Σοβαρό σκάνδαλο παράνομης διακίνησης προσωπικών δεδομένων συγκλονίζει την Ιταλία, μετά την αποκάλυψη οργανωμένου κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί και ιδιωτικά γραφεία ερευνών.
Οι ιταλικές Αρχές ερευνούν υπόθεση μαζικής διαρροής πληροφοριών από κρατικές βάσεις δεδομένων, με στόχους επιχειρηματίες, πρόσωπα της τηλεόρασης και της showbiz, τραγουδιστές αλλά και γνωστούς ποδοσφαιριστές, όπως γράφει η LaRepubblica.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότερο από ένα εκατομμύριο αρχεία και προσωπικές πληροφορίες φέρονται να αντλήθηκαν παράνομα από ηλεκτρονικά συστήματα του Δημοσίου και να πουλήθηκαν, έναντι αμοιβής, σε δέκα ιδιωτικές εταιρείες ερευνών.
Η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας της Νάπολης και της Εθνικής Αντιμαφικής Εισαγγελίας, ενώ οι έρευνες επεκτάθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους η Ρώμη, το Μιλάνο και η Νάπολη.
Δεκάδες εμπλεκόμενοι και συλλήψεις
Συνολικά 30 άτομα έχουν τεθεί υπό έρευνα, ενώ για τους 29 έχουν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.
Από αυτούς, τέσσερις προφυλακίστηκαν, 6 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και 19 υποχρεώθηκαν να παραμένουν στον τόπο κατοικίας τους.
Οι εισαγγελικές Αρχές κάνουν λόγο για οργανωμένο δίκτυο που δραστηριοποιούνταν σε παράνομες προσβάσεις κρατικών πληροφοριακών συστημάτων, διαρροή υπηρεσιακών απορρήτων και υποθέσεις διαφθοράς.
Εκατοντάδες χιλιάδες παράνομες αναζητήσεις
Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ασφάλειας της Νάπολης, η έρευνα ξεκίνησε όταν εντοπίστηκαν ύποπτες προσβάσεις σε κρατικές βάσεις δεδομένων από δύο αστυνομικούς που δεν διέθεταν σχετική εξουσιοδότηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο ένας είχε πραγματοποιήσει περίπου 600.000 αναζητήσεις, ενώ ο δεύτερος ξεπέρασε τις 130.000.
Οι πληροφορίες φαίνεται ότι διακινούνταν βάσει συγκεκριμένου «τιμοκαταλόγου», με το κόστος κάθε αναζήτησης να κυμαίνεται από 6 έως 25 ευρώ, ανάλογα με το είδος των στοιχείων που ζητούνταν.
Στο στόχαστρο celebrities και δημόσια πρόσωπα
Ο εισαγγελέας της Νάπολης, Νικόλα Γκρατέρι, υπογράμμισε ότι τα δεδομένα που αφορούν γνωστά πρόσωπα διαθέτουν υψηλή εμπορική αξία, ιδιαίτερα όταν σχετίζονται με προσωπικές υποθέσεις, δικαστικές διαμάχες ή ευαίσθητες πληροφορίες.
Οι Αρχές κατάφεραν, μάλιστα, να εντοπίσουν και να κατασχέσουν server μέσω του οποίου διακινούνταν τα παράνομα αρχεία.
Παράλληλα, οι δικαστικές υπηρεσίες της Ιταλίας επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να λειτουργεί μια ολόκληρη «μαύρη αγορά πληροφοριών», όπου ιδιωτικά γραφεία αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα μέσω παράνομων επαφών μέσα στην αστυνομία και κρατικούς μηχανισμούς.
«Η ψηφιακή εγκληματικότητα είναι το νέο πεδίο μάχης»
Ο Νικόλα Γκρατέρι χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας τη δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας κυβερνοεγκλήματος στην Εισαγγελία της Νάπολης, σημειώνοντας ότι οι ψηφιακές έρευνες αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των παράνομων δικτύων διακίνησης πληροφοριών.
