Συμφωνία ΕΕ – Mercosur / Πρόταση μομφής κατά της Φον Ντερ Λάιεν από LEFT/ΣΥΡΙΖΑ


Μανώλης Χριστοφόρου

 

Αναταράξεις προκαλεί η πρωτοβουλία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να ολοκληρώσει με δική της πρωτοβουλία τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μερκοσούρ (Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βραζιλία) την περασμένη εβδομάδα.

 

Η Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που συναντά σοβαρές αντιστάσεις, ειδικά από τη Γαλλία, προβλέπει την εισροή μεγάλων ποσοτήτων αδασμολόγητων αγροτικών προϊόντων και κρέατος από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Η Πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορείται για μονομερή ενέργεια σε επίπεδο θεσμικό αλλά και για μια συμφωνία που πλήττει τα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών.

 

Η πολιτική ομάδα της LEFT καταθέτει πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως αποφάσισε το Προεδρείο της ομάδας με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ομάδας και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη.

 

Σύμφωνα με την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Συμφωνία θα προκαλέσει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών και τις τιμές της εγχώριας παραγωγής, στην ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος ενώ οι χειρισμοί συνιστούν παράκαμψη των θεσμών της ΕΕ και των Εθνικών Κοινοβουλίων.

Η κριτική και η στάση των χωρών απέναντι στην EU-Mercosur

 

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι αποφεύγει να πάρει θέση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των χωρών, κυρίως επειδή επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των Ευρωπαίων Αγροτών. Στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή, εκφράζονται ερωτηματικά για την επιλογή της Προέδρου της Κομισιόν να κλείσει εσπευσμένα τη Συμφωνία, μόλις προέκυψε η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή πολέμιο της Συμφωνίας.

 

Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία κατηγορείται ότι προβλέπει εισαγωγή αδασμολόγητων πολύ μεγάλων ποσοτήτων γεωργικών προϊόντων, βιοαιθανόλης και κρέατος, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές των  και το εισόδημα των αγροτών, ότι εισάγονται προϊόντα  μειωμένου κόστους που δεν παράγονται με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία καθώς και ότι για την παραγωγή τους αποψιλώνονται τεράστιες δασικές εκτάσεις στην περιοχή του Αμαζονίου και της τροπικής σαβάνας.

 

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορείται ότι έχει αλλάξει της διατύπωση της Συμφωνίας ώστε να μην είναι “Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου” και άρα να μην απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ αλλά αυξημένη πλειοψηφία.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες, εφόσον περάσει η μεθόδευση για αποτροπή της ομοφωνίας, υπέρ της Συμφωνίας είναι 11 κράτη-μέλη (Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία) και ενδεχομένως και η Σλοβενία. Εναντίον είναι η Γαλλία και η Πολωνία και στην “αποχή” βρίσκονται Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Αυστρία.  Στις χώρες που εμφανίζονται στην ένδειξη “αγνωστο” βρίσκονται Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ρουμανία, Σλοβακία.

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη