Μεγάλη έρευνα διενήργησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.) για τα προβλήματα και τις ελλείψεις προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος.
Όσον αφορά στις Σέρρες και ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, η έρευνα της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. κατέγραψε τα εξής:
▪ Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι οργανικές θέσεις στο σύνολο των ειδικοτήτων Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι 882, από τις οποίες οι κενές είναι 372. Οι οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 169 και οι κενές 85. Επικουρικό προσωπικό υπηρετούν 105 άτομα και 6 Επικουρικοί Ιατροί. Από ΟΑΕΔ 36 άτομα και ΣΟΧ 40 άτομα.
▪ Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία πριν τα απογευματινά χειρουργεία και πριν το 2025 ήταν 1150 σε αναμονή και σήμερα είναι 992. Τα Απογευματινά χειρουργεία που έγιναν ήταν 203 και ήταν όλα δωρεάν.
▪ Χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν 6 στο σύνολο και όλες ανοιχτές.
▪ Κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν 10 και λειτουργούν όλες.
▪ Οι κτηριακές εγκαταστάσεις χωρίς προβλήματα στο Νοσοκομείο Σερρών.
▪ Ο προϋπολογισμός είναι οριακός και ελέγχεται.
Όσο για τα Κέντρα Υγείας του νομού Σερρών, εντοπίσθηκαν τα εξής:
▪ Στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό, γιατί δεν υπάρχουν άτομα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.
▪ Στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει Νοσηλευτική Υπηρεσία και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Διευθυντή.
▪ Οι αναβαθμίσεις έγιναν στην «πλάτη» και την κούραση, με άπειρες ώρες εργασίας του προσωπικού ως εργάτες, χωρίς να δοθεί ούτε μία ώρα υπερωριακής απασχόλησης.
▪ Επειδή γίνονται κάποιες ανακαινίσεις σε Κέντρα Υγείας, τη μετακόμιση και τα υλικά τα έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
