Στους διαδρόμους των μουσείων / Η θυγατέρα εισαγγελέα, η ανιψιά από την Αστόρια και η θεία από τη Λακωνία


Μαρεύα

Ταβέρνα το έκαναν το μουσείο. Κάλεσαν και τον Κακοφωνίξ με τα όργανα. Εμένα δεν με ενόχλησε, γιατί προνόησα και έφυγα την Παρασκευή από το Κολωνάκι. Δεν θα άντεχα να είμαι ούτε στον διπλανό δρόμο από τους ξεπεσμένους. Άλλωστε εγώ είμαι της γαλλικής κουλτούρας, οι βασιλείς μού αρέσουν κυρίως στη γκιλοτίνα.

Με πήραν όμως οι φίλες μου απελπισμένες με την κακόηχη μπουζουκοταβέρνα. Και τι κάθεστε; Τους λέω. Καλέστε την αστυνομία. Δουλειά της είναι η ηχορύπανση. Δίσταζαν στην αρχή, όμως στο τέλος την έστειλαν. Δεν το γλίτωσαν βέβαια το ξενύχτι. Μέχρι τις 4 το πρωί το πήγαν το γλέντι με τις γερακίνες. Άλλο ένα τέτοιο και θα μαζέψουμε υπογραφές να τους διώξουμε από τη γειτονιά.

 

 

 

Είχα κι εγώ μια ξαδέρφη που παντρεύτηκε στην Αστόρια και έκανε μια κόρη Θεοδώρα. Έχετε δει γάμους στην Αστόρια; Εγώ το απέφυγα επιμελώς να έρθω σε επαφή με όλες αυτές τις ατάλαντες. Ξέρετε ότι υπάρχει second hand μαγαζί που πουλάει μόνο ρούχα για τέτοιους γάμους; Είχα στείλει την κοπέλα, τη φιλιππινέζα μου, που ήθελε να ντυθεί Τόλμη και Γοητεία. Όμως δεν μπόρεσα να αποφύγω την ξαδέρφη, που ήθελε να μας δείξει τα βίντεο του γάμου της μοναχοκόρης της. Και δως του να λέμε εμείς τι κρίμα που δεν μπόρεσα χρυσή μου -κι από μέσα μας να εννοούμε ούτε πεθαμένες σε αυτό το καρακατσουλιό.

Ακόμη κι αυτά ήταν καλύτερα από τον γάμο στο Μουσείο-ταβέρνα. Και τι ταβέρνα. Ταβέρνα στο Γαρδίκι Τρικάλων. Τουλάχιστον η ξαδέρφη είχε καλέσει τον Αργυρό και τον χρυσοπλήρωσαν. Εστιάτορες στην Αστόρια. Τούτοι δω, οι τάχα εστεμμένοι, που δεν άφησαν στο Τατόι ούτε τα μαχαιροπήρουνα, ούτε μια ορχήστρα της προκοπής δεν αξιώθηκαν. Πόσα να δώσουν πια κι αυτοί οι Δανοί στους φτωχούς και ξεπεσμένους συγγενείς τους; Βαρέθηκαν. Ούτε στον γάμο δεν ήρθαν.

Την κάνανε όμως την αγρυπνία στο Μουσείο. Εκεί που άρχει η κόρη Εισαγγελέως. Τι να κάνεις χρυσή μου κι εσύ. Η ξιπασμένη με τους ξεπεσμένους, λογικό. Γυρνάει παντού και λέει ότι είναι κόρη Εισαγγελέως. Και ότι παίζει τους κώδικες στα δάχτυλα. Η νομοδιδάσκαλος. Βέβαια τώρα που έμαθε το πανελλήνιο το ονοματάκι της με την Hendes Majestaet, δεν της καλάρεσε. Της χαλάει το ίματζ που έχτιζε τόσα χρόνια. Που δεν υπέγραφε τίποτα, για να μην αναλάβει ευθύνη.

 

Ε δεν γίνεται να είσαι αρεστή και στους βασιλόφρονες και στους δημοκράτες. Και βασιλικιά και βενιζελικιά. Ούτε να πληρώνεσαι τα χιλιαρικάκια και να μην βάζεις υπογραφές, ούτε αυτό γίνεται. Όμως δεν εμφανίστηκε στον γάμο, μην φανεί σε κάνα βίντεο και την κάνουν πρωτοσέλιδο. Τόσα έκανε για να γίνει στο μουσείο της ο γάμος, κι αυτή να μη μπορεί να παραβρίσκεται ως οικοδέσποινα. Να δει από κοντά τους ευγενείς, τους υψηλούς προσκεκλημένους. Υπέφερε. Οι κακές γλώσσες λένε, βέβαια, ότι κλείστηκε στο γραφείο της για να βλέπει από το παράθυρο. Το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

Ο σοφός λαός μας λέει ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού… Ισχύει. Τώρα μάθανε όλοι το ποιόν της. Που δεν χρειαζόταν και πολύ μυαλό βέβαια. Στα 70 θυγατέρα Εισαγγελέα ή κόρη ναυάρχου; Άσε, μην το ζαλίζεις χρυσή μου, καταλάβαμε. Δεν έχεις κάνει κάτι αξιόλογο στη ζωή σου να διηγηθείς. Αυτά αξίζουν στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, όχι να τα λες γύρω γύρω. Σε ξέρει η άλλη τι κάλπικη είσαι και σε χρησιμοποιεί.

 

 

 

Αλλά τι να πω; Με βγάζουν και από τις έγνοιες μου για τον πρόεδρο του κινήματος. Βλέπω και αυτήν την Διαμαντοπούλου και ανησυχώ μήπως έχουμε κι εμείς Κασελλακιάδα ΙΙ. Γιατί είχαμε τον Κωνσταντίνο ΙΙ, ναι αυτόν τον προκομμένο που κατέστρεψε τη χώρα. Τι να θυμηθώ που δεν τα έζησα; Τον Μητσοτάκη να προσπαθεί να φάει τον Αντρέα; Τον Αντρέα να λέει για την μνήμη της ιστορίας και τον Εφιάλτη στη Βουλή; Περίμενα από το ΠΑΣΟΚ να πουνε κάτι για τους ντεμέκ εστεμμένους και τίποτε. Συγχύστηκα.

Αλλά εμείς οι σοσιαλίστριες δεν ξεχνούμε τι θα πει δεξιά και βασιλιάς μαζί. Θυμάμαι την γιαγιά μου να μου λέει ότι για τη Φρειδερίκη ετοίμαζαν πάντα δάφνινες τουαλέτες στις περιοδείες. Έτσι να κάνει την ανάγκη της θριαμβευτικά. Από τότε που μου το είπε θυμάμαι ότι έκοψα την δάφνη στις φακές. Και τις δάφνες στο κτήμα στην Ανάβυσσο τις ξερίζωσα μόλις το αγόρασα. Αλλά σου λέει τόσον καιρό δεν είχαν τουαλέτες στο μουσείο. Τώρα έφεραν για τους κουλ ρουαλιάλ χημικές. Πού να τους πάνε μέσα στο Μουσείο που βρωμεί και ζέχνει, να κολλήσουν και τίποτα; Εμείς οι κολωνακιώτισσες ούτε απέξω δεν περνάμε πια.

Είπαν και τι δεν είπαν για τον γάμο. Ότι θα έρθουν εστεμμένοι. Μόνον οι πλέιμειτ δεν ήρθαν. Εγώ εστεμμένους δεν είδα. Ποιοι; Από Αγγλία, από Ολλανδία, από Δανία; από πού; Μείνανε με την Ντόρα, τον Λυκουρέζο και κάτι επιχειρηματίες. Κατά τα λοιπά κάτι ξέμπαρκοι τριτοδεύτεροι και κάποιες άλλες που λες και ψώνισαν από το Second Hand που λέγαμε. Μέχρι και η αφεντιλίνα μου φάνηκε πιο κομψή σε από αυτές. Νομίζω ότι πλήρωσαν κομπάρσους. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Ούτε γαλαζοαίματοι, ούτε καν οι βουλευτές της ΝΔ δεν στριμώχτηκαν όπως τότε στην κηδεία του έκπτωτου. Τότε που έτρεχε η Λίνα με τα sneakers τρεις μέρες να συμμαζώξει, μη και μας βρουν ασυμμάζευτους στο καμένο κτήμα. Τώρα, ούτε απέξω δε πέρασε η Λίνα. Της κανόνισε το Μουσείο και μετά μπουχός. Δεν την βλέπω και πολύ ένθερμη να προχωρήσει το σχέδιο με τον Παύλο στο Τατόι, πέφτουν και τα ποσοστά της ΝΔ, ανεβαίνουν τα ποσοστά του Κινήματος και θα μείνουν η Γλύξμπουργκ με την όρεξη. Τουλάχιστον η Θοδώρα είχε μια τίμια δουλειά κομπάρσας. Αυτός ο Παύλος και ο άλλος ο Νίκος όλη μέρα τη βγάζουν στα καφέ στο Κολωνάκι. Και περιμένουν τις μπίζνες με το μητσοτακέικο για να ρεφάρουν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα την πατήσει από τους μητσοτάκηδες και αυτή η οικογένεια.

 

 

 

Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν πήγε στους ξεπεσμένους. Είχε λέει να βραβευτεί. Την άλλη μέρα. Λες και δεν πετάνε αεροπλάνα για την Καβάλα. Έδωσε την ευχή του, λέει. Ιδιωτικώς. Τελικά κανείς δεν ήθελε να εμφανιστεί, και το φαγε όλο στην καμπούρα της η GD.

Μαθαίνω όμως ότι όλες ακονίζουν τα μαχαίρια και εποφθαλμιούν τη θέση της. Ο αναγραμματισμός της Μαρινέλλας έγραψε ότι για όλα φταίει η κακή GD, ναι αυτή. Την αποκάλεσε και προσωρινή. Αυτό που είναι, δηλαδή. Και για να το λέει αυτό η Μ. ετοιμάζει χαρτιά. Ναι, έτσι είναι. Μάλιστα, έχω μάθει ότι όλες θέλουν να φάνε η μια την άλλη. Η αγνοούμενη γυρίζει εδώ κι εκεί και λέει ότι θέλει να φάει το πετράδι του στέμματος και προτρέπει άλλους να φάνε την όρκα. Δεν θα πω ποιους…

Στεγαστικό. Μεγάλο πρόβλημα. Αλλά μαθαίνω ότι από την Πλάκα μετακινούνται στην Αργολίδα. Εκεί κοντά στις φυλακές Τίρυνθας. Ποιος λακές ξεσκονίζει και συγυρίζει εκτός από μουσεία και σπίτια; Ποια τον προτρέπει να έχει από κοντά τη GD για να του αφήσει κάνα σπίτι κατά την εκδημία της; Ποιος λακές στέλνει γλυκάκια στην GD του να μην της πέσει το ζάχαρο; Ατιμούτσικο, άντε να σε δω τώρα. Μιλάς πολύ στις Κυκλάδες και όλα μαθαίνονται. Κι αυτή η καημένη, έναν βρήκε που νόμιζε ότι την νοιάζεται κι αυτός κοιτάει για την διαθήκη.

Δεν πειράζει χρυσά μου, όπως έστρωσε κάθε μία, έτσι θα κοιμηθεί. Εμείς κοιμόμαστε σαν πουλάκια, εσείς έχετε χάσει τον ύπνο σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη