Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Τιμία Ζώνη στο Σιδηρόκαστρο


του Χρήστου Καναρόπουλου για τη Romfea.gr

 

Το Σιδηρόκαστρο λαμπροφορεί και η ακριτική Ιερά Μητρόπολη της Μακεδονίας μεγαλύνεται επί τη εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Κυρίας Θεοτόκου.

 

Εκατοντάδες προσκυνητές προσήλθαν και φέτος στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα, στην ακρόπολη του Σιδηροκάστρου, για να καταθέσουν ευλαβική την αγάπη και τον σεβασμό τους στην Υπεραγία Θεοτόκο και να προσκυνήσουν την ιστορική Ιερά Της Εικόνα.

 

Την θαυματουργή Ιερή Εικόνα μετέφεραν πρόσφυγες από το Μελένικο – όπου ήταν η παλαιά έδρα της Μητροπόλεως – το 1913 στο Σιδηρόκαστρο, και την οποία τοποθέτησαν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Σιδηροκάστρου.

 

Ακολούθως μεταφέρθηκε στον σπηλαιώδες, παλαιό Μακεδονικό τάφο, Ναύδριο λαξευμένο στο βράχο και ανακαινισμένο εξ΄ ολοκλήρου το 2003 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ο οποίος ανέδειξε έτι δε περισσότερο το Προσκύνημα και την εορτή!

 

Το εσπέρας της Παρασκευής 30 μηνός Αυγούστου 2024, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Αποστόλου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου και Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου προσκληθέντων με αισθήματα αγάπης και τιμής για τον εορτασμό της Προστάτιδος του Σιδηροκάστρου και Εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Σεβ. Ποιμενάρχη της κ. Μακάριο.

 

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Κληρικοί και Διάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη λαμπρή εορτή του Σιδηροκάστρου.

 

Εν συνεχεία ακολούθησε Ιερά Λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνος, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σιντικής, τιμητικού αγήματος του Στρατού και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από το Ιερό Προσκύνημα στο κέντρο της πόλης, στην κεντρική Πλατεία της οποίας τελέστηκε Αρτοκλασία με τον θείο λόγο να κηρύττει με ενθουσιώδη, αφυπνιστικό και δυναμικό λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά τα λάβαρα πίστεως και της πατρίδας και να έχουν βεβαία την ελπίδα ότι με την πίστη στον Χριστό, στην Κυρία Θεοτόκο και στους Αγίους η πατρίδα δεν πεθαίνει!

 

Ευχήθηκε η Έφορος του Σιδηροκάστρου Κυρία Θεοτόκος να σκέπει και να αγιάζει τα διαβήματα όλων και ευχαρίστησε θερμώς εκ μέρους όλων των Αρχιερέων τον κυριάρχη Επίσκοπο κ. Μακάριο για την ευγενή πρόσκλησή του να συνεορτάσουν μαζί με τον ευλογημένο λαό της Σιντικής την Υπεραγία Θεοτόκο.

 


Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων των εκατοντάδων πιστών που πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Μακάριος μαζί με τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Γεώργιο Τάτσιο τίμησαν τον εκ Καστανούσας ορμώμενο χάλκινο Ολυμπιονίκη Πέτρο Γκαϊδατζή, στιγμή που χαρακτηρίστηκε από συγκίνηση και υπερηφάνεια!

 

Η λιτανεία κατέληξε και πάλι στο Ιερό Προσκύνημα, όπου την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Επικεφαλής του Λαού ήταν οι Βουλευτές του ν. Σερρών κα Φωτεινή Αραμπατζή κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Γεώργιος Τάτσιος και Ηράκλειας κ. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, κ.α.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη