Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2% το 2025, έναντι 2,3% το 2024, ενώ το 2026 προβλέπεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Το Ταμείο προβλέπει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,1% φέτος, για να μειωθεί στο 2,5% το 2026. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό, στο -5,8% του ΑΕΠ το 2025 και στο -5,3% το 2026. Παράλληλα, η ανεργία εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 9% το 2025 και περαιτέρω στο 8,4% το 2026.
Το ΔΝΤ εντάσσει την Ελλάδα στους «Ευρωπαίους οφειλέτες» (European debtors), μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία — σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία, που χαρακτηρίζονται ως «Ευρωπαίοι πιστωτές» (European creditors). Παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, επισημαίνεται ότι παραμένουν σημαντικές διαρθρωτικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης, με τις χώρες του Νότου να εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
ΔΝΤ: «Εύθραυστο» το συνολικό πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας
Η έκθεση του ΔΝΤ, με τίτλο «Σε συνεχή μεταβολή η παγκόσμια οικονομία, οι προοπτικές της παραμένουν αβέβαιες», αναφέρει ότι η διεθνής οικονομία προσαρμόζεται σε ένα νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις, όπως οι αυξήσεις δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και ορισμένοι υπερβολικά υψηλοί δασμοί έχουν μετριαστεί μέσω συμφωνιών, το συνολικό πλαίσιο παραμένει εύθραυστο, ενώ οι προσωρινοί παράγοντες που ενίσχυσαν τη δραστηριότητα στις αρχές του 2025 –όπως η επιτάχυνση εξαγωγών (frontloading) πριν εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί– εξαντλούνται.
Παρά την ελαφρά αναθεώρηση προς τα πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου 2025, οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ασθενέστερες σε σχέση με την περίοδο πριν τις αμερικανικές αυξήσεις δασμών. Ειδικότερα, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 3,3% το 2024 σε 3,2% το 2025 και 3,1% το 2026. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να αναπτυχθούν με ρυθμό γύρω στο 1,5%, ενώ οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα διατηρήσουν ανάπτυξη λίγο πάνω από 4%.
Ο πληθωρισμός, αν και συνολικά αποκλιμακώνεται, θα συνεχίσει να διαφέρει μεταξύ χωρών — στις ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο, ενώ σε άλλες περιοχές θα κινηθεί χαμηλότερα.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, του εντεινόμενου προστατευτισμού και των δυσκολιών στην αγορά εργασίας. Προσθέτει ότι οι δημοσιονομικές αδυναμίες, οι πιθανές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η αποδυνάμωση των θεσμών ενδέχεται να απειλήσουν τη σταθερότητα. Για τον λόγο αυτό, καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μέσω αξιόπιστων, διαφανών και βιώσιμων πολιτικών.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η εμπορική διπλωματία πρέπει να συνοδευτεί από μακροοικονομικές προσαρμογές και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.
