Ισραήλ / «Personanongrata» οΓκουτέρες


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κήρυξε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» και του απαγορεύει εφεξής την είσοδο στη χώρα, σύμφωνα με ανάρτηση στο X/Twitter την Τετάρτη.

 

Η απαγόρευση εισόδου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, οφείλεται στην «αποτυχία» του Γκουτέρες να καταδικάσει «απερίφραστα» την μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

 

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος», έγραψε ο Κατζ.

 

Πρόσθεσε ότι ο Γκουτέρες δεν έχει ακόμη καταγγείλει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πλησιάζει στην επέτειο του ενός έτους, ούτε έχει καταδικάσει τη χρήση σεξουαλικής βίας από τη Χαμάς.

 

Ο Katz επέκρινε επίσης τον Γκουτέρες επειδή δεν ηγείται «οποιασδήποτε προσπάθειας για να κηρυχθεί η [Χαμάς] τρομοκρατική οργάνωση».

 

«Ένας Γενικός Γραμματέας που παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και τώρα το Ιράν -το μητρικό πλοίο της παγκόσμιας τρομοκρατίας- θα μείνει στην ιστορία του ΟΗΕ ως κηλίδα».

 

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να διατηρεί την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες», κατέληξε.

 

Μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο τη Δευτέρα, ο Γκουτέρες ανέφερε στο X/Twitter ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση και δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στο Λίβανο και να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου».

 

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, ο Γκουτέρες ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

 

Το Ισραήλ δεν αναφέρθηκε στις αναρτήσεις.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη