Πρωινό / Γιατί δεν πρέπει να τρώμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε


Η παραδοσιακή αντίληψη για το πρωινό ως το «σημαντικότερο γεύμα της ημέρας» υφίσταται σημαντική αναθεώρηση από τους ειδικούς της διατροφής.

 

Όπως έγραψε το περιοδικό GQ, νέες επιστημονικές έρευνες και απόψεις ειδικών υποδεικνύουν ότι ο χρόνος κατανάλωσης του πρωινού γεύματος είναι εξίσου σημαντικός με το περιεχόμενό του.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφής, η κατανάλωση τροφής αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα δεν είναι η βέλτιστη επιλογή.

 

Αντιθέτως, συνιστάται η αναμονή τουλάχιστον δύο ωρών, με την καταλληλότερη ώρα να τοποθετείται αργότερα το πρωί.

 

Ο Δρ. Ρούπι Αγιούτζλα, ιατρός και δημιουργός του «The Doctor’s Kitchen, τονίζει τη σημασία της ενυδάτωσης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Εξηγεί ότι οι νεφροί έχουν εργαστεί εντατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας την πρόσληψη νερού προτεραιότητα. Μάλιστα, προτείνει την προσθήκη μικρής ποσότητας αλατιού στο νερό για καλύτερη ενυδάτωση.

 

Η επιστημονική εξήγηση για το ότι δεν πρέπει απαραίτητα να βιαζόμαστε να πάρουμε το πρωινό μας αμέσως μόλις ξυπνήσουμε έρχεται από τον Άνταμ Κόλινς, αναπληρωτή καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Surrey: Εξηγεί ότι το σώμα έχει ήδη ξεκινήσει να απελευθερώνει γλυκόζη στο αίμα προετοιμάζοντας τον οργανισμό για την αφύπνιση, παρέχοντας έτσι την απαραίτητη ενέργεια.

 

Τα παραδοσιακά πρωινά γεύματα, πλούσια σε υδατάνθρακες όπως δημητριακά, τοστ και γλυκά αρτοσκευάσματα, δημιουργούν μια απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, ακολουθούμενη από αντίστοιχη πτώση. Αυτό οδηγεί σε αίσθημα πείνας πριν τις 12 το μεσημέρι, και την ανάγκη για καφεΐνη και άλλα διεγερτικά.

 

Ο Δρ. Αγιούτζλα προτείνει εναλλακτικές επιλογές πρωινού γεύματος, εστιάζοντας στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Μια από τις προτάσεις του περιλαμβάνει νιφάδες βρώμης που έχουν προετιμαστεί αποβραδίς, εμπλουτισμένες με σπόρους λιναριού, chia και κάνναβης, μαζί με τριμμένο μήλο και πρωτεΐνη σε σκόνη.

 

Για τα Σαββατοκύριακα, προτείνει πιο σύνθετες επιλογές όπως αυγά σκραμπλ ή τόφου σε ψωμί πολύσπορο, ή σακσούκα με φακές και αβοκάντο. Η σακσούκα είναι ένα μαγκρεμπικό πιάτο με αυγά βραστά σε σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, πιπεριές, κρεμμύδι και σκόρδο, συνήθως καρυκευμένο με κύμινο, πάπρικα και καγιέν – δημοφιλές  σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 

Ο Δρ. Αγιούτζλα τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία των αλμυρών επιλογών, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι πιο κοντά στη φυσική διατροφή των προγόνων μας.

 

Η τάση προς τα αλμυρά πρωινά αποτελεί μια σημαντική στροφή από τις παραδοσιακές γλυκές επιλογές. Ο Δρ. Αγιούτζλα προτείνει ακόμη και την κατανάλωση περισσευμάτων από το βραδινό γεύμα, όπως σολομό με γλυκοπατάτα και πράσινα λαχανικά.

 

Όσον αφορά το ερώτημα της αναγκαιότητας του πρωινού, ο καθηγητής Κόλινς επισημαίνει ότι η παράλειψή του δεν είναι απαραίτητα προβληματική, αρκεί να υπάρχει ισορροπημένη διατροφή στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

 

Η συσχέτιση μεταξύ παράλειψης πρωινού και παχυσαρκίας πιθανότατα οφείλεται στην τάση των υπέρβαρων ατόμων να παραλείπουν γεύματα στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος.

 

Τέλος, η έννοια του «brunch», δηλαδή του γεύματος που πολλοί άνθρωποι τρώνε μετά τις ώρες του πρωινού, προς το μεσημέρι, φαίνεται να αποκτά νέα σημασία υπό το πρίσμα αυτών των ευρημάτων, καθώς συνδυάζει τον καταλληλότερο χρόνο κατανάλωσης με τις προτεινόμενες αλμυρές επιλογές τροφίμων.

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη