Πούτιν / Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί με την ίδρυση ενός «πλήρους» παλαιστινιακού κράτους


Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να τερματιστεί με την ίδρυση ενός «πλήρους» παλαιστινιακού κράτους, προτρέποντας να ενεργοποιηθεί εκ νέου το «Κουαρτέτο» για τη Μέση Ανατολή (Middle East Quartet), προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης στην περιοχή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

 

Το Κουαρτέτο, που συστάθηκε το 2002, αποτελείται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Η εντολή του είναι να συμβάλει στη διαμεσολάβηση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή, να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινίων, και την οικοδόμηση των θεσμών για την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης Παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.

 

«Η πρωταρχική λύση του παλαιστινιακού προβλήματος είναι η ίδρυση ενός πλήρους Παλαιστινιακού Κράτους. Η ρωσική πλευρά έχει υποστηρίξει αυτή τη θέση από τη σοβιετική εποχή», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με διευθυντές μέσων ενημέρωσης των BRICS στη Μόσχα.

 

Ο Πούτιν υπογράμμισε την επανενεργοποίηση του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής για τη διαμεσολάβηση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

«Ήταν λάθος των ΗΠΑ να διαταράξουν τις εργασίες του Κουαρτέτου. Θα ήταν ευκολότερο να συντονιστούν όλες οι θέσεις. Οι ΗΠΑ ανέλαβαν, μονοπώλησαν τις ειρηνευτικές προσπάθειες, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη και, τελικά, απέτυχαν», δήλωσε ο Πούτιν.

 

Τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν θα φύγουν» από τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή θα αυξήσει μόνο τον αριθμό εκείνων που είναι αποφασισμένοι να «υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους».

 

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει συζητήσεις για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς παραμένει ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα, πρόσθεσε.

 

Το Ισραήλ κλιμάκωσε δραματικά τη μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών σε ολόκληρο τον Λίβανο εναντίον στόχων, όπως υποστηρίζει, της Χεζμπολάχ από τις 23 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.437 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 4.123 άλλους και εκτοπίζοντας περισσότερους από 1,34 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Η αεροπορική εκστρατεία αποτελεί κλιμάκωση από ένα χρόνο διασυνοριακών πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Περισσότεροι από 42.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μετά τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

 

Το Ισραήλ επέκτεινε περαιτέρω την κλιμάκωση, εισβάλλοντας στον Λίβανο την 1η Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη