Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει χάσει τελείως τον έλεγχο της πανδημίας

Tην βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο στην πανδημία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο Kontra Channel ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για εικόνα αλαλούμ.

 

Ο κύριος Τσίπρας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια «δύσκολη παγκόσμια συνθήκη», ωστόσο επέρριψε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση την ευθύνη για το «λανθασμένο μοντέλο διαχείρισης» της κρίσης που ακολουθείται, καθώς όπως επεσήμανε είναι η «μοναδική χώρ” στην οποία συνεχώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε θλίψη και απελπισία».

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, επίσης, ότι ο βασικός λόγος που εγκαλεί την κυβέρνηση από την αρχή είναι ότι «δεν έχει συναίσθηση του τι περνάει ο μέσος πολίτης και διαχειρίζεται την πανδημία με τρόπο επικοινωνιακό” με μόνη στόχευση το επίπλαστο και πρόσκαιρο πολιτικό όφελος».

 

Άσκησε, δε, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά το lcokdown, το οποίο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά αυστηρό», παραπέμποντας στους αριθμούς των κρουσμάτων με τους οποίους ξεκίνησε και τους σημερινούς αριθμούς και των διασωληνωμένων και όσων βρίσκονται σε λίστα αναμονής που είναι πολύ πιο υψηλοί.

 

Όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας «η κυβέρνηση δεν πέτυχε σε τίποτα», ενώ εξέφρασε την ανησυχία” του ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στους επιστήμονες, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει χάσει τελείως τον έλεγχο”.

 

Συγκεκριμένα, καταλόγισε στα κυβερνητικά στελέχη ότι «εργαλειοποιούν την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ότι κρύβουν τις δικές τους αποφάσεις πίσω από την Επιτροπή», ενώ επανέλαβε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων.

 

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πληροφορίες ότι η Επιτροπή ενίοτε δέχεται αφόρητες πιέσεις προκειμένου να παίρνει τις  αποφάσεις που θέλει η κυβέρνηση».

 

«Καταθέτω ως μεγάλη και βαθύτατη ανησυχία το γεγονός ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και στην επιστήμη και καταθέτω ως βαθύτατη ανησυχία ότι ετούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση», υπογράμμισε κάνοντας λόγος για «εικόνα χάους που εγκυμονεί κινδύνους».

 

«Άνθρωποι του υποκόσμου συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο»

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έμμεση αναφορά και στην υπόθεση Φουρθιώτη, αναφέροντας: «Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργός. Εικόνες που επιτείνουν την αίσθηση ανησυχίας που αισθάνομαι εγώ και ο μέσος πολίτης».

Για τις απευθείας αναθέσεις

 

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, χαρακτηρίζοντας τη Σοφία Νικολάου πρωταθλήτρια. «Αν κάποια μέρα δεν κάνει απευθείας ανάθεση θα πρέπει να ανησυχεί ο κύριος Μητσοτάκης και να την πάρει τηλέφωνο να δει αν είναι καλά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

 

«Σε μια σειρά από υπουργεία γίνεται πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις, υπάρχει όργιο αναθέσεων σε εταιρείες που φτιάχνονται δυο μερες πριν πάρουν την ανάθεση, και ως προς τα είδη προστασίας», πρόσθεσε και συνέχισε: «Πρωταθλήτρια η κα Νικολάου, δεν υπάρχει μέρα που να περνάει να μην κάνει απευθείας ανάθεση».

 

«Εγώ έκανα και μία προσφυγή στο Eλεγκτικό Συνέδριο ζήτησα όλα αυτά να αναδειχθούν. Δεν είναι μόνο η κ. Νικολάου είναι και οι αναθέσεις Μηταράκη, η υπόθεση Cisco,, δηλαδή η υπόθεση της τηλεκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως μας έλεγε ότι είναι δωρεάν η πλατφόρμα, δεν κατέθετε τη σύμβαση στη Βουλή», υπογράμμισε.

 

«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη, η κυβέρνηση έδωσε ασπιρίνες»

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ήταν λάθος το μοντέλο που εφαρμόστηκε όσον αφορά το λιανεμπόριο και την εστίαση, αφού θα μπορούσαν να λειτουργούν με πολύ αυστηρά μέτρα και πρόσθεσε ότι ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η «ανυπαρξία οικονομικής ενίσχυσης». «Τα μέτρα της κυβέρνησης προς τη μεσαία τάξη, τους εμπόρους και τους ανθρώπους της εστίασης είναι ασπιρίνες» σημείωσε.

 

Και πρόσθεσε ότι το πακέτο του 2020 δεν ήταν 24 δισ. «Το 2020 είναι 10 δις που βγήκαν από το δημόσιο ταμείο, τα υπόλοιπα είναι μέτρα για να τα εξαγγέλλουν οι υπουργοί και να τα ανακυκλώνουν οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων, δεν μπήκαν στην τσέπη των πολιτών αυτά τα χρήματα. Εκταμιευθήκαν 10 δις, τα μισά απ΄ αυτά ήταν η επιστρεπτέα που εμείς λέμε να γίνει μη επιστρεπτέα αλλιώς δε βγαίνει ο λογαριασμός».

 

«Όταν έχεις επί ένα χρόνο επιχειρήσεις που είναι στον πάγκο και θες να επανεκκινήσουν σιγά σιγά όταν βγούμε απ’ αυτό το τούνελ, θα πρέπει να δεις τις υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν χωρίς υπαιτιότητα των επιχειρήσεων αυτών» επεσήμανε.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα συσσωρευμένο χρέος, προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, προς τράπεζες και τρίτους που πνίγουν από το λαιμό αυτούς τους ανθρώπους.

 

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας

 

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι στις 13 Απριλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα παρουσιάσει συνολικά τις θέσεις του για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως για μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για όσα επί των ημερών μας στέρησαν αυτούς τους επιχειρηματίες αλλά τότε εξ ανάγκης, για να βγούμε από τα μνημόνια» είπε και συμπλήρωσε: «Διότι για το ότι σήμερα βρισκόμαστε σήμερα εκτός μνημονίων μεγάλη συμβολή είχε η μεσαία τάξη, ε δε μπορείς να τους λες τώρα όσοι επιβιώσετε επιβιώσατε».

 

Εκτίμησε δε ότι, «στην πραγματικότητα το 1,3 των επιχειρήσεων απειλείται με λουκέτο και αν δεν υπάρξει βιώσιμη επανεκκίνηση με διαγραφή μέρους του κορωνοχρέους και γενναίες ρυθμίσεις από την πλευρά των τραπεζών, το 1/3 θα ναι μικρός αριθμός».

 

Ανέφερε δε ότι «το μεγάλο εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης ουδέν προβλέπει ευνοϊκό για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

 

Όσον αφορά το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας μετά το πέρας του λοκντάουν, είπε ότι αυτό θα δομείται σε τρεις άξονες:

 

    Διαγραφή χρέους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, στο μοντέλο που κάναμε το 2019 μόλις βγήκαμε απ΄τα μνημόνιο, μεσοσταθμικό κούρεμα της ονομαστικής τιμής του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία 40 – 60% και 120 δόσεις

    Θα προτείνουμε και μια σειρά από μέτρα με ενέσεις ρευστότητας για να σταθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πόδια τους

    Ένα ολιστικό νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα αντικαταστήσει τον άθλιο αυτό πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης που θα πτωχεύει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

 

«Για το αν μπορεί να αντέξει η οικονομία δημοσιονομικά ένα τέτοιο σχέδιο ότι η χρυσή τομή είναι μια ρύθμιση χρεών που οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να παραμείνουν υγιείς αλλά και να πληρώσουν ένας μέρος των υποχρεώσεών τους. Αν κλείσει μια στις τρεις επιχειρήσεις το ελληνικό δημόσιο δεν θα εισπράξει τίποτα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη