Ιπποκράτης / Η διατροφή συμβάλλει στη μείωση του χρόνιου πόνου


«Η τροφή ας είναι το φάρμακο σου», είπε ο Ιπποκράτης τον 4ο αιώνα π.Χ. Θα μπορούσε μια υγιεινή διατροφή να βοηθήσει στη μείωση του χρόνιου πόνου; Σύμφωνα με τους σύγχρονους επιστήμονες μια σωστή δίαιτα, όχι απλώς στηρίζει ένα εύρωστο σώμα και μια καλή φυσική κατάσταση, αλλά μπορεί να συμβάλει στη μείωση των χρόνιων πόνων.

 

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους, της διατροφής και του πόνου. “Ο χρόνιος πόνος είναι πρόβλημα που επηρεάζει το 20-30% των ανθρώπων παγκοσμίως. Όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο έχουν συχνά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό”, είπε στην DeutscheWelle η SueWard, υπεύθυνη για τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας .

 

Ότι η σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλή υγεία και τη γενικότερη ευεξία είναι γενικότερα γνωστό. Ωστόσο απλές αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου και να αλλάξουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η νέα αυτή μελέτη διαπίστωσε πως η υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, άπαχου κρέατος, γαλακτοκομικών και των εναλλακτικών τους – σχετιζόταν με μείωση του χρόνιου πόνου, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος των ανθρώπων.

 

Η μελέτη αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία διερεύνησε αν η διατροφή συνδέεται άμεσα με τον σωματικό πόνο και αν παράγοντες όπως το βάρος ή το σωματικό λίπος επηρεάζουν αυτή τη σχέση. “Διαπιστώσαμε ότι πολλοί συμμετέχοντες είχαν υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους και κακή ποιότητα διατροφής. Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή, είχαν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού πόνου”,  εξήγησε η Ward στην DW.

Πώς επηρεάζει η διατροφή

 

Ο PaulDurham, από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. που εξειδικεύεται στον πόνο και τη βιολογία, συμφωνεί ότι η διατροφή επηρεάζει τον χρόνιο πόνο και την ημικρανία. Όπως έχει αποδειχθεί η διατροφή που είναι χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και ακόρεστα λιπαρά, σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα χρόνιων πόνων.

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την έλλειψη ύπνου δεν διευκολύνει των ευρωστία. Το αντίθετο μάλιστα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υιοθετούν την αποκαλούμενη «δυτική δίαιτα», δηλαδή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και δεν παίρνουν αρκετά φρέσκα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ορισμένα ζωικά προϊόντα φέρνουν τους οργανισμούς τους σε κατάσταση ανισορροπίας σύμφωνα με των Durham.

 

Όπως εξήγησε στην DW οι επιπτώσεις μιας ανθυγιεινής διατροφής είναι τόσες πολλές που δρουν ως καταιγίδα στο σώμα και επιδεινώνουν τον χρόνιο πόνο. “Έχουμε μια χρόνια φλεγμονή σε συνεχή εξέλιξη, έναν μπερδεμένο μεταβολισμό και καταλήγουμε με σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου”. Η δυτική διατροφή δεν παρέχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για το σώμα σας. Το λευκό ψωμί, για παράδειγμα, δεν έχει «ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία», επειδή το μέρος που περιέχει τα μέταλλα, τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες πετιέται κατά τη βιομηχανική διαδικασία παραγωγής του αλευριού.

 

Χωρίς τα σωστά θρεπτικά συστατικά, τα κύτταρα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορούν να διασπάσουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγει το σώμα μας και οι οποίες προκαλούν φλεγμονές. Σε υψηλά επίπεδα μπορούν να επιδεινώσουν τον χρόνιο πόνο, τα καρδιακά προβλήματα, τον διαβήτη.

 

Η ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζει και το μικροβίωμα του εντέρου. Οι δίαιτες με έλλειψη φυσικών ινών ουσιαστικά το καταδικάζουν σε λιμοκτονία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παράγονται σημαντικές χημικές ουσίες που χρειαζόμαστε για το σώμα μας.

 

“Χρειαζόμαστε τα βακτήρια του εντέρου για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία είναι μόρια που διασπούν τα φλεγμονώδη μόρια στο σώμα μας. Χρειαζόμαστε επίσης βακτήρια για να παράγουμε αρκετούς νευροδιαβιβαστές”, τονίζει ο Durham.

 

Τροφές κατά του πόνου

 

Συμπληρώματα διατροφής όπως το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ή το κακάο μπορούν να μειώσουν τον χρόνιο πόνο και τους πονοκεφάλους ημικρανίας, διότι περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη διάσπαση φλεγμονωδών μορίων στο σώμα, μειώνοντας τον πόνο.

 

Ωστόσο σύμφωνα με τον Durham τα συμπληρώματα διατροφής ή η υγιεινότερη διατροφή δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αντικαταστήσουν τα παυσίπονα. “Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιβουπροφαίνη ή την τραμαδόλη. Τα συμπληρώματα μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο που λαμβάνουν συμπληρώματα δεν χρειάζεται να βασίζονται τόσο πολύ στα φαρμακευτικά προϊόντα», δήλωσε.

 

Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να αναζητούν συνδέσεις μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων του πόνου. Ωστόσο, ένα υγιές σώμα έχει να κάνει με απλά πράγματα: υγιεινή διατροφή, ύπνος και άσκηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη