Μέση Ανατολή / Τι συμβαίνει στο Λίβανο, ο Νετανιάχου και η επίθεση στο Ιράν


Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Firass Abiad κατηγόρησε την Τρίτη το Ισραήλ ότι στοχοποιεί τον τομέα της υγείας της χώρας. Δεκατρία νοσοκομεία σε ολόκληρο τον Λίβανο έχουν κλείσει εντελώς ή εν μέρει από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς στη Γάζα, ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 150 τραυματιοφορείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

 

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι πολλές από τις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ και ότι «χτυπά αποκλειστικά και μόνο με βάση τη στρατιωτική αναγκαιότητα». Έχει επίσης κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί οχήματα διάσωσης έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, για τη μεταφορά μαχητών, αν και δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις για μια τέτοια δραστηριότητα. Λιβανέζοι αξιωματούχοι και διευθυντές νοσοκομείων διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μεγάλη εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και εκτοπίζοντας πάνω από 1,3 εκατομμύρια. Τουλάχιστον 400.000 από τους εκτοπισμένους ήταν παιδιά, δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Τεντ Τσέιμπεν.

 

Την περασμένη εβδομάδα, η διεθνής καταδίκη για την πολεμική στρατηγική του Ισραήλ αυξήθηκε μετά τα επανειλημμένα πυρά των δυνάμεών του εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών που σταθμεύουν στο νότιο Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε την Κυριακή την αποστολή (γνωστή ως UNIFIL) ότι «παρέχει ανθρώπινη ασπίδα» στη Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι η παρουσία της στην περιοχή καθιστά τους κυανόκρανους «ομήρους». Προέτρεψε το προσωπικό της UNIFIL να μετακινηθεί 3 μίλια βόρεια για να «απομακρυνθεί από τον κίνδυνο».

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Τυχόν επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων «μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», προειδοποίησε την Κυριακή εκπρόσωπος του Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «το προσωπικό της UNIFIL και οι εγκαταστάσεις της δεν πρέπει ποτέ να αποτελέσουν στόχο».

 

Σχεδόν 10.000 κυανόκρανοι από περίπου 50 χώρες σταθμεύουν στον Λίβανο για να βοηθήσουν στην επίβλεψη της “Γαλάζιας Γραμμής” μήκους περίπου 150 χλμ, ενός ορίου που σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κανείς δεν μπορεί να πυροβολήσει ή να κινηθεί πέρα από αυτό χωρίς την άδεια της λιβανέζικης κυβέρνησης. Η UNIFIL λέει ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν παραβιάσει τις σχετικές διεθνείς δεσμεύσεις τους.

 

Οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο τραυμάτισαν πέντε κυανόκρανους την περασμένη εβδομάδα. Την Κυριακή, άλλοι 15 παρουσίασαν δερματικούς ερεθισμούς και γαστρεντερικά προβλήματα, μετά από βολές καπνογόνων στον καταυλισμό τους, δύο ώρες αφότου ισραηλινά τανκς κατέστρεψαν την κεντρική πύλη του φυλακίου τους  και «εισήλθαν βίαια» στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNIFIL. Όλες οι πλευρές πρέπει να «σεβαστούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού της UNIFIL και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα -χωρίς να  κατηγορήσει καμία πλευρά.

 

Επίσης, τη Δευτέρα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε πολυκατοικία στο βόρειο Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 άτομα. Το πλήγμα ακολούθησε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ σε βάση του ισραηλινού στρατού την προηγούμενη ημέρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι επτά. «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τη Χεζμπολάχ χωρίς οίκτο σε κάθε σημείο του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού», δήλωσε ο Νετανιάχου, αναγνωρίζοντας το πιο θανατηφόρο χτύπημα της Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από ένα χρόνο.

 

Σύμφωνα με αναφορές, ο Νετανιάχου εμφανίζεται πρόθυμος να περιορίσει τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.

 

Η πιο περιορισμένη αντίδραση του Νετανιάχου υποδηλώνει ότι μπορεί να θέλει να αποτρέψει έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν το Ισραήλ να αποφύγει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επίσης στον Νετανιάχου την Κυριακή ότι το Ισραήλ πρέπει να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπει να εισέλθει στη Γάζα εντός 30 ημερών, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τον εφοδιασμό με αμερικανικά όπλα.

 

Πηγή: Foreign Policy Brief

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη