Μαξίμου / «Αξιολόγηση» στο Δημόσιο, αποβολές στα ΑΕΙ, στο mute τα Τέμπη


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων από πολίτες και το δόγμα «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια αποτελούν τα τελευταία εργαλεία της κυβέρνησης για να απεγκλωβιστεί από το ασφυκτικό δίδυμο «Τέμπη – Ομάδα Αλήθειας και BlueSkies».

 

Αυτή την τακτική αποπροσανατολισμού, που επιχειρεί να απομακρύνει την πολιτική ατζέντα από τα δύο «καυτά» θέματα που το Μαξίμου αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι, έχει εμπνεύσει ο Σταν Γκρίνμπεργκ.

 

Ο πανάκριβος Αμερικανός επικοινωνιολόγος έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί «μία-δύο θετικές ειδήσεις την εβδομάδα», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προσέγγισης του 30% στην πρόθεση ψήφου έως το φθινόπωρο. Παράλληλα, συστήνει να ακολουθηθεί -όποτε είναι εφικτό – η οδός της σιωπής σε σχέση με τα Τέμπη και το κεφάλαιο των τριγωνικών συναλλαγών.

 

Το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων έδειξε ότι η πτώση της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου όχι μόνο έχει ανακοπεί, αλλά τα ποσοστά της ενισχύθηκαν ελαφρώς μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές.

 

Έκτοτε, τη διαδικτυακή σφαίρα κατακλύζουν διαρροές που υποστηρίζουν ότι στον άξονα Μαξίμου – Υπουργείου Οικονομικών «μετρούν» τον δημοσιονομικό χώρο με στόχο να ψαλιδιστούν ή και να καταργηθούν τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών.

Από τις μυστικές έρευνες που διαθέτουν οι «εκλογολόγοι» της κυβέρνησης, διαπιστώνεται ότι μόλις το 30% των ελεύθερων επαγγελματιών σκοπεύουν να στηρίξουν τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.

 

Στις εκλογές του 2023, ωστόσο, το 45% των αυτοαπασχολούμενων την είχε στηρίξει, κατόπιν των υποσχέσεων του κ. Μητσοτάκη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο -οπότε αναμένεται η ύστατη επικοινωνιακή αντεπίθεση με αιχμή το «καλάθι της ΔΕΘ»- η κυβέρνηση σκοπεύει να «πουλήσει» μεταρρυθμίσεις ώστε να ελέγξει την πολιτική ατζέντα.

Το φιάσκο με τα ταξί

 

Το φιάσκο, ωστόσο, με τους οδηγούς ταξί αποκαλύπτει την «επιτελική» βιασύνη με την οποία επιχειρείται να αλλάξει το κλίμα.

 

Η πρόταση Κυρανάκη για μειωμένο κόμιστρο τα Σαββατοκύριακα, με στόχο τη διευκόλυνση μετακίνησης πολιτών που έχουν καταναλώσει αλκοόλ, έχει προκαλέσει την οργή των αυτοκινητιστών, οι οποίοι προγραμματίζουν 48ωρη απεργία.  Πρόκειται για μια επαγγελματική κατηγορία που παραδοσιακά στηρίζει τη Ν.Δ.

 

Το άδεισμα του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, είναι ενδεικτικό της κυβερνητικής προχειρότητας. Ο Παύλος Μαρινάκης είπε την Τρίτη πως δεν θα προχωρήσει το μέτρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα πληρώσει προφανώς ο Έλληνας φορολογούμενος, δεν θα επιδοτείται, τέλος πάντως, κάποιος για να πίνει».

 

Το νήμα που συνδέει την «αξιολόγηση» με τις αποβολές στα ΑΕΙ

 

Τα ζητήματα της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και οι απειλές αποβολής φοιτητών από τα ΑΕΙ δεν περιορίζονται μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο.

 

Το νήμα που τα συνδέει φαίνεται να είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων -παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει τη «βελτίωση του δημόσιου τομέα» και την «αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου».

 

Αναλυτικά:

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το ερωτηματολόγιο για τη δημόσια διοίκηση θα αποτελείται από περίπου 50 ερωτήσεις και θα καλύπτει 45 υπηρεσίες και φορείς.

 

Οι συμμετέχοντες θα βαθμολογούν τις υπηρεσίες από το 1 (χαμηλότερη βαθμολογία) έως το 10.

 

Άσκηση κοινωνικού αυτοματισμού

 

Εξαιρούνται οι δομές δημόσιας υγείας, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ξεχωριστής μεθόδου αξιολόγησης.

 

Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Ν.Δ. φαίνεται να ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό, επιδιώκοντας να στρέψει τμήματα της κοινωνίας κατά των εργαζομένων στο Δημόσιο.

 

Όπως σημειώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο TVXS: «Όταν μια κυβέρνηση δέχεται την οργή της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας για την ακρίβεια και την αποδιάρθρωση του εργασιακού χάρτη, καταφεύγει σε μεθόδους διαίρεσης των εργαζομένων».

 

Αυτός ο τακτικισμός αποσκοπεί, όπως παραδέχονται ακόμη και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., και στην ενίσχυση του «μητσοτακικού» αφηγήματος περί διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

 

Η ειρωνεία -ή πρόκληση- είναι πως η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει πλήθος «γαλάζιων παιδιών» στο Δημόσιο, παρακάμπτοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση.

Στο βάθος, η άρση της μονιμότητας

 

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα προτείνει, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, να καταστεί η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων συνταγματική πρόνοια -ουσιαστικά ανοίγοντας την πόρτα για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο.

 

Ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εφαρμόσει, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά, τα προγράμματα «διαθεσιμότητας» που προκάλεσαν πολιτικές θύελλες.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ελάχιστοι πείθονται από τη δέσμευση ότι η «αξιολόγηση» δεν συνδέεται με απολύσεις.

 

Άλλωστε, πρόσφατα ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Παιδείας, δεν μάσησε τα λόγια του: «Όποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να αξιοποιεί τη «μέθοδο αξιολόγησης» – ειδικά τις χαμηλές βαθμολογίες από τους πολίτες – ως ευκαιρία ή πρόσχημα για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Μπάζει το αφήγημα της ανομίας στα ΑΕΙ

 

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο… προνομιακό για αυτήν πεδίο της «ανομίας» βαθμολογούνται κάτω από τη βάση, ακόμη και από βουλευτές της Ν.Δ.

 

Το επικοινωνιακό βάρος που δίνεται το τελευταίο διάστημα στην «πάταξη της βίας στα πανεπιστήμια» στοχεύει και στην αποτροπή της κατάθεσης κοινοβουλευτικής ερώτησης από την εσωκομματική ομάδα των «11» για το φιάσκο με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

 

Οι τραμπουκισμοί σε εκδήλωση στη Νομική και οι εικόνες ωμής βίας προ ημερών στην Πανεπιστημιούπολη έχουν, σύμφωνα με μεγάλο μέρος της προοδευτικής αντιπολίτευσης, «άρωμα προβοκάτσιας».

 

Το Μαξίμου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι υπόλογοι ακόμη και στο συντηρητικό τους ακροατήριο για το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων – που σε πολλές περιπτώσεις δεν σχετίζονται με τη φοιτητική κοινότητα – δεν συλλαμβάνονται, παρότι δρουν με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

 

«Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές που έχουν μπερδέψει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αποβολή φοιτητών από τα δημόσια πανεπιστήμια.

 

Η παραπάνω τοποθέτηση εκλαμβάνεται, από την αντιπολίτευση και φοιτητικές παρατάξεις, ως απόπειρα καλλιέργειας φόβου προς τους σπουδαστές που σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, των υποβαθμίσεων πτυχίων, των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη