Γιάννης Μυλόπουλος
Μόνο σαν Πρωταπριλιάτικο αστείο μπορούν να εκληφθούν οι πανηγυρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ανήμερα την Πρωταπριλιά, για τα 12 ξένα πανεπιστήμια που δήθεν περίμεναν στην ουρά και που υπέβαλαν, τελικά, αίτημα για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα.
«Άνθρακες» και ο θησαυρός της… ιστορικής μεταρρύθμισης, της νέας νομοθεσίας, δηλαδή, που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατά παράκαμψη του Συντάγματος.
Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο από την ψήφισή της, κανένα εμβληματικό ξένο πανεπιστήμιο δεν υπέβαλε αίτημα να ιδρύσει παράρτημα στη χώρα μας.
Για την ακρίβεια υποβλήθηκαν 12 αιτήματα, από τα οποία, όμως, τα 11 αντιστοιχούν σε ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν ήδη, εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.
Τα ξένα ιδρύματα, δηλαδή, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, είναι τα πανεπιστήμια που συνεργάζονται ήδη, μέσω εμπορικών συνεργασιών τύπου δικαιόχρησης, με επιχειρηματίες – κολεγιάρχες.
Κανένα καινούργιο και εμβληματικό πανεπιστήμιο δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει την… ιστορική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να ιδρύσει νέο ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
«Άνθρακες» ο θησαυρός του Harvard και του Columbia που δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο στην ουρά για να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα. Χάριν των οποίων και για να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε, όπως δήλωναν, να παρακάμψει το Σύνταγμα.
Όσο για το 12ο πανεπιστήμιο που υπέβαλε αίτημα και που είναι το μόνο που δεν εκπροσωπείται ήδη μέσω εμπορικής συμφωνίας με κολέγιο στην Ελλάδα, είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Τελικά, όλα ήταν ένα Πρωταπριλιάτικο αστείο.
Η… ιστορική μεταρρύθμιση δεν αφορούσε σε μεγάλα και εμβληματικά ξένα πανεπιστήμια που δήθεν συνωστίζονταν να έρθουν στην Ελλάδα για να μας φέρουν το φως της γνώσης.
Αυτό που επιδίωκε, στ΄ αλήθεια, η… ιστορική μεταρρύθμιση ήταν να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα ιδιωτικά κολέγια. Και να τα μετατρέψει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Τα ίδια κολέγια που λειτουργούσαν τόσα χρόνια στη χώρα μας θα μετονομαστούν με την… ιστορική μεταρρύθμιση και θα αποκαλούνται στο εξής ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Όπως έλεγε, άλλωστε, ο αείμνηστος Γιάννης Τσαρούχης, στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.
Η… ιστορική μεταρρύθμιση, τελικά, δεν απευθύνονταν σε μεγάλα και εμβληματικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως η κυβέρνηση υπόσχονταν. Τα οποία δήθεν θα έρχονταν να αναβαθμίσουν τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα.
Απευθύνονταν στους επιχειρηματίες που ήδη λειτουργούν κολέγια στη χώρα μας σε εμπορική συμφωνία με ξένα πανεπιστήμια.
Και οι οποίοι είναι οι μόνοι που ωφελούνται από την… ιστορική μεταρρύθμιση.