Περιφέρεια / Στην αρμόδια επιτροπή αιολικός σταθμός στο ορος 'Αγγιστρο - Κοντά στο καταφύγιο του ΦΟΣΣ


Συζητήται την Τετάρτη στο περιφερειακό συμβούλιο για απόφαση

 

Γνωμοδότηση  επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 6,4 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0 MW» της εταιρείας με την επωνυμία «ΝΟΤΙΟΣ ΑΓΕΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»» και το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση «Δασωτό» του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ανήκει στην υποκατηγορία Α2, Ομάδα 10η Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με α/α 01).

 

    Αβραμίδης Ευστάθιος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας Π.Κ.Μ.  (Δ/νση Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων  Π.Κ.Μ.).       

    Το αιολικό πάρκο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην κορυφή του όρους Άγγιστρο, κοντά στο καταφύγιο του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλογου Σιδηροκάστρου [Φ.Ο.Σ.Σ]. Προς τα δυτικά της κορυφογραμμής και σε μικρή απόσταση, βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο και άλλο αιολικό πάρκο. Σε όλη την περιοχή διασώζονται οχυρά της γραμμής του Ρούπελ.

 

    Στην ΜΠΕ – και ακολούθως στην εισήγηση της υπηρεσίας – δεν εξετάζονται συνδυαστικές επιπτώσεις στο δασικό περιβάλλον από την παρουσία και άλλων αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών στην περιοχή, ούτε και η δηλωμένη πρόθεση του Δήμου να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού, ιαματικού, φυσιολατρικού ορειβατικού και πεζοπορικού. Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη η ιστορική διάσταση της γραμμής των οχυρών του Ρούπελ. Τέλος, δεν λαμβάνεται υπόψη και η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη