Σπ. Δευτεραίος ερευνητής της κολχικίνης: «Δουλέψαμε χωρίς ένα ευρώ, λεφτά παίρνουν μόνο οι ημέτεροι»

«Δουλέψαμε χωρίς ένα ευρώ, με δικά μας έξοδα… Λεφτά για έρευνα παίρνουν μόνο οι ημέτεροι» αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του κέρδισαν διεθνή αναγνώριση για την ευεργετική χρήση της κολχικίνης από ασθενείς με SARS-CoV-2.

 

Ο Σπύρος Δευτεραίος απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν χρηματοδοτεί την έρευνα το ελληνικό κράτος εξηγεί: «Γιατί δεν προχωρούμε; Στο κράτος δεν έχουν τον χρόνο μάλλον, ή τη θέληση να χρηματοδοτήσουν εμάς. Χρηματοδοτούν άλλες ενέργειες. Δεν ξέρω. Είναι πολιτικό θέμα. Δεν θέλω να μπω σε αυτό». Και συνεχίζει αναφέροντας ότι δεν έχει καταθέσει αίτημα γιατί «γιατί έχω αηδιάσει από την αντιμετώπιση στην πρώτη έρευνα».

 

Στην ερώτηση μάλιστα τι θα έλεγε στον πρωθυπουργό αν τον καλούσε αναφέρει ότι θα του ζητούσε να επιδοτήσει την έρευνα του Yale με τις 50-60.000 ευρώ που χρειάζονται και επίσης να δημιουργήσει μια επιτροπή με «ανοιχτά αυτιά και μάτια» γιατί «τώρα υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία όπου ο εκάστοτε επιδοτεί και χρηματοδοτεί τους δικούς του».

 

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη (28/01), προβλέπεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ύψους 29.5 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο «την κάλυψη δαπανών που διενεργήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2020», σχετικά με την προμήθεια της ουσίας ρεμδεσιβίρη. Παρ’ όλα αυτά, σε αντίθεση με την περίπτωση της ρεμδεσιβίρης, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μη αποτελεσματική», η κυβέρνηση δεν κατέβαλε 100.000 ευρώ προκειμένου να εκκινήσει η έρευνα για την, φτηνότερη, κολχικίνη.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 20 Νοεμβρίου του 2020, η ρεμδεσιβίρη δεν κρίνεται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού καθώς, «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η ρεμδεσιβίρη βελτιώνει την επιβίωση και άλλα αποτελέσματα σε αυτούς τους ασθενείς».

 

 

 

Εντύπωση λοιπόν προκαλεί το γεγονός πως ενώ από την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ξεκίνησε στην Ελλάδα αυτή η πρώτη μελέτη παγκοσμίως, συνδέοντας την κολχικίνη με τη θεραπεία του COVID-19, η Πολιτεία δεν πλήρωσε 100.000 ευρώ για να εξασφαλιστεί η άδεια του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων).

 

Με φόντο το εμβολιαστικό φιάσκο, η χώρα μας μέσω της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε τελικά πριν λίγες μέρες τη χρήση της κολχικίνης ως φάρμακο για την αντιμετώπιση κάποιων περιπτώσεων covid-19 και δεδομένου ότι ένα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19 στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα ως προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συλλογικής ανοσίας είναι μάλλον απογοητευτικά.

 

Σημειώνεται τέλος ότι από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, όταν o Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση κατεπείγουσας χορήγησης στο μονοκλονικό αντίσωμα μπαμλανιβιμάμπη της Eli Lilly & Co, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιμένει για τα ωφέλη που θα είχε η αγορά τέτοιων φαρμάκων από την Ελλάδα. «Έχει αποδειχθεί ότι τα φάρμακα αυτά αποτρέπουν την κακή εξέλιξη της νόσου στο 72% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αν σκεφτούμε ότι το 80-85% των θανάτων αφορούν ευπαθείς, με τη χρήση τέτοιων φαρμάκων θα μπορούσαμε να αποσοβήσουμε το 50% των θανάτων», είχε πει μιλώντας στο tvxs.gr.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη