Φλώρινα / Το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας απέρριψε την λειτουργία του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας»


Κατά της ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα τάχθηκε το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, κάνοντας δεκτή την έφεση της Εισαγγελέως Φλώρινας ενεναντίον της αρχικής απόφασης του Ειρηνοδίκη Φλώρινας για την ίδρυση και λειτουργία του όσο και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Φλώρινας που δικαίωνε την λειτουργία του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας».

 

Το Εφετείο κάνει δεκτά τα επιχειρήματα της Εισαγγελέως όσο και των φορέων κι απορρίπτει τους λόγους λειτουργίας του συγκεκριμένου κέντρου στην Ελλάδα.

 

Στους φορείς που αντιτίθενται στο Κέντρο περιλαμβάνται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας ο «Αριστοτέλης», η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας.

 

Ο νομικός σύμβουλος του Κέντρου Κύρος Σπόνδης που χειρίστηκε τα θέματα του καταστατικού του Σωματείου δήλωσε στο vetonews ότι «αν και δεν έχουμε στα χέρια μας ακόμη το σκεπτικό της απόφασης δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο και δεν θα διστάσουμε να φθάσουμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθούμε».

 

Τον Μάρτιο του 2023, το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε τις ενστάσεις κατά της δημιουργίας «Κέντρου Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» και αποφάσισε να επικυρώσει το καταστατικό του.

 

Σύμφωνα με το vetonews.gr το σύνολο της απόφασης (50 σελίδες) συνιστούσε μια σημαντική στιγμή στα δικαστικά χρονικά αφού «με θεμελιωμένα επιχειρήματα ανατρέπεται μια στερεοτυπική πρακτική των τελευταίων 40 ετών σε ζητήματα που σχετίζονται με τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών».

 

Στο ίδιο δημοσίευμα τονιζόταν, ότι η Εισαγγελέας και οι προσφεύογοντες «εξάντλησαν τα επιχειρήματά τους επικαλούμενοι τα άρθρα της Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του Σωματείου για την Μακεδονική Γλώσσα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας όπου εκτός των άλλων η νομική παραστάτης είχε την ιδέα να επικαλεστεί ως προβληματικό σημείο, άρθο του καταστατικού του Σωματείου που αναφέρει ότι, «αν διαλυθεί, η περιουσία του θα διανεμηθεί σε απόρους της Πέλλας ενώ η πλειοψηφία των μελών (13) είναι Φλωρινιώτες».

 

Την υπεράσπιση των ισχυρισμών του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» είχε ο δικηγόρος εκ Πτολεμαΐδας Κύρος Σπόνδης.

 

Στην θεμελίωση της απόφασης για την ΜΚΟ «Κέντρο Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα» η Πρωτοδίκης Φλώρινας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

 

«Τα σωματεία που συστήνονται για σκοπούς όπως λ.χ. για την επιδίωξη διαφόρων κοινωνικών η οικονομικών σκοπών, την προστασία της πολιτιστικής η πνευματικής κληρονομιάς την αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας η την επιβεβαίωση της μιας μειονοτικής συνείδησης, είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας».

 

Πρόσθετε, ότι «ο τρόπος με τον οποίο η εκάστοτε εθνική νομοθεσία καθιερώνει την ελευθερία αυτή και την εφαρμογή της στην πράξη από τις αρχές αποκαλύπτει την κατάσταση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της εκάστοτε χώρας».

 

Η δικαστής προχωρά στην διαπίστωση λέγοντας ότι: «η άρνηση λ.χ. εγγραφής σωματείου με την αιτιολογία να δοθεί τέλος στην εικαζόμενη πρόθεση των ιδρυτών τους να διαδώσουν την ιδέα ότι υφίσταται μια εθνική μειονότητα και ότι τα δικαιώματα των μελών της δεν τυγχάνουν πλήρους σεβασμού δεν κρίνεται αναγκαίο και κατάλληλο μέτρο καθόσον ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί ότι η ανωτέρω εικαζόμενη πρόθεση είναι πραγματικός σκοπός του σωματείου, τούτο δεν ισοδυναμεί αυτομάτως με ορισμένη απειλή προς μια δημοκρατική κοινωνία».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη