«Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τη βία» από καθηγητές του ΑΠΘ και απόφοιτους της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ


Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία που προωθεί η κυβέρνηση, στον απόηχο των σοβαρών γεγονότων και της άγριας καταστολής εντός του χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που προκάλεσαν και τον τραυματισμό ενός φοιτητή.

 

Με ανακοίνωσή τους μέλη του προσωπικού της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ καταγγέλλουν το όργιο αστυνομικής βίας εντός των χώρων του πανεπιστημίου, εκφράζουν την αγανάκτησή τους και ζητούν αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και επιστροφή στον διάλογο.

 

Παράλληλα, απόφοιτοι της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει κείμενο διαμαρτυρίας κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ, το οποίο συνοδεύεται από εκατοντάδες υπογραφές, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

 

Αναλυτικά

 

Ανακοίνωση από Μέλη του Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

 

Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τον τελευταίο μήνα τη μετατροπή του εργασιακού μας χώρου σε πεδίο μαχών, με αποκορύφωμα την εξαιρετικά βίαιη επίθεση των ΜΑΤ την Πέμπτη 26 Μαΐου σε φοιτήτριες/φοιτητές.

 

Έχοντας εκφράσει κι άλλες φορές στο παρελθόν ως ακαδημαϊκές/οί δασκάλες/οι, αλλά και ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, την αντίθεσή μας με την παρουσία των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, δηλώνουμε και πάλι την αδιαπραγμάτευτη αφοσίωσή μας σε ένα ασφαλές δημόσιο πανεπιστήμιο που αποτελεί χώρο ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών, καθώς και τη συμπαράστασή μας στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του ΑΠΘ που βίαια χτυπήθηκαν και τραυματίστηκαν.

 

Εκφράζουμε δημόσια την αγανάκτησή μας για όσα είδαμε να συμβαίνουν στο πανεπιστήμιό μας (βανδαλισμούς και επιθέσεις από μειοψηφίες γνωστών/αγνώστων, ρίψη χημικών, χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας, τραυματισμούς φοιτητ(ρι)ών), αλλά κυρίως καταθέτουμε τη σθεναρή μας άρνηση να εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου τέτοια φαινόμενα αποτελούν την καθημερινή μας πραγματικότητα.

 

Ζητάμε την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τους χώρους του πανεπιστημίου και επαναφέρουμε το αίτημα για έναρξη διαλόγου, ώστε να επανέλθει το ζήτημα εκεί όπου θα έπρεπε να έχει ήδη μπει από χρόνια, δηλ. στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Καλούμε όλα τα αρμόδια όργανα και τους συλλόγους φοιτητ(ρι)ών και εργαζομένων του ΑΠΘ να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς βία, αλλά με διάλογο.

 

Μέλη του Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ

 

    Ελένη Αγαθοπούλου, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

    Γιώργος Αγγελόπουλος, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

    Νίκος Αμβράζης, Τμήμα Φιλολογίας

    Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Τμήμα Φιλολογίας

    Φωτεινή Αποστόλου, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

    Σοφία Αυγητίδου, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

    Γιάννης Βελούδης, Τμήμα Φιλολογίας

    Τριανταφυλλιά Γιάννου, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

    Μαρία Δημητρακοπούλου, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

    Μάρω Δόικου, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

    Λία Ευσταθιάδη, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

    Νίκος Ευστρατίου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας 

    Μαρία Ιατρού, Τμήμα Φιλολογίας

    Ειρήνη Κόντα, Τμήμα Φιλολογίας

    Τάσος Καπλάνης, Τμήμα Φιλολογίας

    Ελβίρα Μασούρα, Τμήμα Ψυχολογίας

    Δημήτρης Μιχελιουδάκης, Τμήμα Φιλολογίας

    Αφροδίτη Μπάκα, Τμήμα Ψυχολογίας

    Κυριάκος Μπονίδης, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

    Ιωάννα Ναούμ, Τμήμα Φιλολογίας

    Σουζάνα Παντελιάδου, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

    Βασιλική Παπαδοπούλου, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

    Δέσποινα Παπαδοπούλου, Τμήμα Φιλολογίας

    Όλγα Παντούλη, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

    Θεοδοσία-Σούλα Παυλίδου, Τμήμα Φιλολογίας

    Αθηνά Πεγκλίδου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

    Μαρία Πλαστήρα-Βαλκάνου, Τμήμα Φιλολογίας

    Αναστασία Στάμου, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

    Ελένη Τούντα, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

    Λήδα Τριανταφυλλίδου, Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας

    Δήμητρα Τσιτσικλή, Τμήμα Φιλολογίας

    Χρυσάνθη Τσίτσιου-Χελιδόνη, Τμήμα Φιλολογίας

    Λία Φίγγου, Τμήμα Ψυχολογίας

    Βασίλης Φυντίκογλου, Τμήμα Φιλολογίας

    Γεωργία Φωτιάδου, Τμήμα Φιλολογίας

    Λουκιανός Χασιώτης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

 

 

 

Ανακοίνωση αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

 

Όσες και όσους υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο μάς συνδέει η εμπειρία της φοίτησής μας στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Σε διαφορετική χρονική περίοδο για την καθεμιά και τον καθένα μας, η φοίτηση αυτή μάς έδωσε τη δυνατότητα να διαμορφωθούμε κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά: να διαβάσουμε και να προβληματιστούμε, να γνωρίσουμε καινούριους ανθρώπους και να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε και να συντονιστούμε, να αγωνιστούμε και να ελπίσουμε, να απογοητευτούμε και να ξαναπροσπαθήσουμε, να ερωτευτούμε και να διασκεδάσουμε, να δημιουργήσουμε και να αμφισβητήσουμε. Όλα αυτά μπορέσαμε να τα ζήσουμε σε μια σχολή και μια πανεπιστημιακή πραγματικότητα ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ πάνω από τα κεφάλια μας.

 

Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας να εγκαταστήσει σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας σε κάθε ίδρυμα και σχολή γίνεται αντιληπτή από εμάς ως προσπάθεια μετατροπής του πανεπιστημίου σε χώρο κοινωνικά αποστειρωμένο, παραδομένο στις ορέξεις τόσο των αφηνιασμένων "πραιτωριανών" των Χρυσοχοΐδη – Θεοδωρικάκου, όσο και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που προσβλέπουν σε σχολές-κοιμητήρια που θα παράγουν κέρδος. Οι συνεχείς επιθέσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ματωμένο πρόσωπο του φοιτητή, οι καθημερινές σεξιστικές συμπεριφορές των ΜΑΤ κατά φοιτητριών, η τρομοκράτηση των φοιτητών, η επιχειρούμενη φίμωση και κατάργηση των πολιτικών συλλογικοτήτων, η κατάργηση της δωρεάν σίτισης και στέγασης προοικονομούν για όλα τα παιδιά που σπουδάζουν (ή πρόκειται να σπουδάσουν) ένα μέλλον πειθάρχησης και υποταγής, φόβου και εξευτελισμών. Συγχρόνως, στέλνουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι θα αντιμετωπίζεται με αύρες, γκλομπς και δακρυγόνα όποιος/α διαμαρτύρεται για την απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, για την ακρίβεια, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την περιφρόνηση της δημόσιας υγείας.

 

Πιστεύουμε βαθιά πως η κατασταλτική μανία της κυβέρνησης και πρέπει και μπορεί να συναντήσει μαζική κοινωνική αντίσταση και τελικά να ανατραπεί. Επιμένουμε σε ένα πανεπιστήμιο που θα είναι δημόσιος, δωρεάν κοινωνικός χώρος και όχι άντρο ανομίας των ΜΑΤ και των ιδιωτών κερδοσκόπων. Η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στις σχολές. Στεκόμαστε στο πλάι των αγωνιζόμενων φοιτητριών και φοιτητών που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια συνεχίζουν να παλεύουν παρά την πρωτοφανή συκοφάντησή τους από τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Δηλώνουμε ότι θα τους συμπαρασταθούμε μαζικά και αποφασιστικά γνωρίζοντας ότι υπερασπίζονται στην πράξη το δικαίωμα πρόσβασης όλων των παιδιών στις βιβλιοθήκες και στη γνώση, την ώρα που το υπουργείο με θράσος πανηγυρίζει για τον αποκλεισμό χιλιάδων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Δεν τους έπιασε ο πόνος να χτίσουν μια βιβλιοθήκη ή να βελτιώσουν το επίπεδο σπουδών, αν ήταν έτσι δεν θα έδιναν 30 εκατομμύρια στην πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά σε καθηγητές, συγγράμματα, έρευνα κ.α.

 

Καλούμε κάθε άνθρωπο που ανέπνευσε τον αέρα ακαδημαϊκής και κοινωνικής ελευθερίας στα φοιτητικά του χρόνια να μην επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να θεωρήσουν και δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του δημόσιου – δωρεάν πανεπιστημίου και των λαϊκών ελευθεριών. Καλούμε, παράλληλα, την υπουργό Θρησκευμάτων (και μόνο) κ. Κεραμέως να προσφέρει τη μοναδική υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στη δημόσια εκπαίδευση ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΗ από τη θέση της και παίρνοντας μαζί της όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που ετοιμάζει. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει και ο κ. Θεοδωρικάκος που δίνει εντολές να ΜΑΤώνουν τους φοιτητές καθημερινά. Εκφράζουμε, τέλος, τη βαθιά μας ανησυχία για το ενδεχόμενο ανεπίστρεπτων τραγικών συμβάντων εξαιτίας της αστυνομικής παρουσίας στις σχολές, ενδεχόμενο για το οποίο ακέραια την πολιτική ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

 

 

 

 

 

 

1 Σχόλια

  1. Έλεος το ξεφτιλίσατε με το παραμύθι της αστυνομικής βίας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη