ΟΠΕΚΕΠΕ / Η νέα βόμβα στο Μαξίμου


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Η «φυγή προς τα εμπρός» που προσδοκά η κυβέρνηση καλείται να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες των Τεμπών και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Αν μη τι άλλο, το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την αρωγή μιας δημοκρατικής αντιπολίτευσης που παραμένει διασπασμένη σε διάφορα κομμάτια και αδυνατεί να εμπνεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, καλείται να διανύσει μια πολιτική ανηφόρα.

 

Στο ραντάρ της κυβέρνησης έχουν τεθεί οι αντιδράσεις, εντός και εκτός γαλάζιων τειχών, που προκλήθηκαν από την πρόταση για την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο με κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος.

 

Η ιστορία με το πάρτι διαφθοράς που εκτυλίχθηκε στα… βοσκοτόπια αξιολογείται, από κομματικούς παράγοντες, ως μια βραδυφλεγής πολιτική βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της κυβέρνησης με την πλειονότητα του αγροτικού κόσμου.

 

Σημειώνεται ότι ο κόσμος που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα συνέβαλε καθοριστικά στους τελευταίους εκλογικούς θριάμβους της Ν.Δ.

 

Σύμφωνα με τα exitpoll των εκλογών του Μαΐου 2023, το 48% των αγροτών ψήφισε τη Ν.Δ., το 13% στήριξε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ (10%) και το ΚΚΕ (8%).

Casusbelli

 

Πλέον, οι βουλευτές της Ν.Δ. που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές δέχονται μηνύματα – ήπια προς το παρόν – ότι η ενδεχόμενη απώλεια επιδοτήσεων αποτελεί casusbelli με το Μαξίμου.

 

Σε αυτό το φόντο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας έσπευσε στο στούντιο της ΕΡΤ για να δηλώσει ότι «οι αγρότες δεν πρέπει να ανησυχούν για τίποτα» και «θα πληρωθούν κανονικά». Ήδη, πληρωμές ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ αναμένονται σήμερα, Παρασκευή.

Υποσχέσεις και ερωτηματικά

 

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας δηλώνει στις συνεντεύξεις του ότι «οι παραγωγοί που κορόιδεψαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα επιστρέψουν τα χρήματα» και διαμηνύει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ωστόσο, οι ειδικοί θέτουν επιτακτικά το ερώτημα: με ποια διαδικασία θα ανακτηθούν απροσδιόριστα ποσά από απροσδιόριστα πρόσωπα;

 

Παράλληλα, η υπόθεση αυτή δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς – σύμφωνα με μερίδα του νομικού κόσμου – προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, που στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, των πραγματικών δικαιούχων και των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ που συντέλεσαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

 

Ως γνωστόν, το όργιο με τις «μαϊμού» επιδοτήσεις αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

 

Ήδη, έχει ανακοινωθεί πρόστιμο ύψους 243.000.000 ευρώ από την Ε.Ε., το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία καταλογισμού, ενώ αναμένονται και άλλα πρόστιμα. Τον βαρύ λογαριασμό, ασφαλώς, θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες

Μαξίμου: Όπως με τα Τέμπη…

 

Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια συνταγή με αυτή των Τεμπών, όταν – κατά την αντίληψή της – η τραγωδία αποδόθηκε στις διαχρονικές παθογένειες του κράτους.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε από τη ντουλάπα το αφήγημα περί «διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου» σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνοντας ανέγγιχτους τους σκελετούς της τελευταίας εξαετίας.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, παίρνοντας τη σκυτάλη, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία – όπως είχε πράξει και στο έγκλημα των Τεμπών.

Σαλάτας: Τα προβλήματα γιγαντώθηκαν το 2022 – 2023

 

Ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Νίκος Σαλάτας, που αποπέμφθηκε προ ημερών από τη θέση του, έχει ωστόσο άλλη άποψη.

 

Ανέφερε ότι τα προβλήματα στον Οργανισμό γιγαντώθηκαν το 2022 και το 2023, όταν δηλαδή υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν οι Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Γεωργαντάς.

 

«Από εκεί διαλύθηκε ο Οργανισμός. Δεν το λέω μόνο εγώ, όλοι οι αγρότες το ξέρουν. Εκεί είναι μια μεγάλη ιστορία – έγιναν μεγάλα πράγματα. Έπεσε το πληροφοριακό σύστημα και μπόρεσαν να γίνουν πάρα πολλές κομπίνες».

Τα επτά ερωτήματα

 

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για το επιτελικό σύστημα διακυβέρνησης:

 

    Έχουν ευθύνες οι πέντε γαλάζιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης για το σημερινό χάλι του Οργανισμού;

    Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το 2020 ο τότε υπουργός Μ. Βορίδης, όταν πληροφορήθηκε ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, είχε παγώσει 3.500 ύποπτα ΑΦΜ και είχε διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στις δικαστικές αρχές;

    Ο κ. Σημανδράκος, το 2023, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί μέσω ΑΣΕΠ, μπλόκαρε 6.000 ΑΦΜ. Αληθεύει ότι αυτά ξεμπλοκαρίστηκαν επί υπουργίας Αυγενάκη και πληρώθηκαν κανονικά;

    Είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ σε άσχετο φορέα, όπως η ΑΑΔΕ; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, απαντά αρνητικά.

    Τι θα γίνει με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ; Για παράδειγμα, θα συνεχιστεί το πληροφοριακό έργο που έχει αναλάβει η Neuropublic, όταν η ΑΑΔΕ διαθέτει δικό της προσωπικό που αναπτύσσει εφαρμογές πληροφορικής;

    Εφόσον η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απαγγείλει κατηγορίες – το αργότερο έως το τέλος του καλοκαιριού – τι θα πράξει η κυβέρνηση με τη μεταφορά υπαλλήλων και στελεχών που θα βρεθούν υπόλογοι;

    Τι θα γίνει με τον δανεισμό που συνάπτει κάθε χρόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα μεταφερθεί στην ΑΑΔΕ, η οποία αποτελεί ανεξάρτητη αρχή;

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές της αντιπολίτευσης – που συνομίλησαν με το TVXS – θεωρούν πως η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξυπηρετεί και μια επικοινωνιακή στόχευση.

 

Ενισχύει, κατά την άποψή τους, την πρόθεση του πρωθυπουργού να δυσφημήσει καθετί δημόσιο ως εστία διαφθοράς, σε μια συγκυρία κατά την οποία θέτει στον δημόσιο διάλογο την άρση της μονιμότητας μέσω συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Η μεταφορά δε των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού σε μια Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΑΔΕ) προκαλεί θυμηδία, δεδομένης της – κατά τα άλλα – «αλλεργίας» του Μαξίμου απέναντι στις Ανεξάρτητες Αρχές.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη