένα και μιλούν από μόνα τους». Η μελέτη, ωστόσο, έχει δεχθεί κριτική από τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων στην Pro-Animal Future όχι μόνο για τους δεσμούς με τη βιομηχανία, αλλά και για την ουσία της.

 

Εν τω μεταξύ, το ίδιο το μέτρο ψηφοφορίας αναγνωρίζει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας.

 

Η συγκεκριμένη διατύπωση απαιτεί από την πόλη να δώσει προτεραιότητα στους κατοίκους των οποίων η απασχόληση επηρεάζεται για προγράμματα κατάρτισης του εργατικού δυναμικού ή βοήθειας για την απασχόληση, εν μέρει με την αξιοποίηση του Ταμείου Προστασίας του Κλίματος της πόλης, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Μαριάνο, εκπρόσωπος της εταιρείας, αμφισβήτησε το κατά πόσον θα λειτουργήσουν εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. «Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι 160 σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους και τα επιδόματα στα οποία βασίζονται οι οικογένειές τους, αν περάσει η απαγόρευση, και δεν υπάρχουν καθόλου εγγυήσεις, παρά τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει να βρουν άλλη δουλειά», δήλωσε. «Αυτοί οι εργαζόμενοι αγαπούν τις δουλειές τους και είναι και συνιδιοκτήτες στην επιχείρηση».

 

«Το όραμά μας δεν αφορά την εξάλειψη των θέσεων εργασίας- αφορά την κίνηση προς την κατεύθυνση καλύτερων θέσεων εργασίας», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκπρόσωπος του Pro-Animal Future.

 

«Όπως ακριβώς μεταβήκαμε από το φαλαινόλαδο στην ηλεκτρική ενέργεια, ή από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναγνωρίζουμε τώρα τις βλάβες της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, και την ανάγκη να εξελιχθούμε προς μια νέα κατεύθυνση. Αυτού του είδους η μετάβαση δεν γίνεται ποτέ μεμονωμένα, αλλά στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομίας μας, όπου επίσης βλέπουμε μια συνεχή εμφάνιση καινοτόμων τομέων και νέων ευκαιριών απασχόλησης».

EPA/Bernd Wuestneck

Εργαζόμενοι «ιδιοκτήτες»;

 

Αν και οι αντίπαλοι του Διατάγματος 309 έχουν κάνει τις απώλειες θέσεων εργασίας κεντρικό θέμα της αντι-εκστρατείας τους, οι υποστηρικτές του ψηφοδελτίου λένε ότι δεν είναι τόσο σαφές ότι οι θέσεις εργασίας στα σφαγεία αποτελούν έναν ηθικό, κοινωνικά σκεπτόμενο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα σφαγεία σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής μετατραυματικού στρες. Οι θέσεις εργασίας είναι επίσης σωματικά επικίνδυνες, με τους Αμερικανούς εργαζόμενους στα σφαγεία να παθαίνουν κατά μέσο όρο δύο ακρωτηριασμούς την εβδομάδα.

 

Η ίδια η εγκατάσταση της Superior Farms στο Ντένβερ έχει δει αρκετές καταγγελίες για εργασιακές καταχρήσεις. Κατά την τελευταία δεκαετία, το εργοστάσιο έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο 91.811 δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελεί συσσώρευση μικρών μισθολογικών παραβάσεων, κάποια που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, όπως η έλλειψη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σκάλας, και ένα πρόστιμο που σχετίζεται με τη μη συμπερίληψη επικίνδυνων χημικών ουσιών σε ένα κανονιστικό έντυπο.

 

Υπήρξαν και άλλες καταγγελίες. Ένας μουσουλμάνος εργαζόμενος στην Superior Farms μήνυσε την εταιρεία το 2021 ισχυριζόμενος φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις αφού, σύμφωνα με την αγωγή, οι αφροαμερικανοί μουσουλμάνοι εργαζόμενοι δέχονταν ρατσιστικές προσβολές από συναδέλφους και διευθυντές, και αντιμετώπιζαν την απόλυση επειδή αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν, με δόλο, το κρέας ως χαλάλ. Ο πρώην εργαζόμενος συμβιβάστηκε με την εταιρεία με άγνωστους όρους το 2022. «Αρνούμαστε σθεναρά αυτούς τους ισχυρισμούς και η υπόθεση αυτή διευθετήθηκε και απορρίφθηκε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Μαριάνο, εκπρόσωπος της Superior Farms.

 

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι εργαζόμενοι της Superior Farms συσπειρώνονται για να υπερασπιστούν το εργοστάσιο και τον κλάδο.

 

«Η Superior Farms έχει ανοίξει πόρτες όχι μόνο για μένα, αλλά για τόσους πολλούς», δήλωσε η Ισαμπέλ Μπαουτίστα, υπεύθυνη λειτουργίας του σφαγείου, σε πρόσφατη συγκέντρωση κατά του εκλογικού μέτρου. Για την Μπαουτίστα, η οποία εργάζεται στις εγκαταστάσεις από το 2000, η επιχείρηση είναι «οικογενειακή υπόθεση»: η μητέρα της, ο αδελφός της, ο κουνιάδος της και τα ξαδέλφια της έχουν επίσης εργαστεί εκεί σε διάφορες περιόδους.

 

«Αυτή η δουλειά σημαίνει οικονομική ασφάλεια για μένα και την οικογένειά μου», δήλωσε η Μπαουτίστα σε ένα εμπορικό έντυπο, «αλλά είναι επίσης μια δουλειά που αγαπώ».

 

«Ένας στους έξι από το προσωπικό μας εργάζεται στην Superior για πάνω από δέκα χρόνια και ένας στους τέσσερις είναι εδώ για περισσότερα από πέντε χρόνια», δήλωσε ο Μαριάνο.

 

«Οι άνθρωποι που υποβάλλουν αίτηση για να εργαστούν στις εγκαταστάσεις μας λαμβάνουν πλήρη ξενάγηση, ώστε να μπορούν να καταλάβουν ακριβώς τι συνεπάγονται αυτές οι θέσεις εργασίας και να δουν αν αισθάνονται άνετα να κάνουν αυτού του είδους τη δουλειά. Η βιομηχανία κρέατος δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με τον κύκλο εργασιών».

Μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας του 309

 

Οι υποστηρικτές του Διατάγματος 309 αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη.

 

Οι αντίπαλοί τους περιγράφουν το μέτρο ψηφοφορίας ως επίθεση στις τοπικές θέσεις εργασίας, που «διεξάγεται από εξωτερικές ομάδες ειδικών συμφερόντων με σκοτεινό χρήμα» – ισχυρισμοί που το Pro-Animal Future απορρίπτει ως προπαγάνδα της βιομηχανίας.

 

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ντένβερ ανακοίνωσε την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία στα τέλη Σεπτεμβρίου, και πολλά βασικά συνδικάτα, όπως το United Food and Commercial Workers Local 7, τάχθηκαν επίσης κατά του 309.

 

Είναι γνωστό μοτίβο: Οι άμεσες οικονομικές ανησυχίες τείνουν να υπερισχύουν της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον – άρα «πρέπει να κάνουμε θυσίες σήμερα». Η παρόρμηση αυτή είναι κατανοητή, ιδίως όταν δεν υπάρχουν επαρκείς δημοτικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υποδομές, ή υποστήριξη για την ταχεία μετάβαση κάθε απειλούμενου εργαζόμενου σε πιο βιώσιμες θέσεις εργασίας.

 

Για τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, όμως, η αποτυχία να περάσει το διάταγμα 309 θα διαιωνίσει τις σκληρές πρακτικές και τη μη βιώσιμη παραγωγή κρέατος.

 

Ένας από τους μυστικούς ερευνητές, ένας ακτιβιστής της DxE με έδρα το Ντένβερ, ο οποίος έδωσε το μικρό του όνομα αλλά ζήτησε ανωνυμία, είπε ότι υπάρχουν πιθανές νομικές οδοί που μπορούν να εξεταστούν σχετικά με τις παραβιάσεις του νόμου περί κακοποίησης των ζώων που αποκαλύφθηκαν στο υλικό τους. Η μη διασφάλιση ότι τα ζώα είναι πλήρως αναίσθητα στη γραμμή σφαγής, για παράδειγμα, αποτελεί παραβίαση των νόμων περί ανθρωπιστικής σφαγής και κακοποίησης των ζώων.

 

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων, ωστόσο, ανησυχούν λιγότερο για τις πιθανές παραβιάσεις των κανόνων του κράτους ή των θρησκειών παρά για τον πόνο των ζώων, που αποτυπώνεται σε πολλές ώρες υλικού. Και ελπίζουν ότι ο ίδιος πόνος παρακινεί την κοινή γνώμη στο να υποστηρίξει το κλείσιμο της εγκατάστασης.

 

«Κάθε φορά που αποκαλύπτεται η πραγματικότητα της εργοστασιακής εκτροφής και των σφαγείων, ο κόσμος σοκάρεται και τρομοκρατείται από αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Κρις Κάραγουει, εντεταλμένος δικηγόρος στο Animal Activist Legal Defense Project, το οποίο εκπροσωπεί τους μυστικούς ερευνητές.

 

«Η φρίκη συνεχίζεται. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει το κόψιμο των λαιμών των ζώων «ανθρωπιστικό». Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να εκθέσουμε αυτές τις πρακτικές – πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε ένα τέλος σε αυτές, μια για πάντα».

 

«Έχω αυτή τη θεμελιώδη πίστη ότι οι Αμερικανοί και οι άνθρωποι γενικά θα είναι σε θέση να δουν τη σκληρότητα και να την κατανοήσουν ως σκληρότητα», είπαν. «Αλλά νομίζω ότι το να αλλάξουν οι άνθρωποι την πραγματική τους συμπεριφορά στη ζωή και οι λόγοι για τους οποίους αργούν ή αντιστέκονται να το κάνουν αυτό, είναι πολύ πιο περίπλοκο».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη