Λ. Αβραμάκης: «Παραιτήσεις ιατρών, αναστολές προσωπικού και τα σοβαρά κενά υποβαθμίζουν διαρκώς το Νοσοκομείο Σερρών»


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τις νέες παραιτήσεις που φέρονται να έχουν υποβάλλει ιατροί στο Νοσοκομείο Σερρών, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για την διαρκή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σερρών. Σε όλα αυτό το διάστημα της μακράς πανδημίας ουσιαστικά δεν έχει ενισχύσει καθόλου το Νοσοκομείο μας. Τα κενά σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν και αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Τους προηγούμενους μήνες γίναμε όλοι μάρτυρες της διακοπής λειτουργίας κρίσιμων για τη δημόσια υγεία κλινικών λόγω της έλλειψης ιατρών. Συμπολίτες μας που χρειαζόταν ιατρικές υπηρεσίες από Νοσοκομείο παραπέμφθηκαν ή διακομίστηκαν σε Νοσοκομεία γειτονικών Νομών ή αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειαζόταν.

 

Το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έδωσε και δίνει για περισσότερο από 1,5 χρόνο τώρα μια μάχη ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της φυσικής τους αντοχής. Η απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει το Νοσοκομείο σε συνδυασμό με την αναστολή εργασίας που επιβλήθηκε περίπου στο 13% του μόνιμου προσωπικού, πολλαπλασίασε τα κενά και φέρνει απόγνωση στους εργαζόμενους που παραμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλλει ένας ουρολόγος και ο μοναδικός γαστρεντερολόγος του Νοσοκομείου, ενώ έχει παραιτηθεί και ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής από το βαθμό του διευθυντή λόγω της έλλειψης καρδιολόγων που δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Πριν δεκαπέντε περίπου ημέρες είχαν παραιτηθεί τρεις ακόμα ιατροί, ενώ ο νέος αναισθησιολόγος που τοποθετήθηκε στο Νοσοκομείο τέθηκε σε αναστολή εργασίας.

 

Σε αυτές τις συνθήκες, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε η είδηση σε πανελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό, που φέρει το Νοσοκομείο Σερρών να τελεί υπό συγχώνευση με το Νοσοκομείο της Δράμας προκειμένου να εφημερεύουν εκ περιτροπής. Η είδηση μπορεί να διαψεύδεται αλλά είναι ενδεικτική της υποβάθμισης που έχει υποστεί το Νοσοκομείο μας. Η πραγματικότητα αυτή σε συνδυασμό με την εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ να επιδιώκει την αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής αγοράς σε υπηρεσίες υγείας σε βάρος των δημοσίων Νοσοκομείων, η νομοθετική παρέμβαση των προηγούμενων ημερών που επιτρέπει την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών των Νοσοκομείων σε ιδιώτες καταδεικνύει ότι υπάρχει σχεδιασμός σταδιακής αποψίλωσης των Νοσοκομείων προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να στερήσει από τους Σερραίους το επίπεδο της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης που δικαιούνται.

 

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απαιτούμε την πλήρη κάλυψη των κενών που υπάρχουν ιδίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να λειτουργούν όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου απρόσκοπτα. Απαιτούμε το πάγωμα της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων, δεδομένου ότι τα κενά που δημιουργούνται δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου και άρα τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών. Απαιτούμε την καθιέρωση κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένων ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία όπως το Νοσοκομείο Σερρών. Όλα τα παραπάνω θα τεθούν και θα αναδειχτούν και κατά την επίσκεψη του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος θα επισκεφθεί το Νομό μας και τις δομές δημόσιας υγείας την επόμενη εβδομάδα.

 

Οι κάτοικοι του Νομού Σερρών αντιλαμβάνονται πλέον πλήρως τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη ΝΔ. Εμείς εμπιστευόμαστε το δημόσιο σύστημα υγείας και έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την ουσιαστική ενίσχυσή του όχι απλώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ώστε όλοι οι κάτοικοι του Νομού Σερρών να αισθάνονται ασφαλείς. Η ΝΔ επιμένει στη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας και την μεταβίβαση του συνόλου σχεδόν των υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες. Αντί να αναγνωρίσει λόγω της πανδημίας την αναγκαιότητα της ύπαρξης αξιόπιστου και ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας όπως κάνουν όλες οι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και παρατάξεις σε όλο τον κόσμο, η ΝΔ επιμένει στα προ πανδημίας ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού και χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία πλήρους υποβάθμισης των Νοσοκομείων και της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η στήριξη των ιατρών, των νοσηλευτών, του παραϊατρικού προσωπικού, των διοικητικών υπαλλήλων και του βοηθητικού προσωπικού είναι συλλογική ευθύνη όλων μας».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη