ΠΑΣΟΚ / Οι πρώτες σκέψεις των Ανδρουλάκη – Δούκα, η στάση των υπολοίπων


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ανέδειξε, καταρχάς, ως νικητή τον ίδιο τον πολιτικό φορέα. Οι 300 χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες αποτελούν ένα ισχυρό τεκμήριο της διείσδυσης του ιστορικού κόμματος στην κοινωνία, παρά την εκλογική σμίκρυνση που έχει υποστεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

 

Οι αιθεροβάμονες είχαν τοποθετήσει τον πήχη στις 400.000, ωστόσο ουδείς απογοητεύτηκε για την μη υλοποίηση αυτού του στόχου. Κάποια στελέχη, μάλιστα, υποστήριζαν, έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη χθες τη νύχτα, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» με αφορμή την υψηλή συμμετοχή.

 

Οι…πιο συνετοί, εντούτοις, απαντούσαν με τα πρόσφατα λόγια του Σημίτη. Ανέφεραν, δηλαδή, ότι η πετυχημένη εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης για το ιστορικό κόμμα διότι «οι ευκαιρίες δε θα είναι άπειρες». Υπό αυτό το πρίσμα, το ζευγάρι του δεύτερου γύρου θα κληθεί να παρουσιάσει ή να επαναλάβει, το σχέδιο ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ με στόχο να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη. Οι δύο μονομάχοι θα επιχειρήσουν να προσεταιριστούν τους ψηφοφόρους των Π. Γερουλάνου, Άννας Διαμαντοπούλου, Μ. Κατρίνη και Ν. Γιαννακοπούλου. Φυσικά, δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

Το προβάδισμα Ανδρουλάκη

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξασφάλισε μία διαφορά οχτώ μονάδων από τον συνυποψήφιο του ενώ όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα κατέδειξαν την υπεροχή του έναντι του, στο σενάριο του β΄ γύρου. Σε σχετική ερώτηση της Pulse (σ.σ. η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε χθες το βράδυ) το 45% δήλωσε ότι θα στηρίξει Νίκο Ανδρουλάκη και το 31% Χάρη Δούκα. Στην έρευνα συμμετείχαν, όσοι δήλωσαν ότι σίγουρα ή μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή.

 

Σε αυτό το φόντο, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι της Χαριλάου Τρικούπη, το κεντρικό μέλημα του Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι να «αποφύγει κάποιο λάθος» – ειδικά στο debate που προγραμματίζεται – και να υιοθετήσει ενωτικούς τόνους. Η πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναμένει από το επιτελείο του Χ. Δούκα «προσπάθειες όξυνσης των τόνων» παραπέμποντας στο επεισόδιο της 26ης Σεπτεμβρίου, όταν  Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε καταγγείλει επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα» εις βάρος του από διαδικτυακούς λογαριασμούς και στενούς συνεργάτες του προέδρου.

 

Σε ένα τέτοιο πιθανό σενάριο, η πλευρά Ανδρουλάκη «δεν θα τσιμπήσει», όπως χαρακτηριστικά λεγόταν. Επιπλέον, από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκπέμπεται η πεποίθηση ότι οι πολίτες της Αθήνας – και ευρύτερα της Αττικής – «θα κινηθούν με την ίδια ‘τιμωρητική’ λογική έναντι του Δούκα». Σημειώνεται ότι στην Αττική, πρώτευσε σε ψήφους ο κ. Γερουλάνος και ακολούθησαν η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας!

Οι χαμηλές πτήσεις του Δούκα στο Λεκανοπέδιο

 

Οι χαμηλές πτήσεις στο Λεκανοπέδιο αποτελούν, ήδη από σήμερα το πρωί, την βασική πηγή προβληματισμού του κ. Δούκα. Οι πολίτες – ψηφοφόροι κατέδειξαν – σύμφωνα με όλες τις ερμηνείες – τη δυσαρέσκεια τους, για την απόφαση του δημάρχου να δραστηριοποιηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι παραπομπές του Δούκα σε διεθνή παραδείγματα ηγετών με παράλληλες πολιτικές αρμοδιότητες – Φρανσουά Μιτεράν, Βίλλυ Μπραντ – δεν έκαναν γκελ στις μεγαλύτερες δεξαμενές των ψηφοφόρων της χώρας.

 

Ο Χ. Δούκας – που χθες δήλωσε ότι το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας θυμίζοντας τη στρατηγική του β’ γύρου στις δημοτικές εκλογές – θα κληθεί πρωτίστως να απαντήσει πειστικά, στα μηνύματα που έλαβε από τους πολίτες της πρωτεύουσας. Επιπλέον, αναμένεται να προβάλλει τις επιθέσεις – όπως υποστηρίζει – που δέχεται από φιλοκυβερνητικά MME ώστε να προσελκύσει τα πιο προοδευτικά τμήματα της βάσης.

Η στάση των «χαμένων»

 

Η στάση των άλλων υποψηφίων έχει αποκρυσταλλωθεί, από χθες. Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι «δεν περιμένουν οι πολίτες από μένα να πω ποιος θα κερδίσει στον επόμενο γύρο», δείχνοντας διάθεση να κρατήσει στάση ουδετερότητας. Το γεγονός, όμως, ότι έχει υποστηρίξει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και βουλευτής, δίνει αυτόματα πόντους στον κ. Ανδρουλάκη. Μολαταύτα, ο κ. Γερουλάνος είχε απήχηση και στα αριστερόστροφα ακροατήρια που στοχεύει ο κ. Δούκας.

 

Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν απάντησε στο ερώτημα για το αν θα εκφράσει προτίμηση για τον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Οι ψηφοφόροι της, εντούτοις, θεωρούνται ότι ανήκουν στο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» και στο «πασοκικό» σύμπαν είναι γνωστό ότι ο Κώστας Σημίτης στηρίζει τον Ν. Ανδρουλάκη. «Το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες» δήλωσε και ο Μιχάλης Κατρίνης.

 

Το βαρομετρικό των σχέσεων του βουλευτή Ηλείας και του Ν. Ανδρουλάκη είναι χαμηλό. Το επιτελείο προέδρου, ωστόσο, θύμιζε το εξής περιστατικό στο πρώτο debate: Toν Κατρίνη να θέτει στον Χ. Δούκα (σ.σ. με παθιασμένο τρόπο όπως διαπίστωσε ο δήμαρχος) το ερώτημα πως θα συνδυάσει μία πιθανή πρωθυπουργία με την δημαρχία. Τέλος, εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι της Ν. Γιαννακοπούλου θα προτιμήσουν τον κ. Δούκα με δεδομένο ότι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ βάσισε την εκστρατεία της σε ριπές κατά του Ν. Ανδρουλάκη.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη