Η ΝΔ και ο Αντετοκούνμπο


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης διέψευσε ότι είναι δικό του ένα tweet του 2015 που κυκλοφόρησε, με το όνομά του, και υβριστικό περιεχόμενο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ κατήγγειλε fake news και αγανάκτησε.

 

Γιατί όμως κατασκευάστηκε, όπως ισχυρίζονται, τέτοια ανάρτηση και στιγματίστηκε η ΝΔ για τη στάση της απέναντι στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα;

 

Ήταν Δεκέμβριος του 2018 όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Blue Sky εξέφρασε όλη την απέχθειά του για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο:

 

«Ο Ακενοτούμπο, που παίζει στο NBA ως Έλληνας δεν παίζει;». Στη συνέχεια, αφού με την παρέμβαση του δημοσιογράφου πρόφερε σωστά το όνομα του star του NBA, πρόσθεσε: «Ο Αντετοκούνμπο ο Έλληνας δεν λένε ότι είναι; Ιθαγένεια ελληνική έχει, κάπου στην Αφρική γεννήθηκε. Πώς τον λένε; "Ο Έλληνας" τον λένε και καλώς τον αποκαλούν έτσι».

 

Μετά την κατακραυγή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ, μίλησε στο Κανάλι της Βουλής για να «τα μαζέψει»: «Ότι είναι λίγο γλωσσοδέτης το όνομα του θέλω να είμαι ειλικρινής, είναι και για αυτό το έκανα λάθος. Είπα το ακριβώς ανάποδο από αυτό που έγραψαν στο διαδίκτυο. Το επιχείρημά μου ήταν σε μια διαφωνία με έναν δημοσιογράφο για το αν η συμφωνία των Πρεσπών με τον όρο "nationality" εννοεί εθνότητα ή ιθαγένεια, και του είπα: δείτε το παράδειγμα του Αντετοκούνμπο. Εκεί έκανα εγώ το λάθος και είπα ότι έχει γεννηθεί στην Αφρική. Δεν γνώριζα ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει σημασία, δεν το είπα υποτιμητικά. Έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια, είναι Έλληνας γιατί έχει πάρει το nationality. Άρα όταν παίρνεις το nationality είσαι Έλληνας. Άρα και ο κάτοικος των Σκοπίων όταν πάρει το nationality Μακεδόνας, θα είναι Μακεδόνας. Οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας. Τον έφερα ως παράδειγμα για να εξηγήσω τη συμφωνία των Πρεσπών. Το πήραν τώρα αυτό και το έκαναν άλλο.

 

»Ο Αντετοκούνμπο την πήρε την ιθαγένεια από την κυβέρνηση Σαμαρά, τον σεβόμαστε, τον εκτιμάμε. Εγώ τον αγαπάω και τον εκτιμώ ότι μόνο επειδή είναι φανταστικός παίκτης αλλά γιατί έχει κάτι που με συγκινεί φοβερά. Πάει στην Αμερική, υψώνει την ελληνική σημαία, αγκαλιάζει την ελληνική σημαία και τραγουδά τον εθνικό ύμνο με μία υπερηφάνεια ανατριχιαστική. Για αυτό τον σέβομαι και τον αγαπώ πραγματικά».

 

Αλήθεια, χάρη στον Αντώνη Σαμαρά πήρε ιθαγένεια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

 

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της μετά την απόδοση της ιθαγένειας στον σπουδαίο αθλητή το 2013 θύμισε ότι αν και πληρούσε τις προϋποθέσεις, δεν είχε προλάβει να γίνει Έλληνας, καθώς ο σχετικός νόμος «πάγωσε».

 

Μάλιστα, εξήγησε ότι «ο Πρωθυπουργός, μέγας πολέμιος του ν.3838, υποδέχεται και τον Αντετοκούμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί. Αφού στέρησε από όλα τα παιδιά σαν τον Αντετοκούμπο την ελληνική ιθαγένεια, τώρα επιχαίρει για το πρώτο ελληνικό draft στο NBA… Έχει όρια η υποκρισία;».

 

Και συνέχισε: «Γεννημένος εδώ από αλλοδαπούς μετανάστες και έχοντας γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πραγματική πατρίδα, ο Γιάννης πληρούσε αναμφίβολα τις προϋποθέσεις για κτήση ιθαγένειας με βάση το νόμο 3838/2010. Πριν, όμως, προφθάσει να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, η σύντομη νομοθετική άνοιξη της ελληνικής ιθαγένειας είχε ήδη λήξει άδοξα».

 

Και να που ξαφνικά έκανε το θαύμα της η βιοτεχνία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων, γνήσιο τέκνο των πιο σκοτεινών περιόδων της ελληνικής ιστορίας. Σε ανακοίνωσή του της 9ης Μαϊου 2013, το πρακτορείο που εκπροσωπεί τον αθλητή έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση:

 

«Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που βοήθησε να προχωρήσει η διαδικασία. Οι άλλοι, χιλιάδες άλλοι γεννημένοι και σπουδασμένοι στην Ελλάδα, ας περιμένουν! Αυτοί δεν αξίζουν να είναι συμπατριώτες.

(...)

 

ΥΓ. Προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κ.κ. Στυλιανίδη & Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σαμαρά.

 

Αξιότιμοι κύριοι, Θα μπορούσατε τουλάχιστον να είστε συνεπείς στις επανειλημμένα εκφρασμένες αντιλήψεις σας και να μην πολιτογραφούσατε τον (πολλά υποσχόμενο) Έλληνα μπασκετμπολίστα. Διότι κατά βάθος βέβαια, είναι σίγουρο πως ούτε αυτόν τον θεωρείτε Έλληνα. Εμείς πάντως τον θεωρούμε, όχι επειδή παίζει καλό μπάσκετ, αλλά επειδή νιώθει ότι μπορεί να μοιράζεται το μέλλον του μαζί μας».

 

Ο πρώην γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννοι σε άρθρο του στη Lifo συμπλήρωσε την εικόνα:

 

«Τον Απρίλιο του 2010 ψηφίζεται ο 3838, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση. Για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο είναι ο νόμος που τους δίνει ελληνικό διαβατήριο. Είναι ο νόμος που θα τους άνοιγε τον κόσμο του διεθνούς μπάσκετ. Το 2013 ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός στο ΣτΕ που αποφαίνεται ότι τα έθνη "δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα". Το ανώτατο δικαστήριο κηρύσσει το δίκαιο του αίματος.

 

(...)

 

Άρα ενώ πριν ο στρατηλάτης και μακεδονομάχος κ. Σαμαράς κράδαινε το ελληνόμετρο ως γνήσιος ελληνόψυχος και εχθρός του ν. 3838, αναγκάστηκε υπό το βάρος της κοινής γνώμης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να βάλει για λίγο τον πατριωτισμό του σε παρένθεση. Έτσι χορηγήθηκε ελληνικό διαβατήριο στον Γιάννη. Οι ίδιοι υπερπατριώτες που ήθελαν να στερήσουν από τα παιδιά σαν τον Γιάννη την ελληνική ιθαγένεια επέχαιραν όταν αυτός έγινε το πρώτο ελληνικό draft στο NBA. Σήμερα σίγουρα θα επιχαίρουν για τον πρώτο Έλληνα MVP. Ουαί υμίν».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη