OHE / Η Γάζα «πήγε πίσω 70 χρόνια» από τον πόλεμο του Ισραήλ


Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία, και έχει αφήσει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Γάζας στη φτώχεια, με δείκτες ποιότητας ζωής όπως η υγεία και η εκπαίδευση να έχουν υποχωρήσει κατά 70 χρόνια, δήλωσε την Τρίτη η υπηρεσία Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Παρουσιάζοντας μια μελέτη σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, η Γκιτόσε Νογκούτσι του UNDP δήλωσε ότι η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών – της Λωρίδας της Γάζας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης – είναι σήμερα κατά 35% μικρότερη από ότι ήταν κατά την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα πριν από ένα χρόνο.

 

Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, το επίπεδο φτώχειας στη Γάζα πλησιάζει πλέον το 100% ως αποτέλεσμα της αναστάτωσης, ενώ η ανεργία ανέρχεται πλέον στο 80%, δήλωσε η Νογκούτσι.

 

«Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει πρωτοφανή επίπεδα οπισθοδρόμησης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη: «Για τη Γάζα, αντιστρέφοντας την ανάπτυξη κατά περίπου 70 χρόνια μέχρι το 1955».

 

Ακόμη και υπό βέλτιστες συνθήκες, με τη διεθνή βοήθεια να παραμένει στα σημερινά επίπεδα και να εισρέει απρόσκοπτα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομική παραγωγή στα προπολεμικά επίπεδα, τόνισε.

 

Περίπου 3,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2,3 εκατομμύρια στη Γάζα και 1,5 εκατομμύρια παιδιά, χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει επίσης η έκθεση.

 

Το κόστος για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών αναμένεται να ανέλθει σε 18,5 δισ. δολάρια, σχεδόν το σύνολο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής των παλαιστινιακών εδαφών το 2022, ανέφερε η έκθεση, ενώ 625.000 μαθητές στη Γάζα δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση στα τέλη Σεπτεμβρίου και το 93% των σχολικών κτιρίων είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

 

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη. Συνολικά 986 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν σκοτωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και λιγότερα από τα μισά κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης λειτουργούσαν έστω και μερικώς.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη